◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024
Noaptea Muzeelor la Sate – ediția 2024

Continuând proiectul ,,Noaptea Muzeelor la Sate”, al cărui debut a avut loc în anul 2023, Valea Almăjului a participat și în acest an la cea de-a doua ediție a respectivei manifestări. Înscrise în proiect, ca și în anul anterior, au fost cele două entități muzeale acreditate, din acest areal, respectiv: Colecția privată de arheologie și etnografie ,,Almăjul”, din Șopotul Vechi și ,,Casa memorială Novacovici”, din Gârbovăț. Acțiunea celor două entități menționate s-a desfășurat în seara de 31 august, având ca parteneri Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Caraș Severin, și…

Citește mai mult

Ce așteaptă publicul de la informarea profesionistă…

Ce își dorește publicul consumator de informație în era dezinformării, a rețelelor de socializare pe care abundă „știrile” false și a mediului virtual în care totul pare să aibă mai multe realități? Renumitul brand media Journalism.co.uk a lansat un sondaj pentru cititori, pentru a înțelege mai bine publicul și ce tip de conținut i-ar fi de folos. Iată câteva dintre principalele repere care au rezultat din această chestionare pe scară largă.
Timpul. Cititorii de știri care au răspuns la întrebările sondajului au afirmat că preferă ca informațiile să le fie oferite la prima oră a dimineții (31%).
Poșta electronică. O proporție importantă dintre respondenți, (73%), a declarat că preferă să primească actualizările știrilor pe adresa de e-mail, poșta electronică fiind urmată de rețelele de socializare (66%) și site-urile de presă comercială.
Știrile clare, prima opțiune. Articolele de știri tradiționale, clare, cu informație exactă, au fost primele preferințe ale publicului chestionat, acestea fiind urmate de articolele explicative (49%) și comentariile experților (43%).
Informații practice. Respondenții la chestionarul citat de journalism.co.uk au afirmat că își doresc înainte de orice informații practice, care să-i ajute în viața de fiecare zi (61%) – forumuri pentru locuri de muncă, cursuri și conferințe – publicul fiind atras și de…

Citește mai mult

Ghid UNESCO pentru relatarea jurnalistică legată de persoanele cu dizabilități

UNESCO a lansat un nou ghid pentru a ajuta jurnaliştii din întreaga lume să acopere mai bine problemele legate de dizabilități și materialele referitoare la persoanele cu dizabilități. Manualul, precum și o serie de videoclipuri, au fost prezentate la o conferință internațională desfășurată cu ocazia Jocurilor Paralimpice Paris 2024.
Ca parte a acestui demers internașțional, Centrul Național pentru Dizabilități și Jurnalism de la Universitatea de Stat din Arizona a jucat un rol cheie în elaborarea ghidului, arată Pauline Arrillaga, director executiv al instituției, care face parte din Școala de Jurnalism și Comunicare de Masă „Walter Cronkite”: „Am fost implicați pentru a cerceta și a redacta porțiuni mari din ghid, datorită experienței noastre în lucrul cu jurnaliştii în relatarea despre dizabilități”. De asemenea, din echipa care a contribuit la elaborarea ghidului a făcut parte și Agam Shah, jurnalist independent care a relatat anterior pentru The Wall Street Journal și care trăiește cu un handicap.
Ghidul UNESCO oferă sfaturi despre cum să fie reprezentate în mass-media persoanele cu dizabilități, într-o manieră corectă și imparțială, și cum să fie conținutul accesibil, în special în timpul conflictelor, dezastrelor naturale și urgențelor umanitare. De asemenea, manualul oferă îndrumări despre alegerile lingvistice și despre cum fie prezentate…

Citește mai mult

Membrii trupei
Teatrul NostruM și-au împărtășit proiectele președintelui UZPR

La începutul stagiunii, membrii trupei Teatrului NostruM, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, au avut o întâlnire cu președintele UZPR, Sorin Stanciu, în care și-au expus proiectele din perioada următoare.
Condus cu dinamism și profesionalism de actrița și scriitoarea Claudia Motea, Teatrul NostruM este un proiect unicat, o trupă cu actori de excepție, „specializați” în unele dintre cele mai dificile partituri teatrale, cele care conțin umor de bună calitate.
Echipa, restrânsă numeric, dar compactă, sudată și debordând de talent, este deopotrivă un nucleu omogen și o galerie de personalități distincte. Toate acestea fac din fiecare apariție a Teatrului NostruM pe scenă un adevărat eveniment. În aceste condiții, proiectele aduse în fața președintelui UZPR ser anunță a fi, ca de fiecare dată, surprize minunate pentru public și evenimente artistice memorabile. (Roxana Istudor)

Citește mai mult

Copia Columnei lui Traian,
din București

De-a lungul timpului, în baza descoperirilor făcute, arheologii au confirmat faptul că reprezentările de pe basoreliefurile Columnei lui Traian, monumentul antic din Roma, sunt autentice, veridice și dau astfel foarte mare credibilitate și valoare imaginilor de pe monument. Să rememorăm câteva detalii de ordin istoric: După al Doilea Război dintre daci și romani, din 105-106 D.Hr., „Dacia Felix” a fost ocupată, fiind transformată în provincie romană. Ca urmare, Împăratul Traian a adus numeroși coloni din Italia, Hispania, Gallia și din alte părți ale imperiului. Capitala de odinioară a Daciei, Sarmisegetusa,…

Citește mai mult

Necesitatea și nemulțumirile aduse de noua lege a pensiilor

Cred că toată lumea este de acord că o nouă lege a pensiilor era necesară, mai ales prin prisma faptului că pensiile românilor, a majorității românilor, sunt departe de a asigura un nivel de trai cât de cât decent. Dacă punem în balanță coșul lunar necesar pentru un trai decent a unei persoane cu pensia medie, vedem că suntem departe de a avea acest trai decent. Problema este că prin intensa mediatizare a acestei noi legi, Legea 360, s-a indus ideea că toate pensiile vor crește, cel puțin așa au…

Citește mai mult

Albania. Noi realități

Dezordinile create de suporteri la Campionatul European de Fotbal Pe 26 iunie 2024, Comisia de Etică şi Disciplină a UEFA a amendat pentru a treia oară Federaţia Albaneză de Fotbal, de această dată cu suma de 86.500 de euro, pentru incidentele ce au avut loc în meciul cu Spania, din ultima etapă a fazei grupelor de la EURO 2024. Sancţiunea financiară se datorează problemelor provocate de unii fani albanezi, care au aruncat cu obiecte pe terenul de joc, au răspândit mesaje nepotrivite, au aprins rachete în timpul meciului, care a…

Citește mai mult

Studenții la Jurnalism ,
„cea mai bună speranță” pentru combaterea „deșerturilor de știri”

Lansat inițial în 2019 cu finanțare din partea Universității Vermont, centrul prin care tinerii studenți se implică în acoperirea necesară în „deșerturile de știri”, denumit pe scurt CCN, a fost conceput pentru a fi atât un laborator pentru studenții interesați de jurnalism, cât și o modalitate creativă de a combate lipsa de acoperire a știrilor locale în anumite părți din stat. Potrivit insidehighered.com, succesul său a fost vizibil și important – din 2022, centrul s-a extins dincolo de Vermont, devenind o resursă națională de top pentru programe similare. Recent, CCN…

Citește mai mult

Întâlnire de taină

Pe drumul cunoscut, imaginea e devastatoare. Seceta a ars totul, amprentînd verdele cu patina ruginii ori ucigând, pur și simplu, viața vegetală. O presimțire grea și rea mă tulburase, când am pornit să-i caut. Dar nu puteam renunța, oricât de mare era evidența. Exact ca într-o iubire tainică, cu puțini sorți de izbândă, pe care nu o poți abandona, nici măcar în gând. Fiindcă te ține viu, pe linia de plutire a emoției și a speranței. E ceva tainic și peren între mine și castani, ceva ce răzbate la suprafață,…

Citește mai mult

Celebrități feminine

Celebritatea în lumea femeilor aduce la rampă caractere puternice, înzestrate cu dorinţa de dăruire şi puterea de a lupta, caractere nobile, uneori contestate, de multe ori apreciate la întreaga valoare. Ele au marcat istoria, au deschis drumuri într-o perioadă în care rolul femei era separat de implicarea socială rezervată cu precădere bărbaţilor. Unele dintre ele sunt astăzi uitate, însă rămân înregistrate pildele şi faptele lor. Cu atributul vieţii marcat, femeia este vis, tăgadă şi împlinire. Pentru ea, viaţa se desfăşoară între pasiune şi nobleţe. O caracterizează dorinţa de unicitate. Abilităţile,…

Citește mai mult

De Ziua Limbii Române

„Limba noastră-i o comoară”… așa descria limba română unul dintre cei mai reprezentativi poeți naționali, născut în Basarabia, Alexei Mateevici (1888-1917). Eu citind și recitind această poezie aș numi-o „Tatăl Nostru” a limbii române, pentru că e atât de cuprinzătoare încât, parcurgându-i versurile îți trec prin fața ochilor imagini cu zone de vis din țara noastră , peisaje, tradiții și obiceiuri, reușind să cuprindă în câteva strofe întreaga frumusețe, cu vibrație și muzicalitate. Și, ca să conturăm întregul areal al limbii noastre aș îndrăzni să-i citez pe câțiva dintre iluștrii…

Citește mai mult

Festivalul „Romani Kultura”, Brașov, 2024

În zilele de 22-25 august 2024, în Piața Sfatului din Brașov s-a desfășurat o nouă ediție a Festivalului „Romani Kultura”, organizat de Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano  Kher, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov și cu sprijinul Partidei Romilor „Pro Europa”. Festivalul și-a propus cunoașterea câtorva elemente identitare ale istoriei și culturii rome pe cale livrescă, dar și pratică, prin integrarea atât în context național, cât și internațional. Pentru oferirea unei baze de studiu a istoriei și a culturii rome au fost realizate două standuri de carte…

Citește mai mult