◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2025
Junioratul lui Putin. Autodidact,
cu Xi sau cu Trump, ca maeştri (II) – de George Miloșan

Pentru actuala administrație, Rusia nu mai reprezintă o amenințare de anvergură – pe termen scurt, cel puțin – capabilă să modifice panorama geopolitică europeană. Cu o condiție: Europa să fie suficient de solidă militar, să descurajeze orice acțiune agresivă a Moscovei. Vreme de decenii, Europa a avut toate cărțile în mână pentru a atinge acest obiectiv lipsindu-i una singură: voința politică. Chiar și atunci când Rusia a atacat Ucraina, voința politică nu s-a manifestrat evident. A trebuit să vină Trump și să afirme răspicat că „umbrela defensivă americană” de deasupra…

Citește mai mult

„Ierarhii” la tomberon – de Nicolae Băciuț

Despre soarta cărții tipărite se va vorbi tot mai des, fiindcă viitorul ei nu este foarte roz. „Conservatorii” și „reformiștii” vor avea fiecare în parte argumente impatabile, între a prevedea încă viață lungă pentru cartea tipărită și a decreta moartea ei. Eunt sunt pe puntea dintre cele două poziții – mai sper în supraviețuirea cărții tipărite, dar mi-e teamă și de dispariția ei. Noile generații, cu tabletă, laptop, la purtător, cu mii de cărți stocate și plimbate oriunde, nu se mai înghesuie la raftul de carte al librăriilor și nici…

Citește mai mult

Anul Internațional
al Conservării Ghețarilor – de Emilian M. Dobrescu

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a lansat în ianuarie 2025 Anul Internațional al Conservării Ghețarilor, marcând o piatră de hotar crucială în eforturile globale de a proteja aceste adevărate „turnuri de apă ce furnizează apă dulce pentru peste două miliarde de oameni ai planetei. Numeroase activități și evenimente care se vor desfășura de-a lungul anului 2025 au ca scop creșterea gradului de conștientizare la nivel mondial cu privire la rolul esențial al ghețarilor în sistemul climatic și ciclul hidrologic, abordând în același timp provocările urgente generate de topirea accelerată a acestora,…

Citește mai mult

Armenii din Bacău au comemorat împlinirea
a 110 ani de la Genocidul armean – de Petru Done

Comunitatea armenilor din Bacău a marcat, sâmbătă, 26 aprilie, împlinirea a 110 ani de la Genocidul împotriva armenilor. Manifestările, organizate de Sucursala Bacău a Uniunii Armenilor din România (UAR), au început cu o slujbă de comemorare la Monumentul Khachkar din Piațeta Armenilor din municipiul Bacău, ținută în limbile armeană și română de preoții Yeznic-Hovhannes Torgomyan și Petru Dinu. Manifestarea religioasă a continuat la sediul Sucursalei UAR cu lansarea cărții „Orfelinatul armean din Strunga. Mărturii ale unor destine frânte” scrisă de doctorul în științe politice, jurnalistul și împătimitul cercetător al istoriei…

Citește mai mult

„Sportul Băcăuan”, mai 2025. Laura Ilie: „Nu m-am luptat cu adversarele mele, ci cu mine” – de Marius Cerghici

Deschiderea „Sportului Băcăuan” din luna mai 2025 o prezintă pe Laura Ilie, campioană europeană la 10 m puşcă aer comprimat. Această sportivă excepţională, (antrenată de Dana Cohanciuc) este din nou în prim-plan, după ce, anul trecut, o schimbare de regulament a frustrat-o, în ultimul moment, de prezenţa la Jocurile Olimpice. La Osijek (Croaţia), în luna martie, când a redevenit campioană europeană, Laura a reluat urcuşul spre culmi. Secretele acestei ascensiuni ne sunt dezvăluite în interviul din paginile 4-5. Se poate spune că aprilie a fost luna familiei Covaliu. Amalia Covaliu…

