◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Conferințele Arhivei de Folclor a Academiei Române, ediția a III-a

Institutul „Arhiva de Folclor a Academiei Române” organizează, în perioada 4-7 noiembrie 2024, cea de-a treia ediție a „Conferințelor Arhivei de Folclor a Academiei Române”, manifestare înscrisă în programul Zilelor Academice Clujene, Ediția XXXVII. Deschiderea manifestărilor are loc luni, 4 noiembrie 2024, la sediul Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, str. Republicii, nr. 9. Ediția din acest an aduce împreună cercetători, etnologi și pasionați de folclor, din țară și străinătate, care împărtășesc descoperiri și analize valoroase despre diversitatea culturală a României și a Europei. Scopul principal al conferințelor este să contribuie la…

Citește mai mult

Revista „Amfiteatru Economic” – 25 de ani de existență și de prestanță în mass-media

În aula Academiei de Studii Economice din București au fost celebrați cei 25 de ani de existență a Revistei „Amfiteatru Economic”, unul dintre reperele importante ale presei de specialitate din România.

Evenimentul, la care au participat numeroase personalități publice, a relevat parcursul de excepție al unei publicații care a adus prestanță și profesionalism în mass-media, constituindu-se în una din vocile avizate ale mass-media, grație în primul rând unui conținut de înaltă ținută.

Uniunea Ziariștilor profesioniști din România a fost reprezentată de vicepreședinții Dan Constantin și Emil Stanciu. „Ceea ce se întâmplă astăzi ține în primul rând de emoția împlinirii celor 25 de ani de existență a revistei Amfiteatru Economic. Când am intrat în ASE, m-a frapat infuzia de tinerețe, oaza de optimism și de culoare în tabloul Bucureștiului. M-am gândit că tatăl meu a făcut parte, în 1933, din prima promoție a Academiei de Studii Comerciale. Astăzi, faptul că am fost invitați aici, ca reprezentanți ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, arată că revista Amfiteatru economic face parte din marea familie a presei românești. În condiții de competiție acerbă care există pe piața publicațiilor științifice, faptul că revista se revendică a fi parte a presei îi dă o deschidere și spre partea academică a societății românești, dând și noblețe, și substanță presei în ansamblu. Presa științifică ce funcționează ca parte a ansamblului presei constituie deopotrivă un suport și un exemplu pentru menținerea nivelului intelectual al presei. Cei 25 de ani de existență din dreptul revistei Amfiteatru Economic sunt, în istoria Academiei de Studii Economice, o dovadă de continuitate, de stabilitate și de mare efort, întrucât nu este simplu să faci o publicație; aniversarea de astăzi demonstrează că se pot coagula energiile intelectuale ale cadrelor didactice și ale cercetătorilor pentru un astfel de deziderat. UZPR, ea însăși în prag aniversar – urmează să marcheze 105 ani de la înființare – are multe legături cu ASE și revista Amfiteatru Economic”, a spus, în cuvântul său, Dan Constantin, care a înmânat din partea UZPR o Diplomă de Excelență și Medalia Jubiliară a Uniunii. 

Roxana Istudor

Foto: Marius Simion

Citește mai mult

Editura UZP prezintă: Tănase Dănăilă –
„Aspirații transparente“ 

În spațiul public literar semnalăm apariția volumului „Aspirații transparente“, avându-l ca autor pe Tănase Dănăilă. Autorul oferă spre lectură cititorului cronici de carte, manuscris și vernisaj – unele de poezie și altele de proză, de la aforism la roman, considerații despre unii oameni și cărțile lor.
Printre cei recenzați în acest volum apărut la Editura UZP, în cursul anului 2023, se numără: Paul Blaj, Denisa Lepădatu, Ignatie Grecu, Mihaela Gudană, Petre Rău, Constantin Oancă, Mihai Merticaru, Violeta Daniela Mîndru, Ioan Rusu, Vasile Ghica, Virgil Pavel, Mircea Cojocaru, Mihai Baicu, Iancu Aizic, alături de mulți alții, cărora Tănase Dănăilă le prețuiește compozițiile literare, prețuindu-i și ca oameni.
Prin lectura acestei lucrări veți avea prilejul să cunoașteți oameni apreciați ca speciali de către Tănase Dănăilă, citind despre ei.
Așa cum mărturisește autorul, „Nimic din ceea ce fac nu are sens dacă nu e amestecat cu plămada cugetului și sufletului meu.”
Născut la 22 mai 1948 în comuna Smulți, județul Galați, T. Dănăilă este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România  și membru al Societății Scriitorilor „C. Negri” Galați. Din bogata sa activitate jurnalistică menționăm că este membru fondator și redactor al revistei „Tecuciul Cultural” și „Tecuciul literar-artistic” cu apariții din 2006 și până în prezent,…

Citește mai mult

Inteligența artificială în jurnalism „trebuie condusă de etică”

Elaborarea de politici și linii directoare clare pentru utilizarea inteligenței artificiale (AI) în jurnalism este imperativă pentru ca organizațiile media să-și mențină angajamentul față de practici etice și transparente.
Evoluțiile recente și o mai mare integrare a inteligenței artificiale au transformat industriile globale, iar jurnalismul nu este ocolit de aceste evoluții. Instrumentele AI inaugurează o nouă eră pentru jurnalism, în care viteza, diversitatea conținutului și eficiența sunt cheia.
De la automatizarea producției de știri până la generarea de articole de știri bazate pe date structurate, AI a ajutat la economisirea timpului și a resurselor pentru jurnaliști. De asemenea, a facilitat producerea mai multor conținut cu resurse limitate. Pe de altă parte, a ridicat și preocupări etice și editoriale într-un moment în care încrederea societății în mass-media este de aproximativ 40%, potrivit unui raport al Reuters Institute for the Study of Journalism.

Aplicată cu moderație și supusă verificării umane
Impactul viitor al inteligenței artificiale este incert, dar are potențialul de a avea o influență profundă asupra modului în care se face și se consumă jurnalismul. Cercetările arată că este distribuit inegal, dar este deja o parte semnificativă a jurnalismului.
La 10 noiembrie 2023, organizația Reporteri fără frontiere (RSF) și alte 16 organizații partenere au publicat…

Citește mai mult

În sfârșit, Declarația Unică
spre normalitate

Pe site-ul Ministerului de Finanțe a fost pusă în transparență decizională o OUG care aduce modificări importante Declarației Unice, dar și veniturilor din chirii. Astfel, dacă în prezent fiecare coproprietar, de exemplu soții, trebuia să depună Declarație Unică, ajungându-se uneori la situații hilare în care contribuția la sănătate de 10% să fie mai mare decât chiria încasată (de exemplu pentru 2 pensionari, soț și soție, care aveau fiecare venituri din chirii mai mici decât 6 salarii minime brute pe economie, dar care erau obligați să plătească 10% contribuții de sănătate…

Citește mai mult

Ce preocupări mai are cetățeanul european…

Criza sistemelor de sănătate Europa suferă de o criză majoră în domeniul sănătății, cu deficit cronic de personal, salarii mici și ore suplimentare care dus la greve în Germania, Slovenia și Suedia (Sistemul european de sănătate, într-o criză fără precedent – deficit cronic de personal, salarii mici, burnout – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (uzpr.ro)). În Franța, o reformă controversată a educației în medicină îi pune pe studenți și pe doctori în fața unor opțiuni complicate. Spitalele se confruntă cu o penurie de personal, salarii mici și niveluri în creștere…

Citește mai mult

„Pălmașii cu condeiul”
și uneltele lor minunate

Pentru cei mai puțin obișnuiți cu vocabularul tradițional, condeiul era o unealtă de scris alcătuită dintr-un bețișor, la care se adăuga o peniță. Cu alte cuvinte, condeiul era un fel de toc, dar mai primitiv. Dezavantajul  său principal era acela că penițele mai mult zgâriau hârtia, astfel încât utilizarea condeiului presupunea multă abilitate din partea „condeierului”. De unde și admirația pentru această categorie de slujbași publici, ori privați, alcătuită inițial din  „scriitori” de profesie, respectiv logofeți în limbaj arhaic, azi secretari, care erau „mânuitori de condei” profesioniști. În volumul „Destănuiri”…

Citește mai mult

Emoțiile unui jurnalist debutant

A fi emoționat și a o arăta era un semn de slăbiciune pe care ne doream să îl ascundem, să îl refulăm. Metoda, rațiunea, rigoarea, vocea cu inflexiuni dure înlocuiau cu brio emoțiile, cu excepția bucuriei, doar să nu fie exagerată. A arăta că iubești sau că urăști însemna să porți o ștampilă pe care era imposibil să o anulezi. Mi-au trebuit mulți ani să înțeleg că nu depinde de conștientul nostru să ne reglăm emoțiile instant și să oprim pilotul automat al minții. Am devenit „jurnalist” la vârsta de…

Citește mai mult

Zilele feroviare – Railway Days,
29-30 octombrie

Pe 29 și 30 octombrie 2024, la Hotel Radisson Blu București, s-a desfășurat evenimentul anual Zilele Feroviare, reunind lideri și experți din industria transporturilor feroviare. Cu un accent deosebit pe legislație, reglementări, relații financiare și inovare digitală, summit-ul a explorat provocările și oportunitățile din sectorul feroviar românesc și european. Printre participanții de seamă s-au numărat: Carmen Filipescu, fostă președintă a Comitetului CIT, Mihai Frumosu, Senior Transport Expert la Banca Europeană de Investiții, Mihai Barbu, director general Telecomunicații CFR, Mariana Miclăuș, director general METROREX, Daniel Apostolache, directorul general CFR Marfă, Mircea…

Citește mai mult

Ecouri. O carte scrisă
de un copil pentru copii,
cu harul unui om mare

Pentru mine, la vârsta maturității, basmul înseamnă aducerea aminte. Păstrez amintirea copilului care am fost, după cum, probabil, o facem cu toții, unii mai rar, alții mai des. Cei care, părinți sau bunici fiind, au șansa unei reîntâlniri, nu doar cu inocența copiilor, ci și cu un dram din propria lor inocență de altădată. Fără doar și poate, asociem basmul cu frageda pruncie. El ne-a format în mare măsură, dezvoltându-ne imaginația. Ne-a educat, pentru că un basm bun are un fir moralizator. Ne-a făcut să descoperim lumea, cu bune și…

Citește mai mult

Un octombrie românesc

România în octombrie – o simfonie! Natura își așterne cuibul policrom pentru iernat, soarele se îmblânzește, oamenii încetinesc pasul. Unii zâmbesc distrați, fără să știe nici ei exact de ce. Viața culturală înmugurește prin toate colțurile. Uitată rămâne de pe acum toropeala estivală. Stagiunile teatrale pornesc la drum cu motoarele proapăt unse, afișele de concert ies la iveală, tineretul studios întinde pasul pe la trecerile de pietoni, care mai de care în straie mai aparte, sondându-și colegii din coada ochiului, căutând febril după alții asemeni sieși. Doar cât am dat…

Citește mai mult

OpenAI își lansează propriul motor de căutare

OpenAI a lansat o funcţie de căutare în cadrul ChatGPT, chatbot-ul său, poziţionându-se astfel ca un competitor puternic pentru motoare de căutare precum Google, Bing, al Microsoft, şi Perplexity, transmite CNBC. Noul sistem de căutare, numit SearchGPT, oferă informaţii actualizate, inclusiv scoruri sportive, cotaţii bursiere şi date meteo în timp real, folosind căutări pe web şi colaborări cu furnizori de ştiri şi date. Această funcţie, testată în beta din iulie, este o versiune fin ajustată a modelului GPT-4 al OpenAI. Potrivit Euronews, SearchGPT vine ca o mişcare care ar putea…

Citește mai mult