Joi 3 octombrie 2024 ora 17.00 la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” (strada J.L. Calderon, nr. 39) va avea loc un eveniment cultural-artistic deosebit, organizat de Asociația Culturală UNESCO „Iulia Hasdeu” – lansarea cărții „Brâncuși – o biografie legendară”, de Alexandru Buican, carte ce a apărut la Editura ACTAEON BOOKS și e disponibilă și în limba engleză. „BRÂNCUȘI – A LEGENDARY LIFE” este așteptată cu nerăbdare de publicul bucureștean. Un moment artistic susținut de actrița Claudia Motea și tenorul Paul Celmare, având ca temă Zborul Brâncușian, va încânta publicul și va onora prezența domnului Alexandru Buican. Evenimentul va continua cu un workshop de creație cu propuneri de materiale literare, artistice și diferite manifestări pentru Festivalul „Iulia Hasdeu – 155 de ani”.
Câteva date despre scriitorul româno-american Alexandru Buican și despre geneza cărții sale „Brâncuși – o biografie legendară”:
Alexandru Buican s-a născut și a crescut la București. Este absolvent al Facultății de Drept a Universității București, specialitatea Drept Internațional. În perioada 1979-2006 a locuit la New York, unde a făcut, printre altele, să apară revista de politică și cultură POLEMICI, în perioada 1987-1989. A fost colaborator al postului de radio Europa Liberă. În 2018 a înființat editura ACTAEON BOOKS.
Din activitatea sa literară nu se poate trece peste un roman pe care l-a trimis în acei ani de dictatură d-nei Monica Lovinescu și despre care aceasta îi spunea, într-o scrisoare, expediată de la Paris, la 11 ianuarie 1980: „…N-am putut să vă răspundem imediat ce ne-aţi trimis adresa de la New York, deoarece nu terminasem cu totul citirea romanului trimes şi ţineam să vă vorbesc de el. Dar să ştiţi că nu înseamnă în niciun fel că în tot acest timp nu ne-am gândit la modul exemplar în care aţi reacţionat la presiunea spirituală sub care aţi trăit şi n-am stabilit cu dv. multe dialoguri imaginare în care — mai e nevoie să spunem — eram mereu de acord. Dialogurile acestea erau, în plus, facilitate de romanul trimes şi în care nu era greu să închipuim în erou un alter ego al autorului care ne comunica astfel gândurile sale cele mai profunde. Şi acest erou şi autorului său le spunem deci: bun sosit printre noi, sperând că tot ceea ce i-a fost refuzat acolo ca orizont i se va desluşi drept posibil şi prielnic aici. E probabil de ajuns pentru a vă da seama c-am primit cartea dvs. drept ceea ce este: una dintre cele mai autentice şi adevărate mărturii spirituale sosite din țară…”.
Proiectul lui cultural cuprinde patru biografii, din domenii foarte diferite, care se axează asupra câtorva personalități despre care se știe că ar fi urmărit ceea ce se cheamă destinul ideilor.
Despre Brâncuși. O biografie legendară s-au folosit, la ediția întâi, de către critici, cuvinte precum „monumentală” și altele de acest fel, nu trebuie argumentat prea mult, știindu-se că Brâncuși nu înfățișa lucrurile așa cum le vedem noi, ci esențele lor, care erau, desigur, idei ale obiectelor și nu obiectele în sine. Volumul totalizează peste 800 de pagini și aproximativ 1250 de note explicative, completate de o Bibliografie selectivă (cuprinzând peste o sută treizeci de titluri, atât în limba română, cât şi în engleză şi în franceză), și de un Index de persoane care conferă cărții o ţinută academică. Geneza lucrării este îndelungată, autorul mărturisind că a început cercetarea în anul 2000, iar întreprinderea nu a fost deloc uşoară, având în vedere cantitatea impresionantă de studii şi articole despre Brâncuşi. Experienţa americană a scriitorului Buican este un atu, franc mărturisit, al receptării colosalei figuri a lui Brâncuşi. De altfel, un rol important în documentarea îl are „faimoasa instituţie de cultură care este New York Public Library”, unde au putut fi consultate mii de pagini referitoare la viața și opera creatorului. Asiduitatea studiului derulat de-a lungul a cinci ani, înainte de prima ediție a cărții, s-a concretizat într-o sistematică ordonare a materialului, în cele peste cincisprezece Caiete Brâncuși, un adevărat șantier al operei. Dacă pentru prima ediție, bibliografia „este în proporție de mai bine de 90% de proveniență americană”, ediția a doua beneficiază și de informațiile descoperite ulterior în arhivele franceze de la Muzeul de Artă Modernă din Paris, prin care se completează lacunele primei forme a istorisirii despre viața sculptorului.
Dezideratul de a descifra „misterul Brâncuşi”, portretul interior al artistului, în ciuda faptului că acesta a fost zgârcit cu mărturisirile, neexprimându-se strălucit în cuvinte, se vede astfel realizat, iar pasiunea biografului pentru model este exorcizată, el însuși mărturisind: „cred că acum, când închei a doua ediție a unei cărți pe care am gândit-o și am scris-o într-un interval de șaptesprezece ani, îi pot spune adio omului genial în atelierul căruia am trăit o mare parte din viața mea”.
Autorul ne promite, în curând, două biografii de aceeași anvergură despre doi mari scriitori români ai secolului XX, aflate în faza de încheiere, Viața lui Bacovia. Mai bine singuratic și uitat și Camil Petrescu în vremea lui. Dosar de existențe. (UZPR)