Dezordinile create de suporteri la Campionatul European de Fotbal
Pe 26 iunie 2024, Comisia de Etică şi Disciplină a UEFA a amendat pentru a treia oară Federaţia Albaneză de Fotbal, de această dată cu suma de 86.500 de euro, pentru incidentele ce au avut loc în meciul cu Spania, din ultima etapă a fazei grupelor de la EURO 2024.
Sancţiunea financiară se datorează problemelor provocate de unii fani albanezi, care au aruncat cu obiecte pe terenul de joc, au răspândit mesaje nepotrivite, au aprins rachete în timpul meciului, care a fost întrerupt din cauza unui suporter care a sărit pe teren.
Este a treia sancțiune bănească pe care UEFA a aplicat-o federaţiei albaneze, care a fost amendată şi după primele două meciuri de la EURO 2024, împotriva Italiei (cu 37.375 euro) şi Croaţiei (cu 47.500 euro), din aceleaşi motive, iar în total amenzile au atins 171.375 de euro…
Marele zăcământ de hidrogen
Multe companii caută zăcăminte de hidrogen natural în întreaga lume, pentru a produce un combustibil curat, dar dovezile și datele despre rezervele mari de hidrogen sunt rare. Cel mai mare flux de hidrogen natural înregistrat în Albania a fost descoperit către finalul lunii februarie 2024 în adâncurile unei mine din această țară (https://cursdeguvernare.ro/important-zacamant-hidrogen-descoperit-albania.html): prof. Laurent Truche de la Universitatea din Grenoble (Franța), a măsurat gazul dintr-un lac subteran și a anunțat că la cca 1 km sub pământ, apa clocotește din cauza multiplelor bule de hidrogen, de parcă ar fi un adevărat jacuzzi.
Laurent Truche și colegii săi au coborât în mina albaneză de cromit, situată la Bulqize, în apropiere de Tirana, pentru a găsi dovezi palpabile ale existenței acestui combustibil prețios. Cercetătorii au descoperit că bulele de gaz din lacul subteran sunt în proporție de 80% un amestec de hidrogen, metan și azot, iar fluxul produs este de 11 tone pe an, unul dintre cele mai mari din lume…
Pentru a determina de unde provine gazul, cercetătorii au modelat mai multe scenarii geologice, care ar putea indica modul în care este produs acest flux de gaz, atât de puternic. Scenariul cel mai probabil este că provine dintr-un rezervor de hidrogen de mare adâncime, aflat în interiorul Pământului, sub mina de cromit; pe baza estimărilor, zăcământul ar conține cel puțin 5.000 până la 50.000 de tone de hidrogen. „Este unul dintre cele mai mari volume de hidrogen natural măsurate vreodată”, susține Eric Gaucher, un geochimist independent, specialist în localizarea hidrogenului natural.
Pana de curent electric
Pe 21 iunie 2024, alături de alte trei țări din Balcani (Bosnia-Herțegovina, Croația și Muntenegru), Albania a suferit o întrerupere majoră a energiei electrice, a anunțat distribuitorul CEDIS din Muntenegru.
Compania de energie electrică HEP din Croația a declarat că problema a fost cauzată de „o tulburare internațională, care a afectat mai multe țări”. În numeroase orașe croate, semafoarele s-au oprit… relatează martorii. Televiziunea albaneză Top Channel a declarat că mai multe orașe, inclusiv capitala Tirana, nu au avut curent electric. Televiziunea a citat surse care spun că un echipament defect din Muntenegru a provocat întreruperea curentului în întreaga regiune…
Emilian M. Dobrescu, UZPR
Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială
Foto: Wikipedia