◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.07.2024

Amenințări, intimidări… Rusia forțează ucrainenii din zonele ocupate să preia cetățenia rusă

Ucrainenii din teritoriile ocupate care refuză pașapoartele rusești se confruntă cu amenințări, intimidări și posibil detenție sau deportare, arată un studiu al Universității Yale, citat de The Guardian.

Cercetătorii au descoperit că locuitorii din regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia au fost sistematic vizați de un efort de a-I desprinde de identitatea ucraineană. Ucrainenii care nu acceptă cetățenia rusă „sunt supuși amenințărilor, intimidării, restricțiilor privind ajutorul umanitar și bunurilor de bază și posibile detenții sau deportari, toate menite să-i forțeze să devină cetățeni ruși”, se arată în raport. Acțiunile Rusiei au fost „crime de război clasice, în sensul că restricționează sau limitează prin acest proces capacitatea oamenilor de a accesa serviciile și resursele esențiale la care Rusia trebuie să le permită tuturor oamenilor, cum ar fi asistența medicală și sistemele umanitare”, punctează Nathaniel Raymond, directorul executiv al Școlii de Sănătate Publică Yale, potrivit CNN.

Moscova susține că a dat pașapoarte rusești la peste 3 milioane de ucraineni din 2014, după anexarea Crimeei și ocuparea teritoriilor ucrainene din 2022 încoace.

Prim-ministrul rus Mihail Mișustin a declarat în luna mai că Moscova a dat pașapoarte pentru un număr de aproape 1,5 milioane de oameni care locuiesc în părți din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporizhzhia și Herson din Ucraina ocupate încă din octombrie anul trecut. „Acest număr a crescut de atunci, liderii așa-numitei Republici Populare Lugansk susținând că trei sferturi dintre locuitorii acelei regiuni au primit cetățenia rusă”, se arată în raport.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat o serie de decrete pentru a-i obliga pe ucraineni să obțină pașapoarte rusești, încălcând dreptul internațional umanitar, mai menționează socumentul, care include o cronologie a măsurilor din ce în ce mai agresive de presiune care să forțeze ucrainenii să devină cetățeni ruși, începând din 2014, de când Rusia a anexat Crimeea în mod ilegal. Conform noilor legi rusești, rezidenții fără cetățenie rusă sunt considerați „străini” sau „apatrizi” și pot fi reținuți în centre de detenție și/sau deportați în Rusia. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *