Știu cã lumea parcã a înebunit acum. Dacã, la fel ca mine, vi s-a cerut sã lucrați de acasã sau dacã sunteți pur și simplu în hiatus de la serviciu, probabil sunteți singuri în casa voastrã, între patru pereți și pregatiți sã înnebuniți puțin. Știu cã e greu. Ca oameni, suntem creaturi sociale. Trebuie sã ne implicãm, sã vorbim cu ceilalți.
Singurãtatea, izolarea, sunt suficiente pentru a ne pierde capul.
Dar într-un moment în care lumea întreaga suferã la fel, trebuie sã fim atenți la sãnãtatea noastrã mentalã.
Și cum sã avem grijã de ea.
Ce sã facem pentru a ne menține mintea sãnãtoasã. În acest sens, iatã câteva gânduri.
Cum sã ai grijã de sãnãtatea ta mentalã
1. Nu vã lãsați fãrã rutinã
* Setați un program. Mențineți orele de lucru obișnuite, care includ luarea pauzelor, masa de prânz și o micã plimbare sau câteva minute în curte pentru aer curat. O rutinã stabilitã va ajuta, de asemenea, la scãderea tendinței de a lucra dincolo de orele de lucru stabilite.
* Rãmâneți conectat. Configurați un canal pe o rețea socialã pentru conversații neimputabile și informale la locul de muncã. Apelați sau trimiteți un text unui „prieten de lucru” pentru a împãrtãși cum vã merge ziua. Auzind voci prietenoase și menținerea conexiunii sociale poate ajuta la combaterea singurãtãții pe care unii angajați o pot simții în timp ce lucreazã de acasã.
* Pregãtiți timp pentru îngrijirea de sine. Dormiți suficient, mâncați sãnãtos și integrați exercițiile fizice în zilele voastre. Sala de sport poate fi închisã, dar aerul liber înca existã. Încercați sã includeți o plimbare zilnicã de 20-30 de minute în ziua dvs.
2. Alegeți fericirea
Schimbarea este inevitabilã. Când o aștepți, tranziția poate sa fie ușoarã. Când nu, poate fi devastatoare. În timp ce nu putem alege întotdeauna circumstanțele noastre, putem alege atitudinea noastrã în modul în care înaintãm. Atunci când alegem sã adoptãm o mentalitate pozitivã sau sã luãm mãsuri pentru a ne îmbunãtãți situațiile noastre, produsul secundar este fericirea.
* Luați în considerare cuvintele pe care le folosiți, fie în gândurile voastre, fie în comunicarea cu ceilalți. Alegerea dvs. în limbaj stabilește tonul pentru perspectivele dvs.
* Înconjurați-vã de pozitivitate: oameni, idei și lucruri care vã fac sã vã simțiți bine!
* Fiecare situație are o probabilitate pozitivã pe care o puteți extrage din ea. Schimbã-ți atenția spre a observa pozitivele într-o situație. Concentrându-vã pe lucruri despre care vã simțiți bine sau observând binele din lume, va crea, fãrã îndoialã, un efect de reportare în alte domenii.
* Faceți ceva bun pentru altcineva, fãrã motiv ulterior.
* Practicați conștientizarea de sine. Observați cum dvs. și nevoile dvs. pot fluctua. Ceea ce se simte bine azi poate fi asemãnãtor sau diferit de sãptãmâna trecutã.
3. Permiteți evadarea
Cititul singur servește douã avantaje principale: îți exerseazã creierul și oferã o evadare. Mulți autori (inclusiv eu) s-au unit pentru a vã oferi cãrți gratuite și pentru a ajuta cititorii lor în acest moment nevoitor. Profitați de aceste oferte, cititi cãrți noi, iar beneficiile se vor simți. Puteți inclusiv dezvolta un joc pentru toatã familia, în care fiecare personã citeºte o carte!
În ceea ce privește beneficiile cotidiene ale lecturii, un studiu a descoperit cã poate reduce nivelul de stres cu 68% și funcționeazã mai bine și mai repede decât ascultând muzicã sau ieșitul la plimbare. O mulțime de cercetãri au arãtat cã cititul înainte de culcare îmbunãtãțește somnul. Unii medici din Marea Britanie prescriu chiar cãrți pentru tratarea depresiei!
4. Respirați aer curat
Nu vã sugerez sã nu ascultați de regulile de izolare. Dar dacã aveți câini, probabil cã vor fi la fel de înebuniți cu statul în casã ca ºi dvs. Duceți