◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Ioan Grigorescu. Romanul „Obsesia”

Romanul ,,Obsesia”, de Ioan Grigorescu, a fost publicat la Editura Tineretului în 1965, aduce în atenția cititorului ororile săvârșite în lagărele de concentrare din timpul celui de-al doilea război mondial, mai ales cele de la Auschwitz și Birkenau. Este structurat pe capitole, cu titluri semnificative, care asemeni unui mozaic, compun nu doar imaginea de ansamblu, dar prezintă și detalii ale celor petrecute în acest spațiu al sălbăticiei umane.Astfel, capitolele se numesc: Mama, Obsesia, Evrika, Coșmarul, Scrisori de dincolo de viață, Întâlnirea, Monumentul, reliefează din diverse unghiuri, perspective, modul în care…

Citește mai mult

ROMÂNIA, campioană europeană la înot juniori, ștafetă 4×100 m liber!

Motto: „Cea mai bună și rapidă metodă de a învăța un sport este să urmărești și să imiți campionii”( Jean-Claude KILLY , n. 30 august 1943, triplu campion olimpic francez la schi) În perioada 5-10 iulie 2022, la Complexul Olimpic de Natație din Otopeni, se desfășoară  Campionatele Europene de Înot pentru Juniori, la care participă 494 de sportivi din 42 de țări. Organizarea acestora la noi, este o premieră pentru România. Țara noastră participă cu 26 de înotători, fete și băieți. La deschiderea oficială a competiției, Imnul Național al României…

Citește mai mult

Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” protestează față de relocarea statuii lui Avram Iancu, din Turda

Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România, întrunită in ședința Biroului Executiv Național, a luat act cu surprindere și indignare de intenția Primăriei Turda de scoatere a statuii lui Avram Iancu din piața centrală a orașului și mutarea acesteia în viitoarea piațetă din fața teatrului din Turda. Discuția avută cu primarul Cristian-Ovidiu Matei ne-a oferit prilejul să cunoaștem argumentele edilului privind propunerea de scoatere a statuii eroului naţional Avram Iancu din piaţa centrală a orașului și detaliile proiectului de modernizare a pieței și totodată să ne prezentăm și explicăm poziția Societății…

Citește mai mult

Din robia morții la libertatea vieții

Doamna profesoară Sorina Mihaela Botiș, prin cartea „Mântuirea universală și personală”, apărută la Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2021, ne atrage atenția asupra unor teme capitale din dogma creștinismului, referitoare la pocăință, iertare, luminarea și mântuirea sufletului. Ne spune care trebuie să fie preocuparea adevărată a omului zilelor noastre – Hristos. Nimeni și nimic nu-l poate doborî pe omul care crede în Hristos „Cine crede în mine, chiar dacă va muri, viu va fi!”. Ne atrage atenția asupra condițiilor necesare pentru mântuire (mântuirea universală și personală), prin care omul poate scăpa…

Citește mai mult

Federația spaniolă de fotbal neagă că investighează jurnaliști

Federația spaniolă de fotbal a negat că a investigat jurnaliști pentru a stabili cine a scurs audio și documente legate de președintele Luis Rubiales și jucătorul Barcelonei, Gerard Piqué. Materialul „scăpat” a arătat că Rubiales și Piqué negociau detalii despre o înțelegere profitabilă pentru a duce Supercupa Spaniei în Arabia Saudită. Ambii au negat faptele greșite în cadrul negocierilor, relatează AP News. Cotidianul spaniol El Confidencial, care a publicat majoritatea audio-urilor și documentelor scurse, notează că federația a lansat o anchetă asupra unui jurnalist El Mundo, pentru a încerca să…

Citește mai mult

Oamenii de știință, îndemnați să susțină un jurnalism științific robust

Oamenii de știință au fost îndemnați în cadrul unui eveniment recent să-și împărtășească descoperirile și să se conecteze mai larg cu mass-media, pentru a reduce decalajele care există între ei și jurnaliști și pentru a permite societății să aibă un jurnalism științific robust, potrivit vanguardngr.com. Un profesor de fiziologie și sănătate cardiovasculară, dr. Fastone Goma, dr. Enitan Ademuson, directorul de programe al Nigerian Heart Foundation, Akin Jimoh și alți experți au discutat la un webinar sub titlul „Jurnalism științific: comunicarea relevanței cercetării pentru avansul societății” au insistat pe nevoia urgentă…

