Forumul Politic la Nivel Înalt pentru Dezvoltare Durabilă (HPLF) urmează Summitului privind gradul de realizare a Obiectivelor Dezvoltării Durabile (ODD), desfășurat în septembrie 2023, care a fost descris la acea vreme de Secretarul General al ONU ca un „moment de unitate” pentru realizarea ODD (https://news.un.org/fr/story/2024/07/1146881): acum, între 8 și 21 iulie 2024 miniștri, activiști și membri ai societății civile s-au întâlnit la sediul ONU din New York și au dezbătut următoarele cinci mari direcții de acțiune:
1. Atingerea obiectivelor globale
HLPF a luat naștere în urma creării, în 2015, a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă (ODD). Acest program, agreat și adoptat de statele membre ONU, este adesea descris ca model pentru un viitor mai bun pentru oameni și planetă. ODD-uile sunt împărțite în 17 obiective care acoperă domenii critice precum sărăcia, educația, egalitatea de gen și mediul.
Summitul privind gradul de realizare a ODD, desfășurat în septembrie 2023 a marcat jumătatea obiectivelor și a subliniat că majoritatea dintre ele sunt departe de a fi pe drumul cel bun.
2. În centrul atenției: cinci obiective
Obiectivele revizuite la Forumul HLPF, din iulie 2024, sunt ODD 1 (Finalizarea sărăciei), ODD 2 (Foametea Zero), ODDG 13 (Acțiunea pentru climă), ODD 16 (Pace, Justiție și instituții puternice) și ODD 17 (Parteneriate pentru atingerea obiectivelor).
Discuțiile s-au concentrat asupra unora dintre concluziile cheie din Raportul de progres al ODD din anul 2024; cu acest prilej s-a făcut o analiză cuprinzătoare care a arătat că „lumea eșuează”: această concluzie include faptul că, în 2022, 700 de milioane de oameni trăiau cu mai puțin de 2,15 dolari pe zi și până la 783 de milioane s-au confruntat cu foamea. Fiecare obiectiv este împărțit în ținte, dintre care unele sunt atinse, de exemplu, mortalitatea infantilă a scăzut, dar reprezintă mai puțin de o cincime din total. Cca o treime din obiectivele menționate nu au progresat de loc sau chiar au regresat.
3. Țările își vor împărtăși succesele
ONU este dornică să arate că orice speranță nu este pierdută, subliniind progresele recente în implementarea energiei regenerabile, faptul că fetele din majoritatea regiunilor ajung la egalitate și chiar merg înaintea băieților la școală și se constată un progres în lupta împotriva HIV/ SIDA.
Mai multe țări și-au împărtășit exemplele de bune practici și lecțiile învățate, raportând rezultatele evaluărilor lor naționale voluntare. „De nenumărate ori, omenirea a demonstrat că atunci când lucrăm împreună și colectiv, putem găsi soluții la probleme aparent insolubile”, a declarat Li Junhua, subsecretarul general al ONU pentru afaceri economice și sociale.
4. Și alte voci vor fi auzite
Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă are un impact asupra tuturor sectoarelor societății, nu doar guvernele, iar acest lucru s-a reflectat la Forumul HLPF. Mai multe evenimente speciale și evenimente secundare au avut loc pe parcursul celor două săptămâni de desfășurarea a Forumului, implicând grupuri care reprezintă o serie de interese speciale, inclusiv femei, copii și tineri, ONG-uri, popoare indigene, fermieri și autorități locale.
În prima săptămână a Forumului s-au desfășurat evenimente dedicate acțiunii bazate pe știință privind ODD, mobilizarea guvernelor locale și regionale și transformarea educației. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de desfășurare a Forumlui, accentul a fost pus pe securitatea alimentară, nutriție, apă și climă.
5. Următorul pas: Summitul Viitorului
Forumul HLPF a contribuit la impulsionarea Summit-ului Viitorului care va avea loc pe 22 și 23 septembrie 2024. Piesa centrală a săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale, Summit-ul este prezentat drept o oportunitate de a revitaliza sistemul multilateral de înțelegeri între state și de a readuce lumea pe drumul cel bun pentru atingerea ODD.
Unul din documentele care vor fi dezbăutte la Summit-ul Viitorului sunt: a) „Compact for the Future” („Compact pentru viitor”), care vizează definirea priorităților și acțiunilor pentru a aborda provocările globale; b) Declarația privind generațiile viitoare, care va conține pași specifici pentru a ține cont de interesele generațiilor viitoare, și c) Global Digital Compact, care ar trebui să prefigureze calea către un viitor digital deschis, gratuit, sigur și centrat pe om pentru toți.
Emilian M. Dobrescu, UZPR
Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială
Foto: pixabay.com