◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Bilanțul activităților Centrului Media BucPress în 2018/ Cernăuți

Anul 2018 a fost un an al căutării de soluții, al concluziilor vechi și provocărilor noi, un an al luptelor identitare și istorice. O serie de procese (geo)politice mai puțin așteptate, modificări ale configurațiilor social-economice, apariția unor bariere în calea consolidării capitalului cultural și social al națiunilor din estul Europei – aceste evoluții generale se adaugă încercărilor prin care trece comunitatea românească din Ucraina.

Ca și odinioară, școala românească, presa și biserica continuă să fie elementele coeziunii sociale în acest colț de lume, elementele păstrării identității naționale. Din păcate, jurnalismul independent în limba română din Ucraina devine o preocupare rarisimă. Lipsa de mijloace financiare, respectarea la nevoie de către jurnaliști a unor standarde media impuse de instituțiile de presă finanțate de stat (câte au mai rămas în Ucraina) sau de situația politică creată (de exemplu, starea de război, confruntările hibride, agresiunea informațională ș.a.), influența contradictorie a patronilor de presă asupra politicilor editoriale (problemă actuală și în România), absența de viziune și experiență de management de presă, conjunctura politică și economică tot mai instabilă (dezetatizarea presei scrise, introducerea cotelor lingvistice în audiovizual, adoptarea unor proiecte de legi deconstructive, criza de cadre) – toate acestea sunt adevărate provocări pentru presa română din Ucraina, nedepășirea cărora ar însemna pentru unii riscul de a nu mai exista ca organ de presă.

La nivel global, potrivit organizației „Reporteri fără frontiere”, anul 2018 a fost un an negru pentru jurnalism și democrație. Mai mult de jumătate dintre jurnaliştii ucişi în 2018 au fost „vizaţi intenţionat şi asasinaţi”. Printre victimele din acest an se numără 63 de jurnalişti profesionişti, în creștere cu 15 procente, treisprezece neprofesionişti şi patru colaboratori mass-media, subliniază ONG-ul cu sediul la Paris, care deplânge o violenţă „inedită” contra reporterilor. În total, mai mult de 700 de jurnalişti profesionişti au fost ucişi în ultimii 10 ani. În același timp, alte provocări globale sunt tot mai des amintite în raporturile internaționale, cum ar fi distribuirea știrilor false, propaganda, cenzura și autocenzura, degradarea instituțională a presei și consolidarea rețelelor de socializare care devin un concurent, deseori nesănătos, al presei clasice. „Presa este un organ de luptă în primul rând… Este un cronicar al momentului, al timpului şi prin asta devine un instrument de luptă”, a spus academicianul român Eugen Simion în timpul galei „100 de ani de presă românească”, desfășurată la Palatul Patriarhiei de la București. Rolul de luptă de și de informare a fost și va fi în permanență actual.

În acest context, Centrul Media BucPress, care este o organizație nonguvernamentală cu statut republican, asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, având sediul la Cernăuți, din 2014 tot încearcă să dezvolte presa de limba română din Ucraina, să realizeze studii social-politice, să analizeze procesele informaționale, să informeze comunitatea internațională despre evenimentele care au influențat în mod direct comunitatea română.

Global meditând, proiectele BucPress sunt ca „o picătură” în oceanul informațional, cultural și social al românilor de pretutindeni. Oricum, an de an, continuăm cu entuziasm să căutăm căi de a atinge scopul propus, bazându-ne pe convingerea că fără mai multe „picături” marele ocean nu ar fi existat vreodată .

