În spatele fiecăruia dintre protagoniștii celei mai importante competiții electorale din lumea democratică stau grupuri de persoane și mari interese economico-financiare, socio-profesionale culturale sau rasiale. Sunt separate, de asemenea, elitele politice din regiunea Atlanticului (Coasta de est) și cele din partea Pacificului (Coasta de vest). În textul de mai jos voi încerca – cu date incomplete, dar semnificative – să realizez o radiografie a acestei stări de lucruri, pornind de la dimensiunea geografică a problemei în care cele două entități menționate în titlu sunt reprezentative. „America veche’’ și „America nouă’’ stau față în față, chiar dacă le despart câteva mii de kilometri.
„Scheletele tehnologice’’ din dulapul doamnei Harris
Relația doamnei Harris cu ,,elitele tehnologice’’ din Silicon Valley a avut un rol important, uneori decisiv, în cariera condidatei democraților la învestitură. Născută și crescută în California, absolventă a unei universități din acest stat, Kamala Harris a fost susținută de personalități aparținând segmentului high tech primind donații consistente în toate campaniile sale electorale din trecut: procuror districtual, procuror general și Senat. Până și Donald Trump i-ar fi oferit 5 mii de dolari pentru campania din 2010.
A contat însă sprijinul constant al lui Sheryl Sandberg (Facebook), Jony Ive (Apple), John Doerr (Google). Aceștia și mulți alții au ajutat-o pe Harris să câștige în toate campaniile pe care le-a susținut. Legăturile sale cu high life-ul tehnologiei californiene i-au adus critici severe, uneori agresive, din partea celor care considerau și consideră că ar exista un conflict de interese legat de inițiativele sale din postura unor funcții publice. Este vorba de poziția sa oficială – în arhitectura juridică a statului California, membru al Senatului, vicepreședinte la Washington – și unele ințiative pe linie legislativă care ar fi favorizat donatorii. Muniție pentru armele lui Trump…
Tehnologia nu miroase, dar nici banii care vin
Până la retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială, marii donatori californieni – statul este considerat un fief al democraților – au rămas în expectativă. Entuziasmul lor financiar a renăscut după anunțul actualului chiriaș de la Casa Albă, când pe tapet a apărut numele Kamalei Harris. ,,Este drumul pe care trebuie să-l urmăm pentru viitorul nostru democratic’’ a afirmat Reid Hoffmann, influentul președinte al Linkedin, potrivit cotidianului New York Times. În același mod s-a exprimat și Aaron Levie, director al societății Box (lider în cloud storage), donator tradițional al Partidului Democrat. „Comunitatea tehnologică – a subliniat Levie – trebuie să se unească pentru a-l învinge pe Trump și a salva democrația în America’’.
Reed Hastings, președintele executiv al societății Netflix, a felicitat-o public pe Kamala Harris după retragerea lui Biden precizând că-i va susține financiar campania împotriva lui Trump. Din perioada președinției lui Barak Obama și până acum, Hastings a oferit democraților mai bine de 20 milione dolari. În schimb, Vinod Khosla, fondatorul Sun Microsystems, a pus o condiție. În viziunea lui, doar un candidat moderat l-ar putea învinge pe Trump. Deocamdată nu s-a pronunțat în favoarea doamnei Harris, dar surse din anturajul său apreciază că o va face, iar contribuția sa va fi de mai multe milioane.
George Miloșan
Foto: Wikipedia