◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Concurs de reportaje
„Doru Dinu Glăvan” și Concurs de interviuri „Oana Cenan Glăvan”, la Reșița

Societatea pentru Cultură METARSIS, Uniunea Ziariştilor Profesioniști din România, – Filiala Caraş-Severin, Inspectoratul Şcolar Județean Caraș-Severin, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovoici” Caraş-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Caraş-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin organizează Concurs de reportaje „Doru Dinu Glăvan” și CONCURS Concurs de interviuri „Oana Cenan Glăvan” – „Micii mari jurnalişti” ediția a III-a 2025, „Cuvinte care contează”.
Concursul își propune să descopere, să pună în valoare și să promoveze talente provenite din rândul elevilor cărășeni, clasele V-VI, VII-VIIl şi IX-XII. Recomandăm ca reportajele și interviurile să se axeze pe personalități marcante și realitățile județului Caraș-Severin sau ale oraşului Reşița, aflat, evident, într-o etapă de redefinire economică, industrială, socială și culturală, relevând legăturile tinerei generații cu „Cetatea de Foc” în anul 254 de istorie industrială; să surprindă actualitatea în mod autentic, plastic, cu atitudine. Reportajele scrise si interviurile avand ca titlu „Cuvinte care contează” pot să evoce personalități, evenimente sau aspecte din realitatea cotidiană redând legătura emoțională, afectivă, pozitivă a tinerilor cu locuri, oameni, culturi, etnii, popoare și chiar țări.
Concursul își propune să mențină vie amintirea ziaristului, corespondentului, jumalistului Doru Dinu Glăvan (07 iunie l946- 31 octombrie 2021) și a jurnalistei Oana-Maria Cenan- Glăvan ( 17.07.1973-…

Citește mai mult

Editura UZP prezintă: Cornel Simion Galben – „Convorbiri fără adiționale“

Editura UZP oferă spre lectură un incitant buchet de dialoguri sub semnătura lui Cornel Simion Galben, volum intitulat „Convorbiri fără adiționale“. Aceste dialoguri-interviu realizate de jurnalistul Cornel Galben au fost publicate de-a lungul timpului în ziare și presă literară, pe durata a peste trei decenii, dintre care menționăm publicațiile: „Antares“, „Bacău Press“, „Cadran cultural“, „Deșteptarea“ și „Steagul Roșu“.
Interviurile prezente în această carte apărută în anul 2024 reflectă evenimente și întâmplări din ultima jumatate de veac, partenerii de dialog ai lui C.S. Galben fiind personalități cunoscute din lumea literară, muzicală, plastică, teatrală, artistică, alte domenii de activitate. Printre cei 28 de intervievați se numără și scriitorii Ion Fercu și Viorel Savin, poetul Ion Dinvale, prozatorul Petre Cimpoeșu, criticii Constantin Călin, Adrian Jicu și Al.Piru, profesorul universitar Mihai Merfea, actorul Stelian Preda, pictorul Ilie Boca, regizorul Ion Ungureanu, dirijoarea Carmen Cârneci, managerul Liliana Maria Vlase.
Jurnalistul Cornel Simion Galben nu este la primul volum de interviuri publicat, această lucrare adăugându-se volumelor „Enescu etern“ (1993), „Ieșirea de siguranță“ (2001), „Convorbiri fără adiționale“ (I -2010, II -2019) și „Dialoguri pilduitoare“ (2015). Cu o bogată activitate în presă, ca redactor-șef al revistelor „Credința ortodoxă“ (1997-1999), „Vitraliu“ (2002-2005), „Glasul monahilor“ (2003-2004), „Cadran cultural“ (2018-2023) și al…

Citește mai mult

Salon de carte juridică, poliţistă și civică

Cititul este o călătorie, o călătorie prin lumea cuvintelor“, scria Gabriel Garcia Marquez.
Astfel, din dorința de a aduna laolaltă prieteni ai cuvântului scris și de a crea momente de bucurie și regăsire, în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie a.c., Editura MAI a organizat cea de-a XXVI-a ediție a Salonului de carte juridică, poliţistă și civică al Ministerului Afacerilor Interne.
Devenit o tradiție culturală a instituției, Salonul de carte reuneşte, în fiecare an, edituri și trusturi editoriale de prestigiu, autori ai Internelor, scriitori și critici literari, profesioniști din structurile de ordine și siguranță publică.
Dintre editurile participante anul acesta amintim: Editura Militară, Editura Universul Juridic, Editura Fast Editing, Editura UZP, Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Editura Mica Valahie, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, Centrul Tehnic-Editorial al Armatei, Editura Detectiv Literar, Editura Speteanu, Fundația literar-istorică „Stoika“, Editura Diana Press, Editura Vivaldi și, desigur, Editura Ministerului Afacerilor Interne.
Salonul din acest an a fost un regal dedicat cărții, la care au fost premiate cele mai bune titluri apărute la Editura MAI. Ca în fiecare an, s-a desfășurat într-o ambianță prietenoasă dar festivă, încărcată de emoție și bucuria…

Citește mai mult

Țara Severinului.
Oameni. Fapte. Locuri

Episcopia Severinului și Strehaiei a împlinit anul trecut 20 de ani de la reînființare, iar anul acesta s-au sărbătorit 20 de ani de cănd instituția și-a reluat activitatea, după 600 de ani de la momentul desființării Mitropoliei Severinului. Tot în acest an s-au împlinit cifre rotunde de la multe alte momente legate de viața spirituală a Olteniei, cu precădere a Mehedințiului. Despre toate aceste aniversări s-a discutat la cea de-a treia ediție a Simpozionului Țara Severinului. Oameni. Fapte. Locuri, organizat în  primele zile ale lunii noiembrie de Episcopia Severinului și…

Citește mai mult

Turcia. Realități care nu mai pot fi contestate

Declinul turismului Recent, rețelele sociale au fost inundate de videoclipuri în care turiști din întreaga lume își exprimă nemulțumirea față de creșterea semnificativă a prețurilor în destinațiile turistice populare din Turcia (‘Turcia va fi goală în câțiva ani’: ce nemulțumiri au turiștii din întreaga lume (stiripesurse.ro): prețurile au explodat în Turcia, destinația preferată și de o mulțime de români. Aproape un milion de români au mers în Turcia în 2023, din care peste 350.000 în Antalya. În total, Turcia a fost vizitată în 2023 de 56,7 milioane de turişti internaţionali….

Citește mai mult

Sfaturi de la maestru
către învățăcei

Nimeni nu se naște învățat, ci ne naștem doar cu capacitatea de a fi educați, cu acele calități pe care va trebui ulterior să ni le dezvoltăm pentru a vorbi, scrie, raționa etc. Însă pentru a fi educat omul are nevoie de maeștri. Toți am avut (și avem!) nevoie de învățători în „ale vieții”. Noi înșine, crescând, am devenit „educatorii” celor de lângă noi. Însă dincolo de toți maeștrii vieții, dincolo de priceperea noastră, există mereu un Maestru care știe totul despre om, care cunoaște omul în profunzimea inimii: Hristos….

Citește mai mult

Lansare de carte: „Piatră, Foarfecă, Iubire! Și alte 7 povestiri”, de Vlad Popescu

Aș cuprinde între aripile viselor o poveste sau poate mai multe, scrise de un autor la debut. Cartea de debut a autorului Vlad Popescu se intitulează „Piatră, Foarfecă, Iubire! Și alte 7 povestiri”. Duminică, 03 noiembrie 2024, ziua în care emoțiile adunate de autor s-au împrăștiat într-o atmosferă în care pluteau aburii prieteniei, comunicării deschise, empatiei și iubirii dintre oameni. Cei prezenți, copii, părinți și bunici, au pătruns într-o atmosferă de poveste, în spațiul în care a avut loc lansarea. În cartea sa, Vlad Popescu creează un univers magic, în…

Citește mai mult

„Contraforța. Pandemia noastră cea de toate zilele”. Un film despre realitățile din Basarabia sau despre rătăcirile umane

Korona – unul dintre eroii principali, nume inspirat de pandemia virusului prin care a trecut generația noastră recent, întruchipează forța răului contrapusă puterii binelui, reprezentată de minunatul nostru (!) actor român basarabean Nicolae Jelescu.    O tristețe profundă, strivitoare și, în același timp, speranța în puterea biruitoare a binelui, a spiritului descătușat prin iubire-acestea sunt trăirile în timpul și după vizionarea filmului Contraforța. Deși s-ar părea că pandemia reflectă degradarea morală a unei comunități, lupta spiritului pentru supraviețuire este specifică fiecărui om și omenirii, dintotdeauna. Concluzia finală conform căreia rătăcirile sunt rodul sărăciei…

Citește mai mult

România, în fruntea clasamentului european al dobânzilor bancare ridicate

Un studiu al unei companii care operează pe piața creditelor arată că românii plătesc rate bancare cu 500-800 de lei mai mari decât ceilalți europeni. Potrivit sursei citate, România, Ungaria și Polonia conduc topul dobânzilor ridicate, în timp ce țările din zona euro beneficiază de dobânzi mai mici, relatează radioromania.ro. Datele Eurostat evidenţiază că dobânda anuală efectivă medie la creditele ipotecare din România este de 6,5%, mult peste media din zona euro, unde aceasta se situează la 3,8%. Diferenţele sunt semnificative şi la creditele de consum, unde în România rata…

Citește mai mult

Prefață la „Monografia Casei Corpului Didactic Caraș-Severin”

După cum atestă documentele vremii, la sfârșitul colului al XlX – lea şi începutul secolului XX, progresul învățământului românesc a fost influenţat puternic de apariţia a două instituţii: Casa Şcoalelor, înfiinţată în 1896 de Petru Poni, ministrul învățământului de atunci și Casa Corpului Didactic, înfiinţată în 1902 de Spini Haret, recunoscut prin măsurile sale reformatoare în calitate de ministru al învățământului, sub titulatura iniţială de Casa de Economie, Credit şi Ajutor a Corpului Didactic. Legea pentru aprobarea acestei instituţii a fost votată în Senat la 19 decembrie 1902 şi în…

Citește mai mult

Valentina Visarion – povestea artistei complete. Cum îmbină armonios rolul de cântăreață, actriță și organizatoare de spectacole

Într-o carieră marcată de un devotament profund pentru scenă, Valentina Visarion Mingopol nu este doar o actriță talentată și o cântăreață sensibilă, ci și o expertă în organizarea spectacolelor. Cu un portofoliu ce numără peste 500 de spectacole organizate și promovate, ea impresionează prin determinare, creativitate și un simț impecabil al detaliilor. Ne-am întâlnit cu Valentina pentru a discuta despre viața ei artistică și cum reușește să îmbine muzica și actoria cu rolul de organizator. – Valentina, în primul rând, felicitări pentru realizările tale impresionante! Organizarea a peste 500 de…

Citește mai mult