Grupările teroriste afiliate Daesh continuă să-și extindă influența în Africa, în special în Africa de Vest și Sahel, a avertizat un înalt oficial al ONU, la o reuniune a Consiliului de Securitate, desfășurată de 8 august 2024: „Peisajul terorist din Africa de Vest și Sahel rămâne dificil și complex. Grupurile teroriste au continuat să se extindă în Sahel și au făcut numeroase victime, subminând stabilitatea regională”, a observat Vladimir Voronkov, șeful Oficiului pentru combaterea terorismului al Națiunilor Unite, în fața membrilor Consiliului de Securitate (https://news.un.org/fr/story/2024/08/1147781).
Două dintre grupurile afiliate Daesh din regiune, Statul Islamic din Provincia Africa de Vest și Statul Islamic din Marele Sahel, și-au extins și consolidat zonele de operațiuni din Mali și până în nordul Nigeriei, care ar putea intra efectiv sub controlul lor. În alte părți de pe continentul african, grupurile afiliate Daesh și-au mărit ritmul operațional în nordul Mozambicului, precum și în estul Republicii Democrate Congo, unde o creștere dramatică a atacurilor teroriste a provocat numeroase victime. Și în Somalia, grupurile afiliate Daesh au devenit mai puternice.
În plus, înaltul oficial al ONU și-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul de a vedea ISIL-K (Statul Islamic al Irakului și Levantului – Provincia Khorasan), filiala afgană a Daesh, comițând atacuri teroriste în străinătate, menționând că ISIL-K și-a îmbunătățit situația financiară. și capacitățile logistice în primele șase luni din 2024, intensificându-și eforturile de recrutare: „Trebuie să ne unim pentru a preveni ca Afganistanul să devină din nou un focar de terorism”, a spus el, adăugând că amenințarea reprezentată de ISIL-K a dus la creșterea nivelului de amenințare în Europa, grupul fiind considerat „cea mai mare amenințare teroristă externă spre continentul european”.
Potrivit lui Vladimir Voronkov, cooperarea dintre statele membre rămâne esențială pentru a face față amenințării reprezentate de Daesh. Din acest motiv, Biroul de Luptă împotriva Terorismului a sprijinit guvernul nigerian în organizarea unei reuniuni africane la nivel înalt privind combaterea terorismului la Abuja (Nigeria) în aprilie 2024. Vladimir Voronkov a estimat că numai cooperarea nu va fi suficientă dacă nu va duce la răspunsuri globale, ancorate ferm în strategiile politice: „Aceste strategii trebuie să urmărească să abordeze factorii multifațetă ai terorismului și extremismului violent, care duc la terorism. Și aceste răspunsuri trebuie să fie pe deplin în concordanță cu drepturile omului și cu dreptul umanitar”.
La rândul ei, directorul executiv al Direcției Executive a Comitetului Antiterorism, Natalia Gherman, a mai remarcat că Africa de Vest și Centrală au fost afectate în mod deosebit de acțiunile grupurilor afiliate Daesh, care au provocat mișcări mari de populație. În plus, ea a menționat unele progrese în prima parte a anului 2024, în special repatrierea de către 10 state membre a copiilor și a unor adulți, care locuiau în tabere din nord-estul Siriei. Ea a adăugat că sprijinirea victimelor Daesh, inclusiv a celor afectate de violența sexuală și de gen, rămâne o prioritate a ONU.
Persoane afectate de inundații
Peste 700.000 de persoane au fost afectate în primele șapte luni din 2024 de inundațiile din Africa de Vest și Centrală, care au provocat moartea a 72 de persoane prin înec și rănirea altor 699, a declarat pe 14 august 2024, Biroul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare pentru Africa de Vest și Centrală, care a cerut investiții în pregătire și prevenire, precum și măsuri pentru atenuarea impactului asupra mijloacelor de trai și asupra bunăstării oamenilor (https://news.un.org/fr/story/2024/08/1147876): după doar două luni de la începutul sezonului ploios 2024 în Africa de Vest și Centrală, ploile torenţiale și inundațiile severe au afectat 716.473 de persoane în Republica Centrafricană, Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Democratică Congo, Liberia, Niger, Nigeria, Mali și Togo. Ciad este cea mai afectată țară, cu 246.883 de persoane afectate de inundații în doar câteva săptămâni.
„În fiecare an tragem un semnal de alarmă cu privire la efectele schimbărilor climatice și la ceea ce înseamnă acestea pentru viața oamenilor: casele lor, capacitatea lor de a se hrăni, de a-și trimite copiii la școală, de a avea acces la asistență medicală de bază”, a spus Charles Bernimolin. Șeful Biroului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare pentru Africa de Vest și Centrală. Inundațiile, care afectează adesea aceleași comunități an de an, au afectat grav, de asemenea, mijloacele de trai și serviciile sociale de bază, compromițând capacitatea comunităților de a se întreține și forțându-le să se bazeze pe ajutor pentru a supraviețui cu demnitate.
Producția alimentară și securitatea sunt, de asemenea, în joc, cu cel puțin 25.726 de hectare de teren agricol avariate și 4.205 capete de animale ucise. Accesul la asistență medicală și la educația de bază este îngreunat datorită zecilor de școli și centre medicale distruse sau avariate. Infrastructura și clădirile cheie sunt, de asemenea, afectate.
Aproximativ 62.000 de case au fost distruse sau avariate, lăsând aproape 55.000 de femei, copii și bărbați fără adăpost și strămutați. Nigeria și Ciad au înregistrat cel mai mare număr de persoane strămutate din cauza inundațiilor, înregistrând 45.797 și, respectiv, 5.286 persoane strămutate. Prognozele sezoniere pentru 2024 prevăd precipitații cumulate peste medie pentru perioadele din iunie până în august și din iulie până în septembrie în zonele deja predispuse la inundații în Sahel și în țările Africii de Vest, menționate mai sus.
Emilian M. Dobrescu, UZPR
Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială
Foto: Wikipedia