◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024

Georgia: o gamă largă de instrumente și mecanisme sunt folosite pentru a discredita și a reduce vocile jurnaliştilor independenţi

Misiunea organizațiilor partenere ale Platformei pentru Siguranța Jurnaliştilor a Consiliului Europei și membrii consorțiului Media Freedom Rapid Response (MFRR) au încheiat o misiune de constatare a faptelor în Georgia. Scopul misiunii a fost de a colecta informații cu privire la implementarea de către Georgia a libertății de exprimare și a angajamentelor privind libertatea mass-media, inclusiv în legătură cu campania electorală în curs. Potrivit ipi.media, într-o declarație a membrilor misiunii se arată:

„Am observat deteriorarea libertății presei, precum și a drepturilor omului în general în Georgia. Ni s-a clarificat faptul că o gamă largă de instrumente și mecanisme sunt folosite pentru a discredita și a reduce vocile disidente, inclusiv pe cele ale jurnaliştilor independenţi. Dorim să ne declarăm încă o dată sprijinul și solidaritatea deplină față de jurnaliști, mass-media, libertatea presei și organizațiile societății civile. Am venit cu îngrijorări legate de libertatea presei, dar am fost îngroziți de ceea ce am constatat.

Societatea civilă, în ansamblu, se confruntă cu o derivă iliberală, caracterizată printr-o slăbire a controalelor și echilibrului democratic”.

Reprezentanții organizațiilor jurnaliștilor, mass-media și societatea civilă deopotrivă au criticat puternic legea recent adoptată privind „Transparența influenței străine” și „Legea privind protecția valorilor familiei și a minorilor”. Aceștia au invocat obstacole în calea funcționării normale a instituțiilor media și a organizațiilor pentru drepturile mass-media, care sunt obligate să se înregistreze în conformitate cu legea influenței străine dacă primesc cel puțin 20% finanțare din străinătate. Ambele legi sunt percepute ca instrumente ale executivului și ale partidului de guvernământ pentru a exercita presiuni asupra presei. „Jurnaliştii sunt atacaţi fizic, verbal, legal şi financiar. Jurnalismul a devenit o ocupație periculoasă în Georgia. Jurnaliştii sunt îngrijoraţi de siguranţa lor într-un asemenea grad, încât unii dintre ei își iau însoţitori la misiuni jurnalistice. Reprezentanții mai multor instituții au remarcat că jurnaliștii părăsesc industria, iar unii se mută în străinătate. În plus, mai multe instituții de presă au raportat că fac aranjamente pentru a-și înregistra mass-media în străinătate.

Pe lângă atacurile fizice asupra jurnaliştilor, au fost semnalate numeroase cazuri de intimidare a jurnaliştilor. Amenințările, detenția pe termen scurt, cazurile de presupus abuz a codului administrativ și campaniile de defăimare direcționate în rețelele sociale au fost raportate chiar de jurnaliști și de organizațiile pentru drepturile media”, mai arată declarația reprezentanților misiunii care s-a aflat în Georgia. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *