◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Lansarea întregului poștal  100 de ani de la nașterea  academicianului Cristofor I. Simionescu

Romfilatelia în parteneriat cu Academia Română lansează joi, 9 iulie 2020, un întreg poștal dedicat sărbătoririi centenarului academicianului Cristofor I. Simionescu, fondatorul școlii de chimie și fizică a polimerilor din România.  Evenimentul va avea loc în parcul Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 11.00. Manifestarea va fi deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.  Personalitatea și activitatea academicianului vor fi evocate de acad. Răzvan Theodorescu și acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinți ai Academiei Române. Lansarea întregului poștal se încadrează în seria de acțiuni omagiale dedicate…

Citește mai mult

Sportul  în contextul izolării obligatorii

Premiile Konex 2020 la categoria Sport se vor acorda în  2021 Fundația Konex din Argentina anunță că premiile Konex 2020 la categoria Sport vor fi acordate în prima jumătate a anului 2021, ca urmare a  izolării obligatorii cauzată de pandemia Covid-19 și, totodată,  de eventuala imposibilitate de a se organiza evenimente cu participarea publicului până la sfârșitul acestui an. Aceasta este  a5-a ediție a  Premiilor Konex  la categoria Sport. Marele Juriu  este format din 20 de personalități marcante în domeniul sportului și care au primit deja premiul Konex la edițiile…

Citește mai mult

Prima linie de tramvai cu cai din România

Astăzi, 8 iulie 2020, se împlinesc 151 de ani (1869), de când, la Timişoara a fost inaugurată prima linie de tramvai cu cai din ţară, de 6 kilometri lungime. Traseul pe care a circulat vehiculul a fost Fabric – Cetate – Iosefin – Gară, fiind puse la dispoziția pasagerilor 5 vagoane trase de 15 perechi de cai, dintre care 3 erau ținute în rezervă. Astfel, Timişoara devenea primul oraş din ţară şi al cincilea din lume care folosea tramvaiele ca mijloc de transport în comun. Sursa: Centrul de documentare ”Dimitrie Gusti” al SRR. leviathan.ro

Citește mai mult

30 de orașe înscrise la Autism 24h Marea Neagră

Au rămas 10 săptămâni până la startul ediției a 5-a a Ultramaratonului Autism 24 de ore Marea Neagră. Pentru prima dată în istoria competiției, evenimentul nu se va mai desfășura pe nisipul din stațiunea Mamaia, ci va avea loc în 30 de orașe din întreaga țară. Competiția este organizată de Centrul Psihologic “Marea Neagră” și are ca scop promovarea dreptul la integrare în comunitate a persoanelor cu dizabilități, iar 30 de proiecte umanitare din întreaga țară vor putea fi finanțate grație sportivilor amatori sau profesioniști care își vor depăși limitele la…

Citește mai mult

EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA PALATUL SUȚU VALENTINA RUSU CIOBANU, 100 DE ANI DE LA NAȘTERE

– UN EVENIMENT CULTURAL UNIC ÎN ROMÂNIA Muzeului Municipiului București – Secția Artă, în parteneriat cu Asociația pentru cultură și artă Arbor, Fundația SANTAVINERE din Chișinău, în colaborare cu Arhivele Naționale ale României-Iași, Moldova-Film, cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național, al Primăriei Municipiului București prin  Centrul Cultural Expo Arte, pregătesc prima expoziție personală, organizată în România, dedicată celei mai importante pictorițe contemporane din Republica Moldova: Valentina Rusu Ciobanu.  Anul acesta, pe data de 30 iunie, a fost semnat decretul pentru decorarea pictoriței cu Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de…

Citește mai mult

Interviu cu Constantin Gumann

CONSTANTIN GUMANN: ”Microbul scrisului îl am de la tatăl meu, scriitor ce NU avea voie să publice” REPORTER:  – După ce ați absolvit Institutul Politehnic și ați devenit inginer, ați ocupat unele funcții tehnice, ați fost profesor, ați publicat în reviste de știință și tehnică și ați fost moderator al unei emisiuni la TVR. Vă rog să detaliați puțin acea perioadă din viața dumneavoastră. CONSTANTIN GUMANN: –  Începusem încă din liceul industrial (Josif Rangheț) București, să fac practică la vârsta de 17 ani ,la un atelier de radio-TV, unde am…

Citește mai mult

LIMBA ROMÂNĂ ÎN MASS-MEDIA  

   Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România, printr-un Comunicat oficial, își exprimă „profunda îngrijorare față de degradarea continuă a limbii române folosite în spațiul public, ca și a nivelului cultural general , în special din partea celor care, prin rolul lor social, sunt luați drept exemple de către categorii largi de cetățeni”.    Se face precizarea că „limba română nu este un simplu instrument de comunicare. Ea este o componentă esențială a identității și un liant al unității naționale”. Ienăchiță Văcărescu echivala cultivarea limbii române cu patriotismul. „Limba este…

Citește mai mult

Totuși, ar fi nevoie de o Suprastructură apolitică !

Ideea în sine, potrivit căreia ar trebui înființată în România o Suprastructură apolitică ( un fel de „Sfat al bătrânilor”-n.a. ), este apreciată în special de specialiștii din „Garda veche”, care în prezent se află în pensie. Personalități de marcă ale neamului românesc, care păstrează încă în suflete acel patriotism autentic, au încercat să materializeze această idee, dar din păcate finalizarea ei nu a mai avut loc, zice-se, tot „din motive politice”! Strategia de luptă a Suprastructurii apolitice ar fi în esență calată pe misiunea de a contracara jefuirea acestei…

Citește mai mult