Pentru a marca Ziua Internațională a Victimelor Disparițiilor Forțate, 30 august, organizația Reporteri Fără Frontiere (RSF) condamnă deschis rolul activ pe care guvernele îl joacă în menținerea tăcerii în legătură cu soarta și locul în care se află cei 19 profesioniști din mass-media care au fost victimele acestor dispariții forțate înregistrate din 2015 încoace și despre care nu se mai știe nimic. RSF solicită autorităților să facă tot ce le stă în putere pentru a se asigura că acești jurnalişti își recuperează libertatea.
Astăzi, peste jumătate dintre jurnaliştii lumii care au dispărut în ultimii zece ani sunt victime ale dispariţiei forţate. „Guvernele sunt direct responsabile pentru acest lucru, deoarece, prin definiție, o dispariție forțată se referă la o privare de libertate cauzată de agenții statului care neagă sau ascund soarta și locul în care se află persoana dispărută”, menționează RSF.
În spatele acestor dispariții se află o duzină de guverne. Din cei 19 jurnalişti care au fost victime ale dispariţiei forţate din 2015, Burkina Faso numără patru, Mali numără trei, Republica Democrată Congo numără doi, iar Palestina numără, de asemenea, doi (jurnaliştii Haytham Abdel Wahed de la Ain Media şi Nidal al-Wahidi de la site-ul de știri News Press au fost răpiți de armata israeliană la 7 octombrie 2023).
„RSF este îngrijorată de rolul activ jucat de anumite autorități în a reduce la tăcere vocile jurnaliștilor în detrimentul libertății acestora. RSF solicită ratificarea universală a Convenției internaționale pentru protecția tuturor persoanelor împotriva disparițiilor forțate, care a fost adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 2006, dar nu are decât 75 de ratificări până în prezent”, afirmă Antoine Bernard, directorul de advocacy al RSF. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com