Motto: „Eminescu este cântecul ce se flutură pe zare/ Este taina din descîntec/
Vis frumos în așteptare/ ȘI surâsu-nfiorat al copilului din pântec”
După evenimentul cultural-jurnalistic din 29-08-2024, ora 11,00 organizat de Filiala UZPR „Mihai Eminescu” Timișoara la Casa Brădicenilor din cetatea culturală Lugoj-Timiș, eveniment de adevărată sărbătoare a Zilei Limbii Române, despre care colega noastră de breaslă Maria Rogobete a scris o cronică excelentă, promovată pe site UZPR Caraș Severin și mass-media lugojană, ne continuăm drumul către o altă cetate cultural-jurnalistică din Nord, pentru a onora invitația și a fi parteneri colegului Vasile Bele, inițiator și organizator al Taberei Culturale „Oprește-mă la tine Maramureș! Oprește-mă în anotimp”.
Așadar, a doua zi, împreună cu familia Mirela și Ovidiu Cocheci, subsemnatul și soția Lidia Buțoi, am pornit dis -de-dimineață spre o altă destinație cultural-artistică și jurnalistică, reprezentativă prin tradițiile românești și desigur prin fascinația așezămintelor de cultură și de cult risipite printre dealuri și munți. După mai multe ore de drum călăuziți de razele unui soare mai arzător ca niciodată și ceva peripeții generate de o infrastructură (ne)econformă cu pretențiile turistului de ocazie, român dar și mai mult al celor din străinătate ajungem la Baia Mare, facem un popas de documentare și optimști stăbatem localitatea suburbană Firiza și o continuăm pe cărări de munte, vreo 15 km.
În jurul orei 15,00 ajungem la locația mult visată „Stațiunea Izvoare” fixată la o altitudine de peste 900 de metri și la cca 25 km de orașul Baia Mare pe un platou vulcanic situat între înălțimile vârfului Ignis, munții Gutâi și mai concret la pensiunea „Izvoare resort”, unde colegul Vasile Bele, un om cu suflet mare cât Țara Maramureșului, poet, publicist și editor revista de cultură „Din Vatra Satului” membru UZPR Filiala „Mihai Eminescu” Timișoara și coordonator Aria Maramureș Asociația pentru Civilizație și Ortodoxie, a organizat Tabăra Culturală „Oprește-mă la tine Maramureș! Oprește-mă în anotimp!”. Filiala UZPR Timișoara (reprezentată aici de Dumitru Buțoi, președinte, editor și redactor șef al publicațiilor „Luceafărul de Vest” și VIP Seniorii” Timișoara) fiind unul dintre partenerii oficiali ai acestui eveniment de iubire, conștiință, simțire românească și anvergură europeană.
După masa de prânz servită la pensiunea Izvoare Resort, o gazdă generoasă, ne retragem la Sala de conferințe pentru o scurtă ședință de lucru. Domnul Vasile Bele ne prezintă pe în sinteză programul și ne revedem la ora 17,00. Ne relaxăm plimbându-ne prin zonă și admirând o priveliște parcă din poveștile copilăriei. Și ca un semn bun pe platformă muncitorii trudesc pentru modernizarea continuă a acestul colț de Rai.
Ne întâlnim cu toții la ora 17,oo la Sala de conferințe, pentru început am vizionat un scurtmetraj video realizat de Gavril Babiciu, despre viața și personalitatea lui Vasile Lucaciu, Erou al Națiunii Române, transpus și într-o carte monumentală. Cu aceasta începem Regalul de poezie, muzică, dans, concluzii și bună dispoziție. Suntem o echipă redutabilă, o familie de împătimiți ai cuvântului scris ori vorbit.
Flavia Foltoș, poet și editor, ne prezintă un proiect cultural, „Tinere sperațe-Dialog cu îngerii” și un concurs fulger cu premii, la care au participat elevii prezenți, la secțiunea poezie și proză. Cordonatori, profesorii Claudia Chioran și Adela Maria Borșe. Vasile Bele , membru UZPR, prezintă revista de literatură, cultură și artă „Din vatra satului” coperți cartonate – color – și multe poezii și referințe biografice și de analiză din care redăm câteva titluri: Din lada de zestre a satului Chiuzbaia-Nunta, Chemat la nuntă. Ședința de cenaclul literar a L.S.R. Cluj-Napoca, semnată de Marieta Coman. Semnal editorial Gelu Dragoș, Ioan Costin „Moara din Șișești” – este primul roman românesc din Ardeal, poezie și altele
Dumitru Buțoi, redactor șef și editor, a prezentat revista de cultură „Luceafărul de Vest” Timișoara, editată de Asociația Cultural Umanitară „Luceafărul de Vest” cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, prin Programul Tim Cultura 2024 referitor la promovarea Proiectului Cultural Internațional „Eminescu, un vis în așteptare”, ediția 2024. Revista a promovat proiectul, respectiv prin publicarea regulamentului de concurs și a publicat pragramul taberei și aproape toți participanții cu poezie ori alte materiale. Revista are 24 de pagini parțial color, s-a distribuit tuturor gratuit. Mulțumim C.J. Timiș. De asemenea și ca de obicei, am prezentat pe scurt nr. 34 al Revistei noastre de suflet și conștiință profesională UZP, revista etalon a presei din România. UZPR SUNTEM NOI, TOȚI, EGALI.
Cristian Maris, reprezentant Editura „Maris” din Baia Mare, ne-a deconspirat faptul că în curând va apărea o care de referință „Șișești-Maramureș – În vâltoarea istoriei”, de Gavril Babiciu. Distinsa doamnă Natașa Peteu, venită tocmai de la Medgidia – Constanța, istoric de notorietate, ne-a vorbit despre istoria Limbii Române, așteptăm cu nerăbdare și manuscrisul.
Zenovia Zamfir, UZPR Vâlcea, Biblioteca județeană Râmnicu Vâlcea, ne-a vorbit cu dezinvoltura-i cunoscută despre „Spiritualitate, cultură și iubire în credința strămoșească și Oameni, Locuri, Istorii.”
Florentina Danu, poet, publicist membru LSR Brașov, ne-a încântat cu o serie de poeme din volumul „Dintre sute de cuvinte”
Marinela Belu Capșa, UZPR Vâlcea, poet, publicist a prezentat Revistele „Vâlcea Literară, Cultura Vâlceană și Povestea Vorbii”. Și cartea de autor „India, dincolo de timp”, însemnări de călătorie și poeme.
Gelu Dragoș UZPR Maramureș, poet, prozator, administrator al blogului, ,Moara lui Gelu”,,Cronici din Nord” o carte recentă cu o serie de referințe despre oameni implicați în fenomenul cultural-artistic și nu numai.
Georgeta Tudor , Buzău, poet, publicist ,,Maratonul vieții” poeme, un titlul inedit și incitant și ,,Pe altarul Culturii și neatârnării.”
Grupul de copii și elevi de la Școala gimnazială din Satulung-Maramureș și de la Școala de Muzică Grupul „Sonore” din Baia Mare ne-au cucerit inimile până la lacrimă prin interpretarea unor cântece cu vocație și mesaj istoric, dar și cu fascinantul „Maramureș, plai cu flori”. Un gând frumos de admirație pentru micuța Sara Butcure, de 3 ani. Aceleași gânduri și pentru ceilalți, Elisa Haidu, 6 ani, Luana Pașca 7 ani, Sofia Kuszko 7 ani, Renate Sălăjean 11 ani, Miruna Polgar 14 ani, Lorena Sălăjean 14 ani, Adrian Mihali 16 ani. Profesori, Diana Borodi și Giulia Ferenț.
Maria Tomița Corini, din Republica Moldova, o româncă absolută, a prezentat două volume interesante, cu trimitere spre și pentru lumea copiilor, „Ghicitori” și „Șoricelul și umbrela”.
Un moment de meditație și sensibilitate profundă am trăit împreună cu muzicologii Lotica Șarlota și Simion Vaida, venerabili seniori, din Baia Mare, autori ai volumului „Veniți să ne bucurăm, Domnului” care ne-au cucerit sufletele prin interpretarea în duet a unui grupaj de pricesne aplaudate la unison. Și volumul de însemnări sentimentale „Din holda cu grâul copt”.
Radu Botiș, UZPR Maramureș, poet și redactor șef revista „Mărturii Maramureșene”, a prezentat „Sfaturi pentru mântuire, grija pentru suflet” și „În brațele luminii”, poezie împreună cu poeta Gentiana Muhaxhiri, din Kosovo. „Poezia este testamentul vieții, al prieteniei și iubirii, iar lumea se înțelege cel mai bine prin sufletul poetului”.
Seara s-a încheiat pe ritmuri de muzică și dans în vers liber, acompaniați de chitaristul Eugen Marchiș și formația Mara Music Band, soliști Nicu Libotean și Diana Borodi. Iulia Ferenț,vioară, Forin Ferenț saxofon, Petru Bude, orgă.
Ne retragem ca învingătorii, fiecare în templul său poetic, adormim și visăm cu gândul la ziua de 31 august 2024 Ziua Limbii Române, pe care o vom sărbători împreună la mănăstirea din zonă, de la 17,00.
După micul dejun, ora 10,00 ne întâlnim la Sala de conferințe pentru a continua dezbaterile literare. În deschidere, Mirela Cocheci, UZPR Timișoara, de loc din Petroșani, din Ținutul momârlanilor, coordonator ASCIOR Timișoara, poetă și pictoriță de excepție, este deținătoarea „Marelui Premiu” la secțiunea poezie a Proiectului Cultural Internațional „Eminescu ,un vis în așteptare” ediția 2023, organizat sub egida UZPR de Asociația Cultural Umanitară ,,Luceafărul de Vest” Timișoara. Prezintă volumele de poezie „Flori de răsărit” și recent, „Puterea gândurilor”, bilingv română-albaneză, editura Castrum de Times, cu o prefață și coperta aparținând colegului de breaslă Nicolae Toma, UZPR Timișoara.
Marieta Coman, poetă remarcabilă prin multitudinea genurilor abordate, ne recită câteva poeme de suflet din recentul volum „Esențe în ecouri”, despre care dr. Victor Constantin Măruțoiu, coperta 4, ne îndeamnă în r„edescoperirea noastră prin calea restauratoare a Poeziei în diversele noastre esențe trasscedentale pe care le purtăm ascunse în adâncul nostru și care se deschid și rezonează doar prin muzica sferelor, determinată de poemele de har ale autoarei”.
Carmen Pinte, poetă și pictoriță din Petroșani, membră a Grupului Literar „Ioan Dan Bălan” recent constituit la Petrila în memoria poetului și jurnalistului Ioan Dan Bălan, prematur plecat dintre noi, ne-a recitat cu dezinvoltura-i cunoscută câteva poeme din volumele proprii – „Gând înflorit” și „Clepsidra literară”, scris împreună cu Mitel Gârleanu. Dar cel mai mult ne-a impresionat prin complementaritatea de culoare, lumină și expresivitatea tablourilor expuse în incinta Sălii de conferințe.
Dumitru Tâlvescu, sosit de la Deva-Hunedoara, poet și critic literar, cu volumul „Arcana animae”, ne surprinde plăcut și versurile următoare sunt relevante privind abordarea condiției umane a poetului într-un cotidian dezamăgitor: „Adevărul se dă la liber/ S-au desființat parantezele/ Acum poți să mori mai frumos/ Învelit în litere și semne/ Chiar și la colțul blocului/ Unde nuntesc șobolanii/ Iar rimele pier în canale”.
Mioara Baciu, UZPR Galați, poet și publicist de sensibilitate și de cursă lungă, un veritabil ambasador cultural, ne-a prezentat volumul-antologie „Așezăminte sufletești”, titlul este sugestiv referitor la subiectele inserate în aceast volum.
În acest context de emulație creatoare menționăm în încheierea acestui regal cultural și prezentările de carte „Cui nu-i place hazul/ Să nu ardă gazul”, autor Leliana Mihaela Rădulescu, din Craiova și Sofia Marin, din Buzău – „Din lada de zestre a memoriei”. Și alocuțiuni pertinente și de profundă meditație, rostite de Andrada Diaconescu, din Râmnicu Vâlcea și Cristian Mărginean, din Craiova.
Mihai Marian, din Baia Mare, scriitor de atitudine și conștiință românească, președinte al Asociației Culturale „Ion al Anei” din Băsești, Maramureș, a amenajat ad-hoc o miniexpoziție de carte „Eu, Cain! Mi-am uitat pantofu-n tata”, „Marea Rătăcire”, „Nouă sclavi”, cărți scrise cu dragoste pentru românii din țară și de asemenea pentru cei din diaspora. „Tu, Ion al Anei, să-ți porți crucea cu demnitate!”.
Așa cum am menționat, la ora 17,oo am fost primiți de preotul mănăstirii din zonă, unde am participat cu sufletul la slujba religioasă de pomenire a celor plecați dintre noi, poeți, scriitori, ziariști, oameni de cultură, etc. Prin alocuțiuni de iubire, credință pentru semeni și Dumnezeu, poezie și pricesne, am celebrat cu toții, sub semnul geniului eminescian Ziua Limbii Române.
Seara de poezie a continuat la „Focul de tabără” de la marginea pădurii – aici, la lumina flăcărilor, s-au decernat și premiile concursului de tautogramă.
Menționăm cu mare plăcere că medaliile și cele două trofee ale Festivalului-concurs sunt lucrări realizate de Ștefan Călin Hrihor și au ajuns la drd. Geta Lipovanciuc, din Republica Moldova, și premiantă a proiectului Cultural Internațional „Eminescu, un vis în așteptare”, ediția 2023.
Duminică, 1 septembrie 2024, ora 10:00, tabăra noastră dragă se încheie su semnul prieteniei și al respectului față de actul de creație, mai socializăm la o cafea cu aromă de poezie și regret că lăsăm în urma noastră amintiri de neuitat.
Dar poezia ne unește ca un pod de lacrimi suspendat între pământ și cer, pentru ca noi, ostașii cuvântului, binecuvântați de Dumnezeu, să trecem cotidian ca învingătorii pe sub Arcul de Triumf al Limbii Române.
Mulțumim familiei Cristina și Vasile Bele din Chiuzbaia și tuturor celor implicați în reușita acestui eveniment de excepție!
De Ziua Limbii Române „La mulți ani, tuturor celor ce s-au născut români, vorbesc, scriu și plâng în dulce grai românesc”!
„SUNTEM ROMÂNI ȘI PUNCTUM”!
Dumitru Buțoi / Filiala UZPR „Mihai Eminescu” Timișoara
Foto: Nicolae Toma/ UZPR Timișoara