◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024

Suedia. Situații specifice

Nordic Trophy

Competiția Nordic Trophy din 2024, organizată de Trailer Magazine, a avut loc sâmbătă, 24 august, între orele 09:00-17:00, la Elmia Lastbil. Câmpurile Elmiei au fost din nou umplute cu camioane din țările nordice și din restul Europei, ceea ce a fost ceva ieșit din comun. 103 mașini au fost nominalizate pentru câmpul de start de către juriul nominalizat de Trailer Magazine. Mașinile selectate au concurat în clasa Challenger. Au concurat și cele zece mașini din Master Class, finaliștii din 2023.

 

Problemele Northvolt

Reprezentanții companiei care produce baterii electrice pentru industria de mașini electrice europene au anunțat că prima sa gigafabrică, Skellefteå, din nordul Suediei, cu o capacitate anuală de 16 GWh, produce acum baterii electrice cu putere totală mai mică de 1 GWh. Northvolt va întrerupe producția de material activ catodic (folosit în producerea bateriilor) și va vinde una dintre unitățile în care acesta era realizat, din Suedia. În schimb, pentru a-și asigura necesarul, va cumpăra material activ catodic de la companii chineze sau coreene. De asemenea, a inițiat discuţii cu parteneri şi investitori pentru a asigura viitorul unei unităţi din Polonia.

Compania Northvolt a mai informat că va întârzia planurile de a construi alte trei gigafabrici, în colaborare cu Volvo Cars în Suedia, Germania și Canada. și că este nevoită să reducă din numărul locurilor de muncă. În august 2024, Northvolt avea 7.000 de angajați, dar nu a precizat câte locuri de muncă vor fi desființate. Planurile anunțate de Northvolt vin în contextul în care producția de mașini electrice din Europa se confruntă cu un viitor incert, pe măsură ce concurența din Asia, în special din China, unde costurile de fabricare sunt mai reduse, se intensifică.

 

Primul caz de variola maimuței

Agenția Suedeză de Sănătate Publică a anunțat pe 15 august 2024, că o persoană care locuiește în regiunea Stockholm a fost diagnosticată ca fiind purtătoare a variantei mpox, care este mai contagioasă și mai periculoasă. Acesta a fost primul caz din afara Africii pentru această variantă. Epidemia afectează în special Republica Democratică Congo.

Pe 13 august 2024, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ridicat nivelul de alertă internațională la cel mai înalt nivel și a îndemnat țările să „împartă instrumente, precum vaccinurile și să aplice lecțiile învățate din situațiile anterioare de urgență de sănătate publică de anvergură internațională pentru a aborda actuala epidemie: „Identificarea primei infecții cu mpox clade 1b în Suedia evidențiază nevoia ca țările afectate să lupte împotriva virusului împreună”, a declarat șeful OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, încurajând „toate țările să consolideze supravegherea, să partajeze date și să lucreze pentru a înțelege mai bine transmiterea virusului”.

 

Populația de urși

Suedia a eliberat licenţe pentru uciderea a 20% din populaţia sa de urși bruni în cadrul vânătorii anuale din ţară, care a început pe 21 august 2024, în ciuda îngrijorărilor ecologiştilor.

Decizia Suediei poate fi o lecție și pentru România, țara din Europa cu cea mai vastă populație de urs brun. Deși nu au nici pe departe problemele României cu ursul brun, suedezii au abordat chestiunea preventiv, înainte să devină o problemă reală, iar urșii să se plimbe nestingheriți prin orașe și să omoare oameni, așa cum se întâmplă în țara noastră.

Oficialii suedezi au acordat autorizaţii pentru sacrificarea a 500 de urşi bruni de către vânători; această cifră echivalează cu aproximativ 20% din populaţia totală şi ar reduce numărul de urşi din Suedia la aproximativ 2.000 – o scădere de aproape 40% din 2008 (Suedia oferă o lecție și României: Elimină 20% din populația de urs, deși nu au nici pe departe problemele noastre (stiripesurse.ro).

Urşii bruni au fost vânaţi aproape până la dispariţie în Suedia în 20 ai secolului trecut, dar, datorită unei gestionări atente, populaţia s-a refăcut până la un vârf de aproximativ 3.300 în 2008; în perioada 2018-2023, un număr tot mai mare de urşi au fost vânaţi, ajungându-se la un record de 722 de exemplare ucise în 2023.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *