◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
In memoriam Radu Bogdan

Jurnalistul Radu Adrian Bogdan a încetat din viaţa duminică, 4 august 2024. El lasă în urmă o activitate bogată în slujba condeiului, atât ca ziarist comentator de politică externă, cât şi ca scriitor. Spirit vizionar şi întreprinzător, Radu Bogdan a demarat la începutul anilor ’90 o muncă curajoasă de pionierat în istoria presei romaneşti, respective  înfiinţarea primelor ziare în limbi străine în România. Astfel, pe 9 octombrie 1991 a lansat cotidianul în limba engleză „Nine O’Clock”, care în cei 32 de ani cât s-a aflat sub conducerea sa s-a impus…

Citește mai mult

Împreună să mergem înainte!

În Programul managerial prezentat și aprobat în Adunarea Generală din 20 iulie a.c., domnul Sorin Stanciu, președintele ales al UZPR, a propus întreprinderea de urgență a măsurilor necesare pentru reprimirea în Uniunea Ziariștilor Profesioniști din Ronânia a foștilor membri excluși în anii anteriori din organizația noastră. Având în vederea deviza președintelui ales, însușită de către noi –  „UZPR suntem noi, toți, egali!”, pentru desfășurarea întregii activități a Uniunii în perioada 2024-2028, luând în considerare dorința și buna credință a membrilor excluși de a redobândi statutul de ziarist profesionist, pierdut din…

Citește mai mult

Prima „întâlnire în șapte”
a noii Comisii de Atestare

La zece zile de la Adunarea Generală de alegeri a UZPR din 20 iulie 2024 și la doar cinci zile de la prima ședință a noului Consiliu Director al Uniunii, la sediul central al organizației noastre s-a desfășurat prima întrunire a Comisiei de Atestare. 

Ca urmare a Hotărârii Adunării Generale amintite, au răspuns la convocarea domnului Viorel Popescu, Președinte desemnat să coordoneze activitatea acestei comisii, cei șapte membri stabiliți prin Decizia Consiliului Director.
Reamintim că în Adunarea Generală, domnul Sorin Stanciu – în calitate de Președinte ales al UZPR – a propus ca, pentru o reprezentativitate mai mare, numărul membrilor acestei comisii să crească de la cinci persoane la șapte.
Prin noua componență a Comisiei s-a creat un echilibru între membrii cu experiență și cei noi, structura instituțională beneficiind de notorietatea Președintelui comisiei de atestare (reputat jurnalist de radio) și de experiențele profesionale ale membrilor din media consacrată – de la presă scrisă, televiziune, radio, învățământ și formare jurnalistică, presă militară, jurnalism digital și noi tehnologii, toți specialiști în comunicare mediatică.
În acest context a rezultat o „întrunire de cunoaștere și recunoaștere“ a misiunii, principiilor, experiențelor și criteriilor fundamentale pe baza cărora Comisia trebuie să-și desfășoare activitatea. De la cerințele și criteriile Statutare…

Citește mai mult

ONU. Forumul politic la nivel înalt pentru devoltare durabilă

Forumul Politic la Nivel Înalt pentru Dezvoltare Durabilă (HPLF) urmează Summitului privind gradul de realizare a Obiectivelor Dezvoltării Durabile (ODD), desfășurat în septembrie 2023, care a fost descris la acea vreme de Secretarul General al ONU ca un „moment de unitate” pentru realizarea ODD (https://news.un.org/fr/story/2024/07/1146881): acum, între 8 și 21 iulie 2024 miniștri, activiști și membri ai societății civile s-au întâlnit la sediul ONU din New York și au dezbătut următoarele cinci mari direcții de acțiune:    1. Atingerea obiectivelor globale HLPF a luat naștere în urma creării, în 2015,…

Citește mai mult

Sărbătoare omagială dedicată lui Avram Iancu

La Târgul Mureș, pe esplanada din fața statuii lui Avram Iancu, Societatea Cultural – Patriotică „Avram Iancu” – Filiala Tg Mureș, a cărui președinte este jr. Ioan Berța, în după amiaza de 31.07 2024 a fost evocată personalitatea istorică a conducătorului militar al Revoluției Române de la 1848-1849 din Transilvania, moment de sărbătoare, cu ocazia bicentenarului nașterii  lui Avram Iancu. Cei prezenți au avut parte de o scurtă rugăciune de pomenire îndreptată spre Tatăl ceresc de către părintele protopop Nicolae Șincan, pensionar, la adresa eroului Avram Iancu De fapt, anul 2024, este decretat…

Citește mai mult

„Il grande cuore di Roma”. Întâlniri de suflet la Brașov – activități maraton cu carater socio-economice
și umanitare

Miercuri, în ultima zi a lunii iulie 2024, caravana Asociației Românilor din Italia s-a deplasat la Brașov. Au fost distribuite ajutoare în localitățile Harman, Halchiu, Feldioara, Bran, Sâmbăta de Jos și Moeciu de Sus. Organizatorul acestei acțiuni a fost doamna Felicia Akkaya, care a reușit să mobilizeze primari, directori de școli, politicieni din diverse formațiuni politice pentru un singur scop respectiv acela de a oferi copiilor și adolescenților cadouri. Beneficiarii acestei acțiuni au fost aproximativ 1.500 de persoane care au primit tricouri, costume de sport, încălțăminte, produse de igienă și…

