Sâmbătă, 2 noiembrie a.c., în toate cimitirele din Timișoara s-au aprins lumânări și s-au ținut slujbe de pomenire, prăznuindu-se așa cum se cuvine Moșii de toamnă. Chiar la ceasul al 12-lea, din miez de zi, în cimitirul din Calea Șagului, preotul vicar dr. Ionel POPESCU, (membru UZPR), asistat de prof. Nicolae Șincari, și-a început slujba tradițională la mormântul familiei Glăvan. În ultimii ani, membrii UZPR Filiala „Valeriu Braniște” Timiș s-au obișnuit cu acest loc, în care au poposit mereu cu durere. Astfel, în urmă cu trei ani, în 31 octombrie 2021, se stingea din viață distinsul jurnalist Doru Dinu Glăvan, fost președinte al UZPR. La mai bine de doi ani, în 7 noiembrie 2023, Radio Reșița anunța oprirea definitivă a microfonului celei care le-a fost colegă atât de dragă: Oana Maria Glăvan (căs. Cenan). Doi remarcabili jurnaliști, tată și fiică, voci de radio atât de îndrăgite, au plecat pe drumul fără de-ntoarcere, mult prea devreme, lăsând în urmă o familie îndurerată și-o lume mai sărăcită de oameni buni.
După cum este rânduiala, la terminarea slujbei parastasului, preotul rostește câteva cuvinte despre enoriașii pomeniți. De această dată, asistența, alcătuită din membrii familiei îndurerate, foști colegi, prieteni cunoscuți, a putut urmări cu emoție două intervenții remarcabile. Prima a fost, așa cum este firesc, a preotului. Doar că, de acestă dată, preot a fost o personalitate marcantă, cu un înalt prestigiu în comunitatea monahală bănățeană. Recent, părintele dr. Ionel Popescu, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei și preot paroh la parohia Iosefin, din orașul de pe Bega, a fost sărbătorit la împlinirea a 69 de ani de viață și 40 de ani de slujire neîntreruptă la Sfântul Altar al Bisericii Ortodoxe. O viață dedicată Bisericii, învățământului teologic preuniversitar și universitar, dar și administrației bisericești de la centrele eparhiale din Caransebeș și Timișoara. Datorită activității publicistice excepționale a devenit în timp și un membru activ al UZPR. Frumoasele cuvinte adresate mulțimii, au avut un conținut inedit, atât legat de relația apropiată pe care a avut-o personal cu familia Glăvan, dar și despre relația familiei cu biserica. De neuitat rămâne prezența, încă din copilărie, a lui Doru Dinu Glăvan în parohia Timișoara-Iosefin, dar și excepționala implicare a jurnalistului de carieră – fost președinte al UZPR, în sprijinirea activității bisericii, în dezvoltarea relațiilor cu românii creștini de pretutindeni, toate laolaltă reprezentând o dovadă perenă a calității sale de bun român, de bun creștin.
A doua intervenție a fost din partea grupului de membri UZPR prezenți, prin discursul emoționant al domnului președinte al Filialei „Valeriu Braniște” – Timiș, conf.dr. Ioan David, care a evocat mai mult componenta jurnalistică a carierei celor doi oameni de radio comemorați. Contextul abordării a fost dat și de faptul că în ajunul zilei de pomenire, Radio România sărbătorea 96 de ani de existență neîntreruptă. De aceea, nu trebuie uitat faptul că omul de radio Doru Dinu Glăvan a fost cel care s-a zbătut și care a înființat postul Radio Reșița, care și-a început emisia în ziua de 12 iunie 1996. Era pe-atunci realizator de radio pentru București şi în același timp conducător al postul de radio de la Reșița. Alături de tatăl-mentor, vocea fiicei Oana Maria Glăvan Cenan, a contribuit pe deplin la succesul pe care îl are și azi postul Radio România Reşiţa, post care transmite 24 de ore în fiecare zi, pe frecvența bine-cunoscută de 105,6 MHz. Acum, acest post de radio este ascultat de peste 2 milioane de oameni de pe întreg întinsul Banat istoric, oferind la zi informații culturale, utilitare, sociale, economice și sportive. Remarcabile sunt și emisiunile săptămânale multiculturale, realizate în limbile minorităților etnice: rromani, slovacă, maghiară, ucraineană, croată, sârbă, germană și cehă. Jurnalistul de înalt profesionalism Ioan David s-a simțit dator să se adreseze simbolic fostului președinte UZPR, informându-l și despre schimbările care au intervenit în organizația națională în ultimii trei ani, precum și despre cele ce se petrec „în CONTRASENS” în întreaga societate. În încheiere, „a lansat spre cer” un scurt angajament față de jurnaliștii care nu mai sunt, de a le continua lupta și de a le urma principiile deontologice de real profesionalism în activitatea de presă, bazate pe adevăr, corectitudine și loialitate față de cetățean, așa cum au fost impuse de înaintași.
Peste întreaga adunare s-a simțit parcă spiritul celor care nu mai sunt, mulțumiți de modul în care au fost pomeniți, după canoanele sfinte creștin-ortodoxe. Sub razele calde de soare și slabele adieri de vânt, participanții, mai ales ziariștii, au mai zăbovit în apropierea mormântului familiei Glăvan, depănând frumoase amintiri.
Dragilor noștri regretați colegi de breaslă Oana Maria și Doru Dinu Glăvan: să aveți odihnă veșnică în lumea drepților, în care v-a așezat cu grijă Dumnezeu! Neuitați veți rămâne în sufletele noastre și veșnic pomeniți.
prof. dr. Dumitru Mnerie
membru UZPR