◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024

Ziarul închisorii,
„cale de empatie” pentru deținuții australieni

Damien Linnane a intrat în închisoare în 2015. În timpul detenției din sistemul de corecție din New South Wales, Australia, a descoperit o istorie bogată a diverselor publicații ale închisorii – cele tolerate, încurajate și categoric interzise. Potrivit abc.net.au, Linnane, care este și editorul revistei Paper Chained, un jurnal de artă trimestrial pentru oamenii aflați în închisoare, spune că, în timp ce a fost încarcerat, a scris povești și a desenat. „Un ziar din închisoare ar fi făcut o mare diferență pentru sănătatea mea mintală”, spune el.

O rubrică anonimă a unui fost ofițer de poliție, o anchetă asupra unui deces în arest și o galerie de arte vizuale apar în prima ediție a unui ziar al închisorii, About Time. Este o lucrare pentru oameni încarcerați, de către persoane încarcerate, care este distribuită în închisorile din aproape toate statele și teritoriile.

În închisorile Australiei se află astăzi aproximativ 44.000 de oameni și mulți dintre ei au acces la cea mai recentă publicație a închisorii din Australia, About Time.

Cea mai veche publicație dintr-o închisoare australiană datează din 1912. În anii 1950 a început jurnalismul penitenciarului – publicații produse chiar de prizonieri. Din anii 1970 până în anii 1990, jurnalismul penitenciar a fost cel mai prolific în New South Wales – prizonierii aveau o libertate rezonabilă de a spune ceea ce doreau, explică Linnane.

Daniel Vansetten, fost prizonier care acum studiază Dreptul, a scris despre sentința sa în primul număr al publicației naționale About Time și a declarat pentru ABC că este „mai mult decât cuvinte publicate – este un fel de cale de empatie”.  (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *