◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Serata „Eminescu, jurnalistul”

Luni, 3 decembrie a.c., în incinta Centrului Cultural „Mihai Eminescu” s-a desfășurat ultima serată „Eminescu, jurnalistul” din anul acesta, având următorul program: „De la Eminescu cetire…” (Miron Manega), „Eminescu inedit” (prof. Univ. Dr. Florin Cristian Gheorghe), „Eminescu – Românul absolut” (Elena Armenescu), „Cultură, învățământ și cercetare în China” (conf. Dr. Corneliu Zeana).
Dl Miron Manega, printr-o nouă evocare eminesciană, ne-a relevat actualitatea societății românești atât de frământată. Talentat și apreciat poet, Miron Manega, recitând, a impresionat și de această dată auditoriul prin profunzime și sensibilitate poetică.
Profesorul cercetător Florin Cristian Gheorghe ne-a surprins, iarăși, prin prezentarea unor noi dezvăluiri descoperite în urma studierii arhivelor vieneze în ceea ce privește implicarea lui Titu Maiorescu în evenimentele nefaste din viața voievodului culturii românești, Mihai Eminescu. Controversat personaj Titu Maiorescu!
Elena Armenescu, o personalitate reprezentativă a elitei culturale românești, a prezentat expozeul „Eminescu, românul absolut”, caracterizare făcută de filozoful Petre Ţuţea – sintagmă care nu se aplică doar poetului de geniu Eminescu, cum poate ar fi unii tentați să creadă, ci şi marelui jurnalist, gânditor, analist şi sociolog Mihai Eminescu – primul mare jurnalist din istoria României. El nu a fost doar un luptător în planul limbii şi al culturii, împotriva „stricătorilor de limbă”, ci şi un luptător în plan politic şi social, punându-se pe deplin în slujba neamului său şi a adevărului. Unitatea lingvistică a românilor, pe care a constatat-o în timpul călătoriilor sale în mai toate provinciile româneşti, constituia pentru el un aspect esenţial al solidarităţii naţionale, menit să cultive conştiinţa de neam, fiindcă, notează Eminescu, românii vor „să aibă libertatea spiritului şi conştiinţei lor în deplinul înţeles al cuvântului” şi „spirit şi limbă sunt aproape identice, iar limbă şi naţionalitate, asemenea” avea să scrie el în „Curierul de Iaşi”, noiembrie 1876. Ioan Slavici mărturisea în memoriile sale: „N-am cunoscut om stăpânit ca dânsul, deopotrivă, de gândul unităţii naţionale şi de pornirea de a se da întreg pentru ridicarea neamului românesc”. Luând parte „la tragedia neamului românesc”, cum spunea Mircea Eliade, Eminescu s-a consacrat, cu întreaga sa fiinţă, până la jertfă de sine, idealului unității naţionale, de care nu a avut parte să-l vadă împlinit. De aceea, ori de câte ori vorbim despre UNIRE, se cuvine să vorbim și despre EMINESCU.
Conf. Dr. Corneliu Zeana, în expunerea sa, a vorbit despre progresele uimitoare înregistrate de Republică Populară Chineză în ultima jumătate de secol, cu o notabilă accelerare recentă, care se explică prin acționarea a două pârghii: sistemul educațional generator de meritocrație și combaterea cu fermitate a oricărei forme de corupție. În China profesorii sunt o categorie socială deosebit de prețuită și remunerată ca atare. Elevii merg la școală ca la un templu de învățătură, animați de dorința de a învăța. Educația este obligatorie pentru toți cetățenii Chinei și este finanțată de guvern. Practic, analfabetismul a fost lichidat. A mai menționat dl doctor Zeana și două trăsături importante: patriotismul uluitor al chinezilor și confucianismul, această doctrină filosofică și morală totodată, cu accent pe respectul față de valorile consacrate ale trecutului, pe dragoste de om, reflecție și temperanță.
Președintele UZPR, domnul Doru Dinu Glăvan a prezentat-o pe Alexandra Ghimpa, o tânără care a manifestat interes față de serata „Eminescu, jurnalistul”, considerând că acest gen de evenimente este interesant și util în lumea culturală actuală. Am obținut, din partea ei, promisiunea de a ni se alătura în organizarea acestor serate, participând la aceste manifestări alături de tineri care caută echilibrul între bine și rău, întuneric și lumină.
În încheierea seratei Teatrul NOSTRUM a prezentat sceneta „Interviu”, autor Nicolae Popeneciu, în interpretarea Mihaelei Refca și a lui Ion Lorinczi, iar talentata actriță Doina Ghițescu a interpretat un colaj de poezii dedicate sărbătorilor iernii.
Pentru Noul An, 2019, care se apropie cu pași repezi, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și revista „Cronică Timpului” vă urează La Mulți Ani cu sănătate, că-i mai bună decât toate!

Mihaela Rusu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *