Recent, actrița/scriitoare Claudia Motea a fost invitată specială la Timișoara, în cadrul proiectului Brâncuși: surse românești și perspective universale” desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii unde a prezentat timp de trei zile proiectul BRÂNCUȘI, DRAGOSTEA MEA!, un produs atistic de mare ținută artistică realizat de compania sa teatrală Internațional Artiscan și Asociația Culturală Libris Brașov.
Scena, gândul și sufletul sunt trei coordonate cu semnificații diferite dar atât de măiestrit îmbinate de o singură persoană, actrița, Claudia Motea, dau fiori de bucurie! Poți spune, măcar pentru câteva clipe, există mirare de câtă lumină, câtă frumusețe, câtă putere de-a dărui poate încăpea într-un singur om! În spațiul mirific al scenei se petrec mai totdeauna reinventări de universuri, reinventări de trăiri ale lumii de aici și de totdeauna!
Primul eveniment a avut loc la Librăria „Cărturești-Operei” cu o sesiune de autografe și un dialog de suflet cu publicul timișorean. Aici a fost prezentată cartea sa, „Brâncuși dragostea mea!”, apărută la Editura, „Creator” și care este tradusă în 10 limbi de circulație internațională. Întâlnirea cu cititorii a fost un prilej de mărturii artistice și de comunicare plină de empatie, mai ales că, pe stand erau expuse și celelalte cărți semnate de îndrăgita Claudia Motea. Puterea sa de-a captiva auditoriul, prin șarm și empatie, prin farmec personal și prin valoarea reușitelor, s-a transformat într-un adevărat colocviu. Au fost prezenți și câștigătorii concursului radiofonic transmis pe undele herziene la Radio Timișoara și inițiat de ”Libris.” Câștigătorii au primit în dar câte un volum al autoarei-actrițe și câte o invitație la spectacolul, „Brâncuși dragostea mea”. Celelalte volume semnate de autoare, traducerea a 5 piese de teatru din limba engleză, volumul său de poezii, ”Preludii în Cetatea Soarelui”, volumul „Much Love” care cuprinde piesele de teatru scrise de ea și alt volum de interviuri care a fost premiat în Israel, au făcut din întâlnirea respectivă, un adevărat spectacol cu și despre carte. Cu acest prilej, publicul a aflat mai multe despre personalitatea actriței. După 12 ani de emigrant în Canada, unde a jucat propriile piese în limba engleză, unde a obținut premii spectaculoase, iată acum revenită acasă, continuă ascensiunea artistică, prezentând spectacole și lansări de carte în zeci de țări din Europa, și, doar în această vară, recitalul „Brâncuși și Cântecul pietrei”, a fost la Beijing, Los Angeles, New York, Cahul, Balcic, (Bulgaria), Madrid, Luzern, Bruxelles, Paris. Momentul de duminică, la Timișioara s-a încheiat cu o sesiune de autografe.
Al doilea eveniment susținut de actriță la Timișoara, a fost chiar spectacolul BRÂNCUȘI, DRAGOSTEA MEA!, deja recunoscut ca unul în MARE vogă, prezentat pe scena, Sălii „Capitol” a Filarmonicii de Stat „Banatul”, la invitația Fundației Culturale Artmedia, coordonată de peste 30 de ani de doamna Doina Popa, acum având o garnitură nouă condusă de nepoata dumneaei, Ana Maria Iacob.
Scenariul piesei semnat chiar de Claudia Motea, interpreta celor 9 muze care l-au inspirat pe marele Brâncuși, este un plus important adus cunoașterii lui Brâncuși omul, nu doar al geniului său artistic. Spectacolul s-a jucat pentru a doua oară în acest an la Timișoara, sub egida Capitalei Culturale Europene. Sute de spectatori au aplaudat impresionanta dăruire de talent și energie, implicare sufletească pentru întruchiparea celor 9 personaje feminine, toate din elita artistică sau intelectuală a vremii. Diversitatea de atitudine, de trăire a pasiunii, au fost magistral interpretate de minunata actriță, Claudia Motea. Talentul de-a schimba ritmarea vitală a fiecărui personaj este admirabilă. Modulațiile vocii, fac parte din harul pe care îl are. Gândul și sufletul corelat cu mișcarea scenică și costumația pe care singură și-a conceput-o, a făcut din spectacol un sumum de emoții. Sugestia fină, nuanțarea, au arătat încă o fațetă a personalității poliedrice a marelui Brâncuși. Regia semnată de Beatrice Rancea, un nume de referință în teatrul românesc, este de asemenea o operă de artă în comunicarea cu publicul.Toate acestea au fost consonate în complementaritate. Notăm în acest sens, imaginile care rulează cu Brâncuși în prezență fizică și, nu mai puțin, vocea din off a lui Marius Bodochi. Acompaniamentul muzical la pian live al Egiziei Soare a făcut parte din reușită. Un spectacol cotat la maximum cu plus talent și cu plus emoție trăite la cotele dăruirii artistice.
Al treilea moment din tripticul cultural semnat de Claudia Motea la Timișoara, a fost lansare cărții „Brâncuși dragostea mea!” și recitalul poetic, „Brâncuși și Cântecul pietrei”, eveniment găzduit de Muzeul Național de Artă din Timișoara în Sala Barocă, alături de operele lui Constantin Brâncuși sosite aici din întreaga lume. Claudia Motea a fost acompaniată la vioară de Carmen Paulescu și totul s-a desfășurat sub aceleași auspicii ale artei intrepretative a invitatei. Au participat prin intrevenții vorbite, personalități ale vieții culturale și reprezentanți ai companiei Libris din Brașov. Au vorbit Beatrice Rancea, regizoarea spectacolului, Doina Popa, Președinte fondator-Fundația Culturală Artmedia, Martha Maria Mocanu, Director General BES România, Veronica Balaj, scriitoare, jurnalistă, radio-TV, Victoria Marinescu, jurnalistă/realizator tv și Virgil Oniță, administrator grup firme Libris.
Prezența la Timișoara, Capitală Culturală Europeană, a actriței Claudia Motea a fost unul dintre evenimentele care vor rămâne în cartea de onoare a acestui important titlu acordat orașului de pe Bega.
Veronica Balaj, scriitoare, membră UZPR
4 comentarii pentru “ „Brâncuși, dragostea mea!”, de Claudia Motea, în Cartea de Onoare a Timișoarei, Capitală Culturală a Europei”
Cea mai frumoasa actriță dar si cea mai talentată!
Claudia Motea este omul ce știe să îmbine frumosul din artă cu utilul. In casele nostre nu trebuie să lipseasca cartea, Noi trebuie să mergem cu copii și nepoții nostri la teatru, expoziții, de aici ei învăță de mici comunicarea
Felicitări Claudia Motea
Felicitari si multumiri scriitoarei
Veronica Balaj pentru un articol care merita si la randul lui sa faca parte din Cartea de Onoare a Timisoarei Cukturale!
Un exemplu pentru modul cum trebuie promovat un eveniment cultural de exceptie organizat si sustinut de profesionisti,aplaudati la scena deschisa de spectatori care iubesc cultura,cartea, arta si pe cei ce o nu o lasa sa moara ,spre deosebire de guvernanti!
Frumoasa onoare, Claudia Motea, felicitari, pentru talent si daruire. Nici nu stiu ce este prioritar, talentru scenic(?) talentul narativ-scenografic(?) pentruca ambele sunt fascinante, la Claudia Motea!