Urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, se înregistrează o serie de mișcări fără precedent ale platformelor online pentru a aborda problema dezinformarii din jurul conflictului.
Un oficial al UE a declarat pentru EURACTIV că nivelul colaborării dintre platformele online și Comisia Europeană a fost bună.
Meta, compania-mamă a Facebook, a declarat că restricționează accesul la RT și Sputnik, ambele media controlate de stat, în cadrul blocului comunitar, în urma solicitărilor UE și mai multor guverne. Compania a mai anunțat că a eliminat o rețea de conturi false care se prezintă drept „instituții de presă independente” și care vizează Ucraina.
De asemenea, Twitter, care deja semnalează mass-media de stat ruse ca atare, a început să eticheteze tweet-uri care includ link-uri către conținut din mass-media afiliate statului rus, potrivit lui Yoel Roth, șeful platformei.
Microsoft a anunțat, de asemenea, măsuri similare. Gigantul digital a spus că nu vor mai fi vizibile conținutul RT și Sputnik pe portalul său de știri MSN.com, iar aplicațiile lor vor fi eliminate din Windows App Store. Mișcarea Google vine în urma unei întâlniri seara de luni (28 februarie) între vicepreședintele Comisiei pentru valori și transparență Věra Jourová, comisarul pentru piața internă Thierry Breton și directorii executivi ai YouTube și Google Susan Wojcicki și Sundar Pichai.
RT a fost deja interzisă în mai multe țări europene și se confruntă cu o soartă similară în altele.