La Târgul Mureș, pe esplanada din fața statuii lui Avram Iancu, Societatea Cultural – Patriotică „Avram Iancu” – Filiala Tg Mureș, a cărui președinte este jr. Ioan Berța, în după amiaza de 31.07 2024 a fost evocată personalitatea istorică a conducătorului militar al Revoluției Române de la 1848-1849 din Transilvania, moment de sărbătoare, cu ocazia bicentenarului nașterii lui Avram Iancu. Cei prezenți au avut parte de o scurtă rugăciune de pomenire îndreptată spre Tatăl ceresc de către părintele protopop Nicolae Șincan, pensionar, la adresa eroului Avram Iancu
De fapt, anul 2024, este decretat de către Guvernul României, anul Avram Iancu drept dovadă, de-a lungul acestui an se desfășoară în țară, sub egida Societății Național, Cultural Patriotice ”Avram Iancu” o serie de manifestări culturale închinate marelui conducător transilvan.
Potrivit Jr. Ioan Berța, în calitate de Președinte al Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu” filiala Mureș, acest demers moral-evocator se înscrie firesc pe linia multor manifestări culturale dedicate crăișorului Munților Apuseni.
”Evenimentele revoluționare de la 1848 din Transilvania, a surprins pe tânărul cancelist (practicant) Avram Iancu, cel care își efectua practica avocațială, la Tabla regească din Târgu Mureș, luând parte la pregătirea și organizarea unor ample reuniuni naționale în vederea consultării democratice a poporului”
A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii Adunării pregătitoare de la Blaj, din aprilie 1848 unde s-a prezentat în fruntea celor 2000 de moți.
Ca apoi, în fruntea a peste 10.000 de moți, ca un adevărat conducător de oști, a participat la marea Adunare Națională din 15-17 mai 1848 de la Blaj, prezidată de episcopii Ioan Lemeni și Andrei Șaguna.
Cu această ocazie Avram Iancu a fost ales în Comitetul Național Român fiind numit Prefect general, Prefect al Legiunii I Auraria Gemina.
Din Comitetul Național Român mai făceau parte: Simion Bărnuțiu, Andrei Mureșanu –autorul poeziei „Un răsunet/ Deșteaptă-te române”, Alexandru Papiu Ilarian, August Treboniu Laurian, Timotei Cipariu, Axente Sever, Ioan Brad și desigur Avram Iancu ca Prefect general însărcinat cu conducerea militară.
La Târgu Mureș am avut parte de un program omagial al eroului național pașoptist susținut de iluștrii profesori Valentin Marica, Dimitrie Pop Tămaș, Vasile Dobrescu, prof. dr. Virgil Pană dr. Liviu Boar, prof. Vasile Tomoioagă, Dragoș Burghelea – Președintele Forumului Civic al românilor din Harghita, Covasna și Mureș, cel care prin exuberanța tinerească ne-a dat certitudinea că neamul românesc își are vierea credinței purtată din generație în generație, de mai bine de 2.000 de ani, prin stindardul iubirii de glia strămoșească, admirație față de eroii neamului românesc, odată cu luptele date pentru libertatea și întregirea hotarelor țării: „Trăim pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu, dar greu încercate de soartă. Și cu toate acestea neamul românesc, aici, în inima țării, în județele Covasna, Harghita și Mureș, a demonstrat peste veacuri că a știut să reziste, să pună pumnul în pieptul furtunii și să demonstreze prin marii eroi și martiri precum Avram Iancu că vom dăinui în veci. Nu am venit de nicăieri și nu vom pleca niciodată! Avram Iancu este o icoană a neamului românesc, iar prin jertfa sa, prin exemplu personal de demnitate și curaj, a demonstrat că ROMÂNII sunt o națiune demnă printre popoarele lumii”.
Prin prisma discursurile susținute profesorii invitați au reliefat activitatea revoluționară a marelui patriot român. Profesorul Dimitrie Pop Tămaș ne-a reliefat contribuția substanțială pe care a avut-o primarul Tg. Mureșului – Emil Aurel Dandea, la ridicarea statuii din Tg. Mureș a lui Avram Iancu.
De asemenea, în acel spirit de cinstire și prețuire, au evoluat scenic, având un repertoriu bogat de cântece patriotice, Grupul vocal ”Doina” din Albești), interpreta de muzică patriotică Maria Moldovan. În acest context de vibrantă trăire și-au adus contribuția prin poezie: Mircea Dorin Istrate, Valentin Marica, Angela Maria Drăgoi, Vasile Luca. De remarcat prezența primarului de Albești, Nicolae Șovrea, alături de Grupul folcloric „Doina” Albești.
Cântecele, versurile dedicate marelui patriot au avut darul să aducă în inimile celor prezenți fiorul iubirii de neam și de țară, a ceea ce însemnă Avram Iancu pentru Transilvania, cât și, pentru întregul pământ românesc. Avram Iancu este moțul care și-a iubit înainte de toate, neamul, obârșia și țara, luând din tăria și verticalitatea munților, neaplecarea de grumazuri, chiar dacă,de când ne știm am fost așezați la răscruci de imperii, stând stavilă în fața atâtor hoarde cotropitoare.
Așa cum spunea prof. Valentin Marica la adresa crăișorului: „Avram Iancu a intrat în infinit ca într-o litanie prin cântecul de fluier, prin care se întrezărește mântuirea noastră” La final poetul Valentin Marica ne-a delectat cu un poem din volumul ”Nimb peste timp, Avram Iancu în literatura română. Antologie de istorie și critică literară” cel care a dat titlul simpozionului „200 de ani de la nașterea revoluționarului pașoptist Avram Iancu”.
Frate i-au fost codrii, cetina falnicilor brazi în legănare de vânturi, parcă și astăzi îi auzi fluierul alinător de doruri, pășind odată cu el, un Horea, un Cloșca și un Crișan, în huruitul roții istoriei pornind pe calea anevoioasă a Abrudului, luând odată cu ei, toate caznele și supărările moților ce-și duc ca întotdeauna veacurile pe văile și costișele piscurilor de piatră, stând de veghe precum străjerii la porți de cetate.
În adumbriul de înserare îi auzi și astăzi doinetul șopotit a fluierului Iancului, îndulcind zările prin alinătorul susur zglobiu în legănare de cetini…
Vasile Luca