◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Mitul fericirii nordicilor, spulberat. “Epidemia” care decimează țările scandinave, în ciuda bogăției

State nordice, precum Finlanda sau Norvegia, se află constant în topurilor țărilor cu cei mai fericiți locuitori, dar un studiu recent arată că fericirea este departe de a fi universală, scrie BBC.
Un raport realizat de Institutul pentru Cercetarea Fericirii din Copenhaga își propune să nuanțeze portretul idilic al țărilor nordice, sugerând că fericirea univesală este o utopie și că o mare parte a populației, mai ales tinerii, se confruntă cu probleme majore.
Cercetătorii care au realizat studiul “În umbra fericirii” au colectat date pe parcursul a cinci ani, între 2012 și 2016, pentru a o construi o imagine mai apropiată de realitate a așa-numitelor “superputeri ale fericirii”.
Participanții la cercetare au fost rugați să cuantifice, cu calificative de la 1 la 10, nivelul de satisfacție al vieții lor. Cei care au indicat calificative peste 7 au fost catalogați drept satisfăcuți, cei cu calificative de 5 și 6 au fost introduși în categoia celor care fac eforturi în viață, iar cei sub 5 au fost considerați foarte nesatisfăcuți de viața pe care o au.
Cercetarea a scos la iveală faptul că peste 12% dintre locuitorii țărilor nordice sunt nesatisăcuți de viața lor și suferă, din această categori făcând parte și foarte mulți tineri. Situația se înrăutățește și mai mult când vine vorba despre persoane peste 80 de ani, un grup afectat în general de problemele de sănătate.
Studiul mai arată că gradul de fericire este strâns legat de problemele de sănătate, dar și de șomaj, nivelul veniturilor și gradul de socializare.
Sănătatea mintală, o barieră în calea fericirii
Cercetătorii au descoperit că sănătatea mintală este una dintre cele mai importante bariere în calea fericirii oamenilor, iar datele arată că această problemă a fost menționată în special de cei tineri.
“Din ce în ce mai mulți tineri sunt singuri, stresați și au probleme psihice. Iar această epidemie de boli nervoase și de singurătate se răspândește în țările nordice”, a spus Michael Birkjaer, unul dintre autorii raportului.
În Danemarca, peste 18% dintre respondenții cu vârste între 16 și 24 de ani au spus că suferă de o boală mintală, femeile fiind cele mai afectate. Iar in Norvegia, numărul tinerilor care caută ajutor pentru tulburări mentale a crescut cu 40%, în ultimii cinci ani.
Raportul a mai scos la iveală și faptul că în Finlanda, țara care se află pe primul loc în 2018 în topul celor mai fericite națiuni, sinuciderea este a treia cauză a morții tinerilor între 16 și 24 de ani. Și aici, femeile se declară afectate de depresie într-o proporție mai mare față de bărbați.
Pe de altă parte, studiul mai arată că cei care au venituri mari se declară mai satisfăcuți de viața lor, iar probabilitatea ca cei care sunt șomeri să fie nefericiți este mai mare, în special în rândul bărbaților. Lipsa socializării devine de asemenea un motiv de nefericire.
Alte concluzii ale cercetării au fost că membrii minorităților etnice sunt predispuși să fie nefericiți în țările nordice, în timp ce persoanele cu convingeri religioase puternice sunt mai degrabă fericiți.

 

InCont.ro,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *