Aerostar S.A. – compania numărul 1 din România in domeniul industriei de aviație şi apărare– a pornit, în debutul lunii ianuarie 2005, într-o lungă călătorie pe o linie de afaceri nouă- mentenanța industrială pentru avioane comerciale.
Primul avion care a ajuns în baza Aerostar de la Bacău a fost un avion Boeing 737 Classic de la un client din Marea Britanie- FlyGlobespan.
În prezent , la 15 ani de la premiera industrială, Aerostar este desemnat centru de excelență pentru lucrări complexe de mentenanță industrială a avioanelor civile. De-a lungul anilor a efectuat lucrări pe o varietate de tipuri de avioane, dar în prezent se concentrează pe avioanele din familia Boeing 737 şi Airbus A319/320/321 şi Neo.
De-a lungul acestor primi 15 ani, Aerostar a efectuat reparații capitale pe aeronave pentru mai bine de peste 50 de operatori, majoritatea din Europa, dar şi din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu. În respectivul interval de timp au fost efectuate
lucrările de „heavy maintenance” şi modificări complexe sau modernizări la mai bine de 700 de avioane.
Inițial, lucrările de mentenanță a avioanelor comerciale s-au desfăşurat în hangarele de producție în care se realizase modernizarea avioanelor MiG-21 Lancer pentru Forțele Aeriene Române. Însă, cu o piață în creştere, Aerostar a construit in anul 2012 un nou hangar de mentenanță de ultimă generație ca spaţiu şi dotare tehnică şi tehnologică, investiţie care a mărit capacitatea de lucru de la 1 ori 2 la 6/7 avioane simultan.
Pentru a obţine actualul grad de competitivitate în efectuarea lucrărilor de mentenanţă ori modernizare a avioanelor civile, AEROSTAR a obţinut cele mai înalte certificări mondiale în domeniu, s-a tehnologizat cu realizări de ultimă generaţie în activitatea productivă , dar a şi susţinut permanent perfecţionarea profesională a personalului la nivelul cerințelor de vârf ale producţiei responsabile pe care o derulează”, a declarat pentru UZPR GrIgore Filip , preşedinte- director general al AEROSTAR.
În prezent, AEROSTAR construieşte un nou hangar de mentenanță civilă la Aeroportul Internațional Iaşi. Această primă mare investiţie a companiei în afara municipiului Bacău, care urmează a fi finalizată în această lună, va mări
capacitatea de lucru simultan în procesul de mentenanță şi modernizare cu încă 3-4 avioane.
Preocupată să atragă tinerele talente în această industrie, Aerostar realizează instruirea noilor angajați pentru hangarul de mentenanță din Iaşi în paralel cu perfecţionarea continuă a personalului de la Bacău.
Media de vârstă a personalului din divizia de mentenanță civilă a companiei AEROSTAR este de 35 de ani.
„Aerostar a făcut multe progrese în călătoria pe drumul aviației civile şi suntem îndreptățiți să fim mândri de realizările noastre in aceşti primi 15 ani, acest domeniu fiind foarte competitiv. Deschiderea noului hangar la Iaşi confirmă faptul că activitatea companiei Aerostar este într-o continuă dezvoltare” , punctează Ion Veleşcu directorul Diviziei mentenanţă al AEROSTAR. Potrivit acestuia, ,,cu o focalizare constantă pe calitate, livrare la timp şi atenția asupra clienților”, AEROSTAR se așteaptă ,,la o expansiune continuă in următorul deceniu şi chiar mai mult”.
,,Le mulțumim tuturor companiilor aeriene şi operatorilor care au avut încredere în noi de-a lungul anilor şi aşteptăm cu nerăbdare să continuăm să le îndeplinim cerințele de mentenanță.”, a mai precizat Veleşcu.
Cornel Cepariu / UZPR