Citește mai mult

Uniunea Jurnaliștilor din India protestează față de arestarea colegilor de breaslă

Mai multe organisme de jurnalişti din India, în frunte cu Uniunea Jurnaliştilor din această țară, au adoptat o rezoluţie prin care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la cazurile instrumentate împotriva multor jurnalişti în perioada recentă. Aceștia au cerut guvernului să restabilească accesul la mass-media pentru acoperirea evenimentelor guvernamentale ca până acum, „în interesul unei democrații robuste”, relatează thehindu.com. La întâlnirea în cadrul căreia a fost elaborată rezoluția au participat reprezentanți ai ai Uniunii Jurnaliştilor din India, Clubului de presă din India (PCI), Uniunii Jurnaliştilor din Delhi, ai Corpului de presă…

Citește mai mult

Fotojurnalista Sanna Irshad Mattoo, împiedicată să iasă din țară

Fotojurnalista Sanna Irshad Mattoo, din Kashmir, câștigătoare a Premiului Pulitzer, a fost oprită de autoritățile indiene să zboare la Paris, unde urma să participe la o lansare de carte și să la o expoziție de fotografie cu lucrări proprii din Kashmir. Fotojurnalist și documentarist independent, Mattoo a câștigat Premiul Pulitzer în mai 2022, la categoria Feature Photography, pentru munca sa publicată de Reuters. Ea a împărțit premiul cu alți trei fotografi Reuters, pentru acoperirea pandemiei de COVID-19 din India, relatează voanews.com. Mattoo a spus că a fost oprită pe aeroportul…

Citește mai mult

Trocul

Trocul a fost singurul mod de schimb de bunuri între persoane la începuturile omenirii, când oamenii erau culegători, vânători, pescuitori, perioadă în care nu existau banii. Din ceea ce culege, vâna, pescuia o persoană făcea schimb cu altceva din ceea ce avea o altă persoană. Spre exemplu, în cazul în care cantitatea de peşte prinsă de o persoană prisosea necesarul de consum al familiei sale, aceasta căuta o altă persoană, care avea un disponibil de carne din vânat (din prinderea unui animal mai mare), cu care făcea schimb de produse…

Citește mai mult

TIFF revine la Sibiu

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 şi 10 iulie. Biletele au fost puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro, dar şi în aplicaţia oficială TIFF. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai aşteptate şi premiate producţii ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră şi cine-concerte vor avea loc în două spaţii outdoor, dar şi în cinema. TIFF Sibiu se va desfăşura în Piaţa Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt/ Piaţa Habermann şi la Cine Gold….

Citește mai mult

Cehia va ajuta Ucraina să-și conserve patrimoniul cultural

Republica Cehă dorește să organizeze echipe de experți pentru a ajuta Ucraina în conservarea și reconstrucția patrimoniului său cultural, a declarat ministrul Culturii, Martin Baxa, omologilor săi. Armata rusă jefuiește deja patrimoniul ucrainean, deoarece autoritățile locale au raportat confiscarea a aproximativ 2.000 de opere de artă din muzeul orașului Mariupol, inclusiv icoane creștine valoroase. De la Melitopol au fost furate și relicve prețioase, relatează EURACTIV. „Am fost șocat de prezentarea prietenilor noștri ucraineni, care a arătat amploarea deteriorării infrastructurii. Și arată că rușii atacă cultura ucraineană conștient și intenționat. Cultura…

Citește mai mult

Portugalia va reconstrui școli în Ucraina

Portugalia va ajuta la reconstruirea școlilor din regiunea ucraineană Jitomir, la aproximativ 150 de kilometri de Kiev, a anunțat ministrul Educației, João Costa. Autoritățile ucrainene au raportat că 1.200 de instituții de învățământ au fost distruse de la începutul războiului declanșat de Rusia la 24 februarie. În regiunea Jitomir, atacurile au distrus 70 de școli, care, potrivit lui Costa, prezintă diferite niveluri de distrugere. „Ne vom concentra sprijinul pe o anumită regiune, Jitomir, unde avem deja un studiu de cartografiere a școlilor în care putem interveni”, a declarat ministrul educației,…

Citește mai mult