O nouă carte de poezie este un eveniment al oricărei cetăți literare, o atestare elocventă a spiritului neostenit, aflat în bătălie necontenită cu vicisitudinile vremelnicei noastre existențe.
Volumul de poezii „Și zeii purtau măști” al lui Sorin Ivan a apărut la Editura Tracus Arte, în anul 2021, beneficiind de condiții grafice de excepție (ilustrațiile sunt semnate de un mare artist contemporan, acad. Mircia Dumitrescu). Debutează cu o predoslovie intitulată „Viață de mascat”, continuând cu câteva capitole, conținând poezii ce se înscriu tematic sub denumiri mai mult decât sugestive, numite metaforic: Lumea, Oamenii, Iubirea, Speranța.
Prezentând creația acestui talentat poet, scriitorul Horia Gârbea vede în recentul op literar o reflexie plină de sensibilitate a unei existențe umane imprevizibile, rătăcite în noianul unor vremuri tulburi, ce au răvășit lumea, o lume filtrată prin prisma receptivității sale personale, sub formă „de imagini, detalii, clișee”, în ultimă instanță o „escaladare paroxistică a angoaselor”.
Credem, asemenea autorului în „puterea nebunească de a spera”, fiindcă oamenii doresc revenirea primăverii, când iarna ne va părăsi ca o amintire înfrigurată, ca o umbră, „ca o umbră a umbrei”, spune poetul, „alungată de puterea nebunească a oamenilor, de-a spera la nesfârșit orice ar fi și de parfumul amețitor al florilor speranței”.
Dovada acestei speranțe a supraviețuirii, pe care numai omul o poate trăi, simți, este prezentă în mai toate versurile autorului. Iată un exemplu, extras din poezia „Pandemia de iubire”:
„cei care stătuseră ascunși
însingurați în beciurile spaimei
umpleau din nou fața pământului
după anii descărnați ai pustiei
anii lungi ai pierderii de sine
înmuguriseră pietrele și gândurile
lumea s-mbrăca în primăveri
după urgiile care sfâșiaseră inima
începuse să ningă o ninsoare adâncă
ningea cu lumini fără sfârșit
și troiene de flori peste răni sângerânde
peste ochi peste umbre și suflete”
Poemele lui Sorin Ivan sunt un imn închinat umanității, speranței și mai ales supraviețuirii spiritului.
Tanța Tănăsescu / UZPR