Vă prezentăm în continuare cele mai reprezentative proiecte și inițiative realizate de echipa Centrului Media BucPress pe parcursul anului 2018

ORGANE DE PRESĂ

Agenția de știri BucPress (www.bucpress.eu) – un proiect informațional al Centrului Media BucPress, fondat în iulie 2014. Agenția de știri este destinată românilor din Ucraina şi de peste hotare și are ca scop satisfacerea unei necesităţi informaţionale şi culturale moderne a românilor din Ucraina în funcţionarea cu acces liber şi transparent a unei agenții independente de ştiri, care, pe de o parte, reflectă viaţa culturală, politică şi economică a comunităţii româneşti din nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa, nordul Basarabiei (regiunea Cernăuți), dar și din regiunile Transcarpatia și Odesa, şi, pe de altă parte reprezintă un mecanism de transmitere a fluxurilor de ştiri, difuzate de agenţiile româneşti şi ucrainene de presă, către comunităţile româneşti de pretutindeni.

În anul 2018 echipa Agenției BucPress s-a străduit să informeze zilnic, operativ și exhaustiv românii de pretutindeni despre evenimentele din zonă. În același timp, agenția s-a concentrat pe informarea românilor din Ucraina în limba maternă despre evenimentele din statul lor politic, dar și cel istoric.

Radio Cernăuți – unicul post de radio din Ucraina care emite 24 de ore din 24 în limba română, difuzează doar muzică românească, realizează emisiuni în direct dedicate situației românilor din Ucraina și de pretutindeni, știri despre românii din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia. Este un radio online care are relații de colaborare și schimb de emisiuni cu redacții importante de radio din întregul areal românesc (http://bucpress.eu/radio). A fost inclus în rețeaua globală de radio TuneIN.

BucPress TV – televiziune online, platformă video de actualitate și opinie românească, ai cărei jurnaliști realizează interviuri, reportaje, filme documentare despre situația românilor din Ucraina și cele mai importante evenimente culturale românești din zona Cernăuți. În anul 2018 s-a produs o consolidare a pozițiilor acestei televiziuni online în urma parteneriatelor încheiate. De precizat că funcționarea organelor de presă ale Centrului Media BucPress au fost sprijinite în anul 2018 de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

PARTENERIATE

Acord de parteneriat cu Societatea Românească de Radiodifuziune – primul de acest gen încheiat între Radio România și o asociație de presă de limba română din Ucraina. Potrivit acordului, Radio România Internațional autorizează BucPress să preia în programele proprii, să distribuie şi să comunice publicului larg, prin difuzare / redifuzare pe postul Radio Cernăuţi, câte o emisiune zilnic, în limbile română şi ucraineană, produse de Radio România Internaţional, respectiv să preia pe www.bucpress.eu un număr nelimitat de ştiri. Autorizarea se face cu titlu gratuit şi are caracter de neexclusivitate. Radio România Internațional va utiliza produsele jurnalistice primite de la BucPress, pe subiectele, la termenele şi în modalităţile tehnice convenite de părţi.

Parteneriat cu televiziunea românilor de pretutindeni ARCA TV din SUA. Din mai 2018, ARCA TV a difuzat lunar (din Londra, Washington, Houston, Sidney, Montreal, București) interviuri, reportaje și documentare realizate de BucPress TV. În acest mod, vocea românilor din Ucraina a fost auzită peste tot în lume. Începând cu ianuarie 2019 Centrul Media BucPress va difuza emisiuni în formatul Arca TV Cernăuți în baza televiziunii online BucPress TV.

Ziarul „Concordia” publică săptămânal Pagina Agenției BucPress. Săptămânal ziarul românilor din Ucraina „Concordia”, cu abonați și cititori în regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, oferă Agenției BucPress din Cernăuți pagina 2 pentru publicarea celor mai importante știri și analize apărute inițial pe www.bucpress.eu. Agenția BucPress ajunge și pe această cale în casele românilor din Ucraina, mai ales la sate, acolo unde rețeaua Internet este mai slab răspândită.

Protocol de colaborare cu Asociația „Casa Mării Negre” din Constanța – semnat pentru realizarea unui cadru optim de dialog și cooperare, care să permită schimburi sistemice de opinii și experiență; consolidarea dialogului și cooperării între mediile analitice din România și Ucraina; menținerea identității românești din regiunea Cernăuți, consolidarea mediului politic și securitar din arealul pontic. Pe parcursul anului 2018 protocolul a stat la baza organizării unor evenimente analitice, inițierea unor demersuri culturale pe axa Cernăuți – Constanța.

EVENIMENTE ȘTIINȚIFICE ȘI CULTURALE

„Conflicte lingvistice: identificare, analizare, dezamorsare” – proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei prin Moldova Institut Leipzig, care este realizat până în aprilie 2019. În cadrul proiectului, echipa BucPress realizează o serie de interviuri și alte materiale video cu participarea liderilor societăților pentru cultura românească din regiunea Cernăuți, a studenților și doctoranzilor, a părinților elevilor, analiștilor politici, profesorilor, oamenilor de la sate și din orașe, tuturor celor care au acumulat o experiență lingvistică și care ar avea un cuvânt de spus despre situația lingvistică și efectele glotopoliticii în nordul Bucovinei, Ținutul Herța și sudul Basarabiei. Materialele vor fi transmise integral / sintetic analiștilor europeni.

„Ucraina-România: dialogul tinerilor” – cea de a doua întâlnire informală între tinerii români și ucraineni din Cernăuți pentru consolidarea unui dialog social constructiv (martie 2018, Centrul Literar Paul Celan). La evenimentul din anul 2018 au participat studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (Students’ Academy of International Law- SAIL), de la Universitatea din Donețk (exilați în Vinnița), din Mariupol și din Cernăuți. Tema ediției din acest an a fost: „Open Space. Disruption of stereotypes through the dialogue” (Spațiu deschis. Combaterea stereotipurilor prin dialog).

Sute de cernăuțeni au fost informați despre masacrul de la Fântâna Albă în cadrul unei acțiuni stradale – peste 1.000 de insigne și pliante informative în limbile română și ucraineană au fost distribuite trecătorilor de pe strada pietonală Kobileanska din Cernăuți în luna aprilie. Cernăuțenii au aflat informații referitoare la evenimentele care au avut loc în urmă cu 77 de ani în nordul Bucovinei. Campania stradală a fost organizată de Centrul Media BucPress, Asociația Convergențe Europene și o unii parteneri locali.

Masă rotundă internațională dedicată memoriei victimelor masacrului de la Fântâna Albă din 1941. Masa rotundă s-a desfășurat în Sala Verde a Universității „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, participând reprezentanți ai comunității românești din regiunea Cernăuți, istorici, politologi și sociologici, oficiali și reprezentanți ai Parlamentelor din Ucraina și România.

Work-shop „Crimele staliniste în nordul Bucovinei” – workshop internațional organizat în septembrie 2018 la Cernăuți, în timpul căruia experți din Germania, Moldova și Georgia au studiat crimele staliniste din nordul Bucovinei, ale căror țintă au fost etnicii români. Centrul Media BucPress a fost partener local în cadrul proiectului realizat de Institutului Moldova din Leipzig (Germania).

Masa rotundă „Regiunea Cernăuți – o regiune cu diversitate lingvistică” –masă rotundă organizată în noiembrie 2018 pentru informarea experților din Germania, Republica Moldova, Georgia și Ucraina despre situația socio-lingvistică din regiunea Cernăuți, în special în sfera utilizării limbii române în educație, economie, cultură etc. La masa rotundă a participat un grup de profesori universitari de la importante instituții de învățământ superior din Ucraina (Kiev, Harkov, Jitomir ș.a.) și unii experți români din Cernăuți.

Conferința internațională „Tendinţe actuale în cooperarea regională ucraineano-română-moldovenească”, găzduită de Universitatea „Iuri Fedkovici” din Cernăuţi. În calitate de coorganizatori, experții Centrului Media BucPress din Cernăuți au prezentat la conferință studiul „Primejdiile actuale pentru securitatea informațională în trilaterala Ucraina-România-Moldova”.

„Zilele filmului istoric în Bucovina” – festival de cinematografie românească, desfășurat în noiembrie 2018 la Cernăuți. Locuitorii capitalei Bucovinei istorice au avut posibilitatea să vizioneze șase filme istorice, patru dintre ele fiind produse în România. Zilele Filmului Istoric în Bucovina au avut loc la Cernăuți din inițiativa asociației „Bukowina Alpineverein” din Vatra Dornei în parteneriat cu Centrul Media BucPress. În cadrul Zilelor filmului istoric a fost proiectat filmul AGERPRES „Marea Unire – România, la 100 de ani”.

PREMIERE, MENȚIUNI

TVR Internațional a difuzat în premieră un documentar realizat de jurnaliști român din Cernăuți. Este vorba de documentarul BucPress TV „Limba noastră cea română”, difuzat de TVR la 8 martie 2018.

La solicitarea RFI România un jurnalist BucPress a prestat servicii de fixer în timpul unei șederi de documentare reporterilor Radio France Internationale în regiunea Cernăuți. De precizat că Radio Cernăuți are un acord de colaborare cu RFI, semnat in 2017.

La solicitarea TVR București un jurnalist BucPress a prestat servicii de fixer în timpul unei șederi de documentare echipei de reporteri TVR în regiunea Cernăuți (martie 2018).

AGERPRES – flux de știri cu titlu gratuit cititorilor BucPress din Cernăuți. Pe tot parcursul anului 2018 Agenția națională de presă AGERPRES a acordat un flux de știri cu titlu gratuit Agenției de știri BucPress din Cernăuți. Fluxul a fost solicitat de jurnaliștii români din Cernăuți cu scopul de a consolida pozițiile agenției de știri BucPress în spațiul informațional național și internațional.

Trofeul concursului de televiziune „Patrimoniul cultural în anul Centenarului reflectat în producţiile TV”. Documentarul „Limba noastră cea română…” realizat de BucPress TV din Cernăuți a obținut trofeul concursului de televiziune „Patrimoniul cultural în anul Centenarului reflectat în producţiile TV”, desfășurat la Iași. Organizatorul festivalului de producție TV a fost Asociația Edunext, iar finanțator – Consiliul Județean Iași. Parteneri: Camera de Comerț din Iași și TVR.

Filială a Centrului Media BucPress în regiunea Transcarpatia. În mai 2018 jurnaliștii românii din Transcarpatia au înființat o filială BucPress la Ujgorod pentru organizarea de evenimente comune și prestarea de servicii jurnalistice. Drept rezultat, pe pagina Agenției BucPress au început să fie publicate tot mai multe știri și reportaje din Maramureșul istoric, iar TV Tisa din Ujgorod a difuzat pentru românii din Transcarpatia mai multe reportaje și interviuri realizate de BucPress TV.

La solicitarea consiliului de supraveghere al Audiovizualului Public Național din Ucraina, experții BucPress au înaintat spre examinarea comisiei de reformă a audiovizualului studiul „Analiză media: Concepția Audiovizualului Public pentru Minorități Naționale”, în care este argumentată științific necesitatea păstrării redacțiilor de radio și tv în limba română, finanțate din bugetul Ucrainei.

La solicitarea Universității Naționale din Cernăuți, echipa BucPress finalizează în decembrie 2018 studiul „Situația presei de limba română din regiunea Cernăuți: probleme și perspective”, care fi publicat în 2019 ca un capitol aparte al unei monografii științifice.

Echipa Centrului Media BucPress vă dorește un 2019 de succes, nins cu realizări, gânduri mărețe și bucurii pentru toți românii de pretutindeni. Vă mulțumim pentru fidelitate, suport, sugestii și neprețuita prietenie. La Mulți Ani!

dr. Marin GHERMAN

președintele Centrului Media BucPress/ Cernăuți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *