Guvernele UE trebuie să-și sporească transparența și responsabilitatea în ceea ce privește activitatea de lobby, a declarat Grupul de State împotriva Corupției (GRECO), al Consiliului Europei, într-un raport anual. „Membrii publicului trebuie să știe ce actori încearcă să influențeze deciziile politice, astfel încât riscul de practici corupte să poată fi redus”, punctează grupul.
Organismul de combatere a corupției a susținut că, deși activitățile de lobby sunt „legitime”, este vital ca standardele anticorupție să fie în vigoare, cum ar fi „înființarea de registre de lobby, care să indice dacă contactele sunt formale sau informale, declarând identitatea persoanelor care au fost în contact și s-a discutat subiectul”.
Președintele GRECO, Marin Mrčela, susține că acest apel la transparență nu se referă la toate contactele pe care le are un politician sau un judecător, ci se concentrează pe procesul legislativ și decizional.„Știm că unele contacte nu trebuie să fie transparente. Pentru că este o chestiune de securitate națională. Asta este de înțeles. Dar când vine vorba despre procesul legislativ, cel de luare a deciziilor, este o chestiune de transparență”, a spus oficialul.
Raportul este al cincilea de acest fel și include evaluări ale îmbunătățirilor făcute de 46 de state membre. Recomandările grupului din raportul din 2021 s-au concentrat pe parlamentari, judecători și procurori, iar ediția din acest an s-a concentrat pe guvernele centrale și agențiile de aplicare a legii, potrivit EURACTIV.
GRECO este îngrijorat de implementarea lentă a standardelor de transparență de către legislatorii naționali, unde, în ciuda progreselor înregistrate în elaborarea codurilor de conduită și în pregătirea legii referitoare la conflictul de interese, nu există suficiente îmbunătățiri în „supravegherea, aplicarea, mecanisme de orientare și de conștientizare”. „Majoritatea legilor propuse nu au fost încă adoptate, iar măsurile practice necesare implementării lor nu sunt încă pe deplin operaționale”, se arată în raport.
GRECO se definește ca un „organism al Consiliului Europei care își propune să îmbunătățească capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupției prin monitorizarea conformității acestora cu standardele anticorupție. Ajută statele să identifice deficiențele politicilor naționale anticorupție, determinând reformele legislative, instituționale și practice necesare”.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024