Începând cu 1 ianuarie, câteva zeci de state vor începe să perceapă taxe suplimentare pentru companiile multinaționale mari care plătesc o cotă efectivă de impozitare mai mică de 15%. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care a condus negocierile în acest proiect, estimează că va strânge anual până la 220 miliarde de dolari (201 de miliarde de euro) pe tot globul.
Pe de altă parte, Comitetul mixt pentru impozitare (JCT) al Congresului SUA nu este sigur cât de multe venituri ar putea acumula Trezoreria SUA dacă regulile sunt adoptate.
Estimările JCT variază drastic de la o reducere de 122 de miliarde de dolari (111,5 miliarde de euro) la o potențială adăugare de 236,5 miliarde de dolari (216,2 miliarde de euro) în 10 ani. Estimările proprii ale Fundației Fiscale privind modificarea regulilor SUA pentru a se potrivi cu impozitul minim arată riscuri semnificative pentru baza fiscală din SUA, potrivit Euronews.
În alte locuri, inclusiv în Elveția, se ia în considerare o implementare întârziată.
Și în timp ce unele țări, precum Spania și Polonia, au avut alegeri în 2023 care le-au întârziat capacitatea de a se pregăti pentru implementarea regulilor, state din Africa și America de Sud ezită să pună în aplicare legislația.
Pentru țările care încearcă să avanseze legislația, există multe provocări. Potrivit oficialului Uniunii Europene, Benjamin Angel, guvernele au ridicat peste 400 de întrebări diferite pentru a clarifica modul în care regulile ar putea funcționa pentru cele 27 de state membre.
În ceea ce privește veniturile, mai multe alte țări au generat, de asemenea, estimări, veniturile combinate din nouă state europene ajungând la mai puțin de 10 miliarde de dolari pe an (9,1 miliarde de euro). „Deci, impozitul minim va ridica venituri de sute de miliarde și va pune capăt concurenței fiscale? În cel mai bun caz, este incert; în cel mai rău caz, este puțin probabil”, consideră Daniel Bunn, președinte și CEO al Tax Foundation, organizație de cercetare fiscală din Washington. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com