Citește mai mult

Trump și europenii. Incertitudini și controverse (I)

Probabila revenire a lui Donald Trump în Biroul Oval de la Casa Albă lansează în spațiul public una din cele mai importante dileme din zilele noastre. Este vorba de atitudinea sa față de războiul din Ucraina și continuarea sprijinului pentru Kiev. Extinzând subiectul, vorbim aici de rolul Americii în procesul complex de apărare a Europei pe care și l-a asumat în urmă cu 80 de ani și menținut în toată această perioadă. Excepție ar fi primul mandat al lui Trump, dar fostul președinte s-a manifestat mai mult declarativ, neavând timp…

Citește mai mult

Haosul creat de e-factura își arată adevărata față, dar suntem abia la început

De la început vreau să specific faptul că digitalizarea ANAF-ului este necesară, personal agreez acest lucru, însă acest lucru nu trebuie făcut ca un scop în sine, să mai bifăm o măsură cuprinsă în PNRR. Nu am cum să nu văd beneficiile digitalizării instituțiilor de stat, a tehnologiei în general, încă îmi aduc foarte bine aminte de perioada în care mergeam la ANAF cu tot felul de rapoarte pe care le depuneam la ghișeu, când luam numere de ordine pentru a depune situațiile financiare etc. Așadar, sunt pentru digitalizare, dar…

Citește mai mult

Eveniment aniversar: „Reflex”, la 24 de ani

Pe 31 iulie, sediul Radio România Reșița a fost gazda unui eveniment aniversar remarcabil: celebrarea a 24 de ani de la apariția revistei „Reflex”.
Organizată de Clubul Presei din Banatul de Munte și Radio România Reșița, aniversarea a reunit personalități cunoscute ale jurnalismului și culturii locale pentru a onora trecutul, marca prezentul și inspira viitorul jurnalismului cultural în regiune.
În cadrul acestei aniversări, Gheorghe Jurma a oferit o prezentare interesantă despre istoria presei culturale din Banatul de Munte. De asemenea, Ada D. Cruceanu a vorbit despre fenomenul cultural Reflex, revista fondată de regretatul poet Octavian Doclin, și a prezentat o expoziție de reviste, programe și afișe ale colocviilor revistei Reflex organizate de-a lungul timpului.
Fondată în anul 2000, într-o perioadă de schimbări radicale în România post-comunistă, Reflex s-a dorit a fi un catalizator pentru promovarea culturii locale și regionale. Revista a oferit artiștilor și scriitorilor din Reșița și din împrejurimi o importantă platformă de exprimare, contribuind astfel la recunoașterea culturală a regiunii Banat. De asemenea, Reflex a creat un spațiu pentru dezbateri culturale și sociale, facilitând integrarea valorilor culturale în noile condiții politice și economice.
Sub bagheta moderatoarei Dorina Sgaverdia, despre fenomenul cultural „Reflex” au mai vorbit Ervin Josef Țigla, Nicolae Sârbu și…

Citește mai mult

Generația Z și abordarea complet diferită a problemei banilor

Conform actualizării World Economic Outlook, publicată de Fondul Monetar Internațional, „impulsul asupra dezinflației globale este încetinit” – pe scurt, inflație continuă mai mare decât media prețurilor serviciilor, restricții comerciale transfrontaliere și reticența băncilor centrale de a iniția tăierea cursului ratei. În aceste condiții, negativitatea financiară nu este doar o problemă a tinerilor Generației Z, dar este preponderent a acestora. Un sondaj al companiei de wellness financiar Brightplan a constatat că majoritatea oamenilor, indiferent de vârstă, se simt stresați de situația lor financiară, invocând inflația ridicată, creșterea ratelor dobânzilor și volatilitatea…

Citește mai mult

Exclusivitate. „Canotajul m-a atras prin disciplină, lucrul în echipă și senzația de libertate pe apă!”. Interviu cu Florin Marian Enache, campion olimpic la Canotaj, Paris 2024

Sportivul care îmi vorbește cu atâta pasiune despre sportul pe care îl practică de când se știe, are palmele bătătorite de furia apelor și tenacitatea adversarilor întâlniți în competiții. Cu mâinile acestea, Florin Marian Enache (n. 5 august 1995, la Tg.Carbunesti, jud.Gorj) a înălțat steagul României pe cel mai înalt catarg olimpic, la Paris. A fost o surpriză neașteptată, pentru că nimeni nu și-a închipuit că echipajul creat doar în câteva luni, alături de Andrei Cornea, poate urca pe prima treaptă a podiumului la întrecerea supremă. Asta s-a văzut și s-a simțit din afară,…

Citește mai mult

„Littera Nova”, nr. 3 (7)/2024. Ce înseamnă
a filosofa?

„A mai trecut o zi”, îmi spun în fiecare seară, când întunericul se lasă şi stelele răsar, una câte una… „Da, a mai trecut o zi” şi, adeseori, recapitulez întâmplările pe care le-am trăit, fără a-mi da seama că imaginile de odinioară se pierd, pe nesimțite, în umbra oboselii toropitoare. Mă cufund apoi în somn, pentru ca în ziua ce urmează să reiau aceeași cale și să înaintez, alături de ceilalți, spre o zare necunoscută. Nimic nu pare a fi mai sigur pe această lume decât drumul pe care îl…

Citește mai mult