1 octombrie, Caravana de Teatru Românesc a pornit din Budapesta spre trei localităţi unde funcţionează şcoli generale bilingve şi în care învaţă elevi de naţionalitate română, în partea de est a Ungariei. Despre această iniţiativă l-am întrebat pe domnul Ştefan Priscu, preşedintele Fundaţiei pentru Cultură şi Teatru Românesc, din Budapesta.
– Elevii de la şcolile generale din Chitighaz, Aletea şi Bătania au putut urmări vinerea trecută un spectacol de teatru, în prezentarea Caravanei de Teatru Românesc, din Budapesta. De unde şi cum v-a venit ideea să organizaţi o astfel de caravană de teatru pentru copii români?
– Ideea Caravanei mi-a venit acum câțiva ani, din dorința de a oferi copiilor din comunitățile românești din Ungaria ocazia de a interacționa cu conceptul de Teatru. Pentru că teatrul oferă o magie aparte spectatorilor, pentru că teatrul este o artă. Iar dacă spectatorii sunt copiii, putem ajuta și la dezvoltarea imaginației, creativității acestora.
– Ce piesă aţi prezentat elevilor? Cine au fost actorii?
– Spectacolul prezentat copiilor s-a numit „Prințesa și Broscoiul”. Practic, spectacolul a fost prezentat de trei ori într-o zi, în localitățile Chitighaz, Aletea şi Bătania. Iar acest spectacol de teatru pentru copii, jucat de un singur actor, în persoana actriței Ildikó Frank, este genul de spectacol în care interacțiunea cu copiii este vitală. De aceea nu am solicitat celor care ne-au găzduit nici un aranjament special (de exemplu o scenă), pentru că piesa se bazează mult și pe reacția copiilor, față în față cu actorul-povestitor.
– Cât de receptivi au fost copii? Elevi de ce vârste au fost „invitaţi” la spectacol?
– Reacția copiilor a fost minunată. Marea majoritate dintre aceștia au participat activ la „jucarea” piesei, prin răspunsurile oferite la întrebările actriței, dar și adresând întrebări pe parcursul spectacolului. Cel puțin eu am putut observa interesul major și bucuria sinceră a micuților din cele trei localități, probabil pentru mulți dintre ei participarea la un spectacol de teatru fiind o premieră.
– Elevi de ce vârste au fost „invitaţi” la spectacol?
– Spectacolul s-a adresat tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani. Din păcate, din cauza faptului că traversăm o perioadă mai dificilă din punct de vedere medical, o importantă parte a copiilor de la grădinițe și a elevilor de la școli nu au putut fi prezenți, aflându-se acasă. Sperăm însă să-i întâlnim la următoarea călătorie a Caravanei.
– Consideraţi că teatrul, ca artă, poate ajuta la apropierea copiilor de la şcolile româneşti către limba română?
– Sunt convins că teatrul în limba română îi poate ajuta pe acești micuți să îndrăgească mai mult limba română, alături de cultura românească. Descoperirea și îndrăgirea personajelor unei piese de teatru, transpunerea în „pielea” personajelor, aceste procese pot ajuta un copil și la îndrăgirea vocabularului personajelor respective. Dacă fie și doar un copil a plecat de la spectacol cu o replică memorată, eu consider a fi un câștig.
– Cine a sponsorizat această caravană?
Finanțarea pentru acțiunea de pe 1 octombrie a fost obținută în urma depunerii proiectului la sesiunea de finanțare organizată de Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria în vara acestui an. Totuși, pentru că nu am reușit să atragem suma totală cerută, am fost nevoiți să prezentăm un singur spectacol în fiecare școală, deși planul nostru era organizat pentru două trupe de teatru. De asemenea, nu am putut ajunge în patru localități, ci doar în trei. Totuși, doresc să mulțumesc Autoguvernării, pentru încrederea acordată acestui proiect. Caravana de Teatru Românesc este un proiect care se va repeta. Practic, îmi doresc să ajungem cu Caravana în foarte multe comunități de români din Ungaria. Evenimentul de pe data de 1 octombrie nu a fost un proiect unic, ci a fost doar o prima etapă.
– Cine vă ajută în organizare?
– De întreaga organizare mă ocup singur, în limita timpului liber pe care îl am, și în limita posibilităților financiare.
– Ce planuri de viitor mai are Fundaţia pentru Cultură şi Teatru Românesc, din Budapesta?
– Planurile noastre se îndreaptă în primul rând către oferirea de spectacole copiilor care vorbesc limba română în Ungaria, ducând Caravana în cât mai multe localități. Firește, asta nu înseamnă că în rândul spectatorilor nu putem avea și copii care nu înțeleg limba română. Probabil însă că aceștia vor întâmpina ceva dificultăți în a înțelege piesa. Dar să simtă atmosfera unei piese/povești pe scenă, cred că este un mare câștig.
Intenția noastră este și de a ajuta comunitatea românilor de aici să se (re)conecteze la tradițiile și cultura românească. În această direcție, vom continua să organizăm concursuri diverse, așa cum deja am organizat în trecut. Concursurile au teme culturale sau sociale. De obicei, oferim cărți românești participanților. De altfel, călătoria Caravanei de Teatru Românesc desfășurată pe 1 octombrie a adus școlilor și câte un pachet de cărți pentru copii.
Vom încerca și organizarea unor evenimente culturale diferite de spectacole de teatru, cum ar fi ateliere de artă (pictură, broderit), cu tematică tradițională românească.
Trebuie spus însă că toată activitatea fundației este condiționată de fondurile disponibile. În acest sens, sper ca la un moment dat să putem aplica din nou pentru finanțări de proiecte culturale sau să reușim colaborări/parteneriate cu diferite instituții/administrații locale.
– În concluzie, putem spune că v-aţi întors acasă optimişti, cu gândul la continuarea proiectului?
– Da, aş dori să menţionez neapărat faptul că toate persoanele cu care am interacționat în cele trei localități au fost extrem de primitoare, ne-au cuprins cu o imensă simpatie și căldură sufletească, pe lângă tot sprijinul logistic acordat. Le mulțumim, pe această cale, cu speranța că vom putea aduce din nou Caravana de Teatru Românesc în fața copiilor lor.
E.Ş.
Sursa foto: Fundaţia Pentru Cultură şi Teatru Românesc (https://www.facebook.com/RomaniInUngaria)