Citește mai mult

Lansare de carte de Ziua Mondială a Libertății Presei – de Ștefan Melinte

Pe 30 aprilie 2025, la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu”, din Slatina, UZPR, Filiala Olt, „Pan M. Vizirescu”, a sărbătorit Ziua Mondială a Libertății Presei, eveniment urmat de lansarea cărții „Simbioze jurnalistice IN-AI”, carte publicată de Ștefan Melinte la Editura KITCOM. În deschidere, din partea Bibliotecii Județene Ion Minulescu a vorbit d-na Andreea Stănilă despre lansarea de carte, aceasta fiind urmată apoi de Ștefan Melinte, care a vorbit despre condiția presei din zilele noastre, despre presa tradițională și presa online. La acest important eveniment cultural au participat și: d-ul Victor Viorel…

Citește mai mult

„Vrăjitoarele din Salem”, premieră la Teatrul Național „Bacovia” – de Alina Maer

Nu doar în București și în marile orașe oamenii au nevoie de Teatru ! Astăzi aducem în atenția publicului iubitor de cultură un spectacol premieră la Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău, „Vrăjitoarele din Salem”, de Arthur Miller. După succesul cu spectacolul, „Despre șoareci și oameni”, de John Steinbeck, o poveste emoționantă despre prietenie și marginalizare, cu relevanță în contextul actual, regizorul Mădălin Hîncu revine la Bacău cu un text manifest. „Vrăjitoarele din Salem” este o dramă clasică, scrisă în 1953, care are drept sursă procesele pentru vrăjitorie din Salem (1692),…

Citește mai mult

Radio ProDiaspora, 16 ani
de punți între suflete românești

Există povești care se nasc din visuri îndrăznețe și din credința că distanțele nu pot rupe legăturile adevărate. Există proiecte care cresc frumos pentru că sunt zidite pe prietenie, respect și dorința sinceră de a dărui. Aceasta este povestea Radio ProDiaspora – o poveste despre oameni care și-au propus să țină vie legătura românilor din întreaga lume cu valorile și cultura lor. Totul a început într-o zi senină din anul 2009, când doi prieteni entuziaști, Robert Landmann din Germania și eu, Ecaterina Cîmpean, am pus bazele unui vis comun: să…

Citește mai mult

Întâlnire Radio România Muzical dedicată copiilor

Radio România Muzical propune o nouă serie de evenimente culturale, intitulată „Întâlnirile Radio România Muzical”, desfășurată la librăria Cărturești Verona, din București. Prima întâlnire din această serie va avea loc sâmbătă, 17 mai 2025, începând cu ora 11:00, și este dedicată micilor ascultători. Ana Voinescu, realizatoarea rubricii pentru copii de la Radio România Muzical și specialistă în educația timpurie, îi invită pe cei mici alături de părinții lor pentru a afla mai multe despre muzica clasică și despre „Domnul Do”, protagonistul rubricii omonime. În cadrul evenimentului, participanții vor putea afla…

Citește mai mult

Concertul Filarmonicii
din Târgu Mureș la Berlin

Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie – Main Auditorium, va fi un moment „cu totul deosebit”, fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului cu evenimente speciale, dedicate marcării a 145 de ani de relații diplomatice între România și Germania, potrivit Agerpres. „Este o mare onoare și într-adevăr un eveniment cu totul deosebit ca o orchestră românească să concerteze la Filarmonica din Berlin, un oraș…

Citește mai mult

Meta lansează o aplicație distinctă de AI generativă

Meta a anunțat lansarea Meta AI, un asistent personal bazat pe inteligență artificială generativă (AI), o aplicație separată de platformele sale de socializare Facebook și Instagram. Acest pas o pune în concurență directă cu ChatGPT și Gemini. Compania cu sediul în Menlo Park, California, a cheltuit deja miliarde de dolari pentru dezvoltarea inteligenței artificiale generative, dar până acum s-a limitat la integrarea acesteia în ecosistemul său de rețele sociale și mesagerie, fără a oferi un produs separate, potrivit Agerpres. Meta AI este construit pe modelul de inteligență artificială generativă Llama,…

Citește mai mult