Este o perioadă dificilă pentru cultura sătmăreană, dar nu numai și nu mă refer aici doar la literatură, la scriitori. Îmi dau seamă că acest subiect nu afectează majoritatea oamenilor … asta deocamdată … însă peste câțiva ani, dispariția scriitorilor, a criticilor valoroși va deveni o problemă națională.
Ce a susținut nația aceasta vreme de sute de ani? Cultura, tradițiile și biserica. Ce împiedică dispariția unei națiuni, a identității ei? Limba pe care o vorbește și o scrie.
Atunci când un popor își pierde limba și adoptă o alta, este cu siguranță asimilat de acea națiune mai puternică.
Nu este suficient să învățăm la școală, să scriem, să vorbim corect… acesta este un prim pas, pentru că limba este vie, ea trăiește și respiră prin scris, prin cărțile pe care scriitorii talentați le dăruiesc lumii. Unele vor rămâne în istoria literaturii, altele nu, dar fiecare dintre ele își va aduce aportul la conservarea și dezvoltarea vocabularului unui popor.
Tocmai în această idee, de a rămâne conectați cu ceea ce se întâmplă în literatura națională, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Cenaclul „Cronograf”, Asociația Culturală „Sătmărenii”, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Satu Mare, a pregătit în perioada 19-22 septembrie 2024 un eveniment de mare impact și importanță pentru cultura sătmăreană, cea de-a VII-a ediție a Zilelor Revistei „Cronograf”.
Eveniment de înaltă ținută, care a adus împreună scriitori și critici literari
din aproape toată țara
Au participat: Adriana Ungureanu – București; Oana Boc – Cluj Napoca; Victor Cubleșean- Cluj Napoca; Alexandru Jurcan – Cluj Napoca; Ștefan Borbely – Cluj Napoca; Constantina Raveca Buleu – Cluj Napoca; Ana Herța – Cluj Napoca; Mariana Gorczyca -Sighișoara; Mirela Rus – Bistrița; Daniel Săuca – Zalău; Florica Bud – Baia Mare; Nicolae Scheianu -Baia Mare; Flaviu Claudiu Mihali – Baia Mare; Doina Csege Borgovan – Cluj Napoca; Andreea H. Hedeș -Cluj Napoca; Olimpiu Nușfălean – Bistrița; Simona Antonescu – Ploiești, dar și sătmărenii: Robert Laszlo, Felician Pop, Radu Ulmeanu, Loredana Știrbu, Gheorghe Cormoș, Gheorghe Glodeanu, Vasile Coniosi Mesteșanu, Cornelia Bălan Pop, Mihai Sas, Florina Juncu, Ileana Bonta, Anca Soponar, Manuela Breban, Adrian Lupescu, Alexandru Zotta, Mariana Cordoș, Ioan Nistor și Elek Gyorgy.
Au fost prezentate revistele: „Steaua”, „Neuma”, „Mișcarea Literară”, „Caiete Silvane”, „Nord Literar”, „Conexiuni BC”, „Acolada”, „Sugarut” și „Szamos”.
Aceste întâlniri între scriitori, organizate după anul ’89 de o altă revistă, au fost importante pentru scriitorii sătmăreni, dar din păcate acestora, sătmărenilor, nu li s-a acordat importanța pe care ar fi trebuit să o primească. Până la urmă, aceste evenimente sunt făcute pentru binele scrisului sătmărean… așa ar trebui!
Anul acesta am avut un festival plin de bucurie și prietenie. Membrii Uniunii Scriitorilor din România, participanți (o mare parte din ei participând a doua oară), s-au declarat încântați de Satu Mare, de oraș dar și de locurile prin care i-am dus, de liceele sătmărene în care am fost, Liceul Teologic Ortodox ,,Nicolae Steinhardt”, unde am fost primiți cu drag de domnul director părinte Gabriel Groza și de elevii de acolo. A urmat Colegiul Național ,,Doamna Stanca,, care s-a mobilizat exemplar și al cărui director – doamna profesor Nicoleta Khichel – este mereu deschisă la acest gen de colaborări și, nu în ultimul rând, colectivul de la Liceul de Arte „ Aurel Pop”, condus de doamna director Nichita Sulyok Iuliana și de directoarea adjunctă Cristina Junjan, care, la fel ca întotdeauna, s-a întrecut pe sine pentru a-și impresiona musafirii.
Punct și virgulă spre o frumoasă prietenie
Sătmarul a devenit pentru câteva zile, un loc în care poezia, proza și critica literară s-au întâlnit și și-au dat mâna prietenește și sper ca această minune să nu se sfârșească nicicând.
Scriitorii buni, valoroși pe care îi are sătmarul ar trebui sprijiniți și apreciați, pentru că, din păcate, sunt tot mai puțini. Am pierdut atât de mulți dintre ei și dacă ar fi să facem o listă cu cei dispăruți, te cuprinde tristețea.
Așa că mă întreb, cum ar fi un oraș fără poezie, fără cei care fac viața culturală mai vibrantă? Dacă noi am dispărea cu totul, cine ar mai apăra aici, la graniță limba și graiul nostru?
Loredana A. Știrbu
editorialist „Verticali pentru România”, membru UZPR – Filiala Satu Mare,
președinte al Cenaclului „Cronograf”
(gazetanord-vest.ro)