◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
„Scânteia tineretului” 80. „Am slujit ziarul, am slujit/mai slujim profesia de ziarist”

Reuniunea tradițională a foștilor colegi din redacția emblematicului ziar „Scânteia tineretului” a marcat un moment mai special – în 2024 publicația împlinește 80 de ani. „Fiecare zi este istorie! Ziarul tineretului, indiferent cum s-a numit, anul acesta împlinește 80 de ani. L-am prins la diferite vârste, vârstele lui și vârstele noastre, ale slujitorilor lui. Am slujit ziarul, am slujit/mai slujim profesia de ziarist. Aparent, nu mai suntem tineri. Dar, în fond, continuăm să fim tineri, ceea ce vă dorim și dumneavoastră”, a postat Mioara Vergu pe o rețea de socializare,…

Citește mai mult

Ecouri ale „Galei Femeilor de ZECE”

Așa cum am arătat într-un articol publicat ieri, despre desfășurarea la Târgu Jiu a celei de-a IV-a ediții a „Galei Femeilor de ZECE” organizată și desfășurată de Asociația „Uniunea Femeilor” din Gorj în seara zilei de 30 august 2024, ecourile acesteia au fost pe măsura evenimentului desfășurat.     Femeile gorjene au fost încântate de aprecierea muncii lor și răsplata primită din partea Asociației „Uniunea Femeilor” din Gorj prin atribuirea trofeului „Femeie de 10” și a Diplomelor de Excelență „Idei care merită premiate”, în cadrul celei de-a IV-a ediții a…

Citește mai mult

Cinciș Fest – 2024, la prima sa ediție

Zona de agrement Cinciș, o autentică zonă turistică, a fost gazdă ospitalieră a primei ediții a Festivalului Gastronomic Cinciș Fest 2024. Cei prezenți aici, tineri și vârstnici, au descoperit cu satisfacție o destinație îmbietoare, originală, un peisaj superb, o natură primitoare. Nu a lipsit premierea celui mai gustos preparat la ceaun, un spectacol de muzică populară, concert de muzică ușoară și o reușită discotecă. Pe fondul unui cadru sărbătoresc, am consemnat premierea a șase cupluri familiale care au împlinit 50 ani de la căsătorie, fiecare dintre ele cu pasiuni și…

Citește mai mult

Comunitatea românească din Ucraina solicită sprijinul autorităților române și ucrainene pentru salvarea Capelei Mitropolitane
din Cernăuți

Consiliul Național al Românilor din Ucraina și membrii comunității românești din regiunea Cernăuți, prezenți la sărbătoarea „Limba noastră cea română” din 31 august a.c., s-au adresat autorităților locale și naționale ale statului ucrainean și român, dar și Bisericii Ortodoxe Române, pentru soluționarea problemei Capelei arhiereilor bucovineni cu hramul Sfinții Trei Ierarhi din Cernăuți, în care serviciul divin este oficiat în limba română. Românii din Cernăuți s-au adresat din nou primarului Roman Kliciuk Potrivit unui memoriu al Societății pentru Cultura Română „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, adoptat unanim de participanții la…

Citește mai mult

Studiu. Apa lumii, și mai puțină decât s-a estimat

Asigurarea aprovizionării cu apă a lumii devine rapid una dintre cele mai critice provocări ale timpului nostru. Cercetările recente efectuate la Universitatea din Stockholm au dezvăluit o nouă abordare pentru cuantificarea riscului global al deficitului de apă, dezvăluind că situația poate fi mult mai precară decât se credea anterior. Acest studiu citat de innovationnewsnetwork.com introduce o perspectivă nouă, care ia în considerare condițiile de mediu și guvernanța regiunilor în care sunt produse ploi, oferind o înțelegere mai profundă a riscurilor la adresa securității globale a apei. Fernando Jaramillo, profesor asociat…

Citește mai mult

România. Mai multe rele decât bune…

Alocările guvernamentale pentru cercetare și dezvoltare România a fost și în 2023 statul membru UE cu cele mai mici alocări guvernamentale pentru Cercetare și Dezvoltare (R&D), care au fost atât de mici în cazul țării noastre (sub un euro), astfel încât se poate spune că ele au stagnat în ultimii ani, în jurul a 20-21 de euro pe cap de locuitor.              Dacă analizăm datele pe termen mai lung, se observă că alocările prezente sunt mai mici decât cele din 2016, când cercetarea a beneficiat de cea mai mare sumă, raportat…

Citește mai mult

„Oprește-mă la tine Maramureș! Oprește-mă în anotimp!”

Motto: „Eminescu este cântecul ce se flutură pe zare/ Este taina din descîntec/ Vis frumos în așteptare/ ȘI surâsu-nfiorat al copilului din pântec”   După evenimentul cultural-jurnalistic din 29-08-2024, ora 11,00 organizat de Filiala UZPR „Mihai Eminescu” Timișoara la Casa Brădicenilor din cetatea culturală Lugoj-Timiș, eveniment de adevărată sărbătoare a Zilei Limbii Române, despre care colega noastră de breaslă Maria Rogobete a scris o cronică excelentă, promovată pe site UZPR Caraș Severin și mass-media lugojană, ne continuăm drumul către o altă cetate cultural-jurnalistică din Nord, pentru a onora invitația și…

Citește mai mult

Parteneri media la festivalul „Vin la Insulă” în Bacău

Filiala din Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) s-a numărat printre partenerii media al ediției 2024 a festivalului de vinuri și de distracție pentru toate vârstele „Vin la Insulă” din municipiul de pe Bistrița, recent încheiat. Festivalul a fost, în fapt, un nou concept al manifestărilor „Moldavia Wine”, care au avut în ultimii ani alte câteva ediții similare. În acest an, însă, organizatoarea, firma Sitael Team, din Bacău, care deține în palmares și alte evenimente de acest calibru, precum „Hunting Moldavia” (eveniment internațional de vânătoare, outdoor și street…

Citește mai mult

Industria călătoriilor generează venituri record: zece procente din
PIB-ul mondial

Un procent record de un dolar din fiecare zece dolari cheltuiţi la nivel global în 2024 va fi pentru călătorii, pe măsură ce oamenii au majorat rezervările pentru hoteluri, croaziere şi zboruri, potrivit unui raport anual publicat de Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC), relatează Agerpres. În paralel, contribuţia industriei turismului şi călătoriilor la Produsul Intern Brut global ar urma să atingă un nou maxim istoric, pe măsură ce consumatorii consideră călătoriile drept un capitol esenţial în bugetele lor. Potrivit estimărilor WTTC, în 2024, contribuţia industriei călătoriilor la PIB-ul…

Citește mai mult

„Arte sub lupă. Cronici, portrete, mărturii” – debut editorial al jurnalistului Ștefan R. Apostol

Editura ASTRALIS anunță debutul editorial al jurnalistului Ștefan R. Apostol, cu volumul „Arte sub lupă. Cronici, portrete, mărturii”, prefațat de jurnalistul cultural și criticul literar Marian Nencescu. Postfața este realizată de scriitorul Flaviu George Predescu. În Prefață, Marian Nencescu surprinde chintesența acestui prim volum scris de ȘTEFAN R. APOSTOL, membru al UZPR – Filiala Presă Culturală. Iată un fragment: „Jurnalist radio și comentator media al fenomenului cultural (teatru, cinematografie etc.), Ștefan R. Apostol este aparent un „autodidact”. Domeniul/domeniile pentru care s-a pregătit în facultate se regăsesc foarte puțin în ceea…

Citește mai mult

Festivalul de reconstituire antică „Transalutanus Fest.
La porțile imperiului”

În perioada 6-8 septembrie, la Castrul Roman Jidova, din apropiere de Câmpulung Muscel, obiectiv aflat în patrimoniul UNESCO, are loc cea de a IV-a ediție a Festivalului de reconstituire antică sub genericul „Transalutanus Fest. La porțile imperiului”. Manifestarea este organizată de Asociația Historia Renascita, în parteneriat cu Muzeul Județean Argeș. Timp de două zile, vremurile în care revoltele barbare zguduiau frontierele provinciei romane nord-dunărene vor fi readuse la viață, afirmă organizatorii evenimentului. Amintim că Jidova, Castrul Roman din Muscel este un loc încărcat de istorie, fiind cel mai important punct…

Citește mai mult

Ziua Limbii Române, celebrată de jurnaliștii și scriitorii din Olt

Sâmbătă, 31 august 2024, începând cu ora 13,00 la Casa Memorială „Grandiflora” din Drăgășani s-a desfășurat sărbătorirea Zilei Limbii Române. Pentru organizarea acestui eveniment cultural s-au implicat: Filiala LSR Vâlcea „Gib Mihăescu”, Asociația „Rusidava Culturală” din Drăgășani, Biblioteca Municipală din Drăgășani, cu sprijinul primarului ales ing. Costinel Stoica și invitatelor Filiala UZPR Olt „Pan M. Vizirescu” și Filiala LSR Olt „Damian Stănoiu”. Moderator a fost poetul Marian Bărăscu, „fenomenul cultural de Drăgășani”. Dânsul a invitatat să vorbească pe fiecare participant din sală: Ilie Bucă și Ilie Amza manageri la „Rusidava…

Citește mai mult