◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024
Amnistia fiscală, lumini și umbre

Proiectul de amnistie fiscală a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe la secțiunea „Transparență” sub titulatura „Ordonață de urgență pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative ”. Conform expunerii de motive, această ordonanță este necesară din cauza deficitului bugetar mare pe care-l are România, iar ceea ce este mai îngrijorător este faptul că creștrea economică a încetinit și este greu de crezut că se…

Citește mai mult

Franța testează interzicerea telefoanelor mobile în 200 de școli

Aproximativ 200 de școli gimnaziale din Franța au început să testeze o „pauză digitală” – o interdicție completă a telefoanelor mobile în sala de clasă. Scopul este reducerea timpului pe ecran și combaterea hărțuirii cibernetice, o mișcare salutată atât de personalul școlii, cât și de elevi. Dacă procesul se dovedește un succes, interdicția va fi implementată în toate școlile începând cu ianuarie 2025. Statul nu contribuie la finanțarea acestei interdicții de testare, lăsând povara financiară în sarcina departamentelor țării responsabile cu finanțarea școlilor gimnaziale, dintre care unele o consideră prea…

Citește mai mult

Africa. La ordinea zilei

Amenințarea teroristă a Daesh Grupările teroriste afiliate Daesh continuă să-și extindă influența în Africa, în special în Africa de Vest și Sahel, a avertizat un înalt oficial al ONU, la o reuniune a Consiliului de Securitate, desfășurată de 8 august 2024: „Peisajul terorist din Africa de Vest și Sahel rămâne dificil și complex. Grupurile teroriste au continuat să se extindă în Sahel și au făcut numeroase victime, subminând stabilitatea regională”, a observat Vladimir Voronkov, șeful Oficiului pentru combaterea terorismului al Națiunilor Unite, în fața membrilor Consiliului de Securitate (https://news.un.org/fr/story/2024/08/1147781). Două…

Citește mai mult

În epoca transdisciplinarității dispar barierele dintre categoriile culturale  

În această epoca a roboților și a inteligenței artificiale se constată că știința și tehnologia intră pe ușa din față a culturii. Am constatat că au căzut și continuă să fie înlăturate barierele dintre poezie, proză, eseu, pictură, filosofie, religie, psihologie și știință. Toate acestea țin de spirit, inteligență, talent, de cultură. În acest context un rol important îl are calculatorul și pe viitor inteligența artificială. Însă aceasta din urmă niciodată nu va putea înlocui sufletul omului, sensibilitatea acestuia și eul ce vibrează în interiorul inimii umane. În acest ecumenism…

Citește mai mult

„Medici români în Europa”, la Trinitas TV

Televiziunea Trinitas TV a Patriarhiei Române anunţă lansarea proiectului „Medici români în Europa”, finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) din cadrul Guvernului. Potrivit Agerpres, proiectul are ca obiectiv general creşterea vizibilităţii şi relevanţei mediului asociativ medical românesc din diaspora prin promovarea modelelor de bune practici, a asociaţiilor medicale româneşti reprezentative şi a beneficiilor afilierii doctorilor români la grupuri profesionale de reprezentare şi cooperare constituite legal. Început în iunie, când au fost realizate filmările, „Medici români în Europa” este lansat public în prezent, odată cu pregătirea pentru difuzare a…

Citește mai mult

Spectacolul „Sarmale
cu Dragoste”. O rețetă savuroasă de Iubire și Umor

Pe 28 august, la ora 19:00, publicul a fost invitat la NJoy Club & Garden pentru a savura comedia romantică „Sarmale cu dragoste”, un spectacol ce a reușit să capteze atenția și să stârnească hohote de râs printr-o poveste simplă, dar plină de încurcaturi și surprize. Avându-i ca protagoniști pe cunoscuții actori Victoria Dicu și Nicodim Ungureanu, piesa a adus în prim-plan o poveste de dragoste neobișnuită, care se desfășoară de-a lungul a patru acte. „Sarmale cu dragoste” este o comedie savuroasă, în care iubirea își găsește drumul prin situații…

Citește mai mult

„Oprește-mă la tine
Maramureș, oprește-mă în tine anotimp” – 2024

Când am plecat spre tabăra literară din Maramureș era încă vară, o vară fierbinte cum n-a mai fost de mult. Cele câteva zile petrecute în tabăra „Oprește-mă la tine Maramureș, oprește-mă în tine anotimp” parcă au zburat, când m-am întors acasă se făcuse deja toamnă, septembrie bătea la ușa timpului. Stațiunea Izvoare este situată la 926 metri altitudine, la 27 km de Baia Mare,  pe un platou vulcanic, înconjurat de brazi, sub vârful Igniș, la marginea pădurii Poiana Soarelui, în partea de SV a Munților Gutâi. În acest loc  minunat,…

Citește mai mult

Catalonia luptă cu criza
de apă – investește miliarde de euro în desalinizare
și circularitate

Guvernul regional catalan vrea să evite episoadele severe de penurie de apă din ultimii patru ani și va cheltui 2,3 miliarde de euro până în 2040 pentru rezolvarea problemelor sale cronice legate de deficitul de apă. Guvernul regional și-a stabilit obiectivul de a „garanta securitatea apei și de a nu mai depinde de precipitații”. Potrivit Euronews, noul președinte al regiunii, Salvador Illa, a prezentat o strategie actualizată de gestionare a apei. Aproximativ jumătate din suma totală a fost deja rezervată pentru proiecte – construirea unei noi uzine de desalinizare a…

Citește mai mult

„Sportul Băcăuan”, septembrie 2024. „Acum putem spune că avem palmaresul complet”

Acest titlu deschide ediția din septembrie 2024 a „Sportului Băcăuan”. Leonard Popa realizează în paginile 4-5 ale publicației un interviu, în exclusivitate, cu Ionela LEHACI-COZMIUC, vicecampioană olimpică la Paris, multiplă campioană mondială și europeană la canotaj. „Am tras tare până la epuizare. E o medalie foarte muncită şi sunt mândră de noi că am obţinut-o. Mi-am dorit-o foarte mult şi iat-o la gâtul nostru. Acum putem spune că avem palmaresul complet şi, dacă vom decide să ne retragem din canotaj, o vom face cu inima împăcată” – mărturisește marea campioană,…

Citește mai mult

Salvador Dalí și sinergia artelor în suprarealism

Contaminată de spiritul urmuzian, care a patronat anul 2023 (Demetru Dem. Demetrescu-Buzău fiind considerat precursorul absurdismului și al suprarealismului în literatură), am glisat în 2024 cu gândul la încă un experiment de sinergie a artelor, încolonate pe axa suprarealismului, de data aceasta. Și cum să n-o fac, dacă ARCUB (Centrul Cultural al Municipiului București) și Hadrian Events au prezentat, în perioada 13 decembrie 2023 – 1 septembrie 2024, pentru prima dată la București, cea mai amplă expoziție cu lucrări autentice ale celebrului artist Salvador Dalí?! Au fost expuse 170 de…

Citește mai mult

Revista de cultură
Astralis, nr. 3 (23)/iulie – septembrie 2024

Editura ASTRALIS anunță apariția Revistei trimestriale de cultură Astralis nr. 3 (23)/iulie – septembrie 2024 (în format tipărit), sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Director-fondator, redactor-șef – Camelia Pantazi Tudor, Editor-coordonator – Marian Nencescu. În al treilea număr din anul 2024, Revista trimestrială de cultură Astralis cuprinde în cele 136 de pagini un sumar bogat, structurat pe rubrici – creații ale scriitorilor și jurnaliștilor din București, din alte zone ale țării, din Republica Moldova și diaspora. Editorialul, semnat de Marian Nencescu, abordează o temă de actualitate, Legalitate și moralitate…

Citește mai mult

Festivalul de reconstituire istorică şi educaţie pentru patrimoniu „Micia Rediviva”

Platoul Amfiteatrului Roman din cadrul sitului de la Micia, comuna Veţel, găzduieşte duminică Festivalul de reconstituire istorică şi educaţie pentru patrimoniu „Micia Rediviva”, prilej cu care are loc şi „Ziua Porţilor Deschise” pe şantierul arheologic de aici, potrivit unui comunicat citat de Agerpres. „Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, în parteneriat cu Filiala Deva a Asociaţiei Terra Dacica Aeterna, Siebenburgische Rettungsriesenschanuzer (SRRSZ) şi Primăria comunei Veţel, organizează duminică, 8 septembrie 2024, festivalul de reconstituire istorică şi educaţie pentru patrimoniu Micia Rediviva. Aflat la…

Citește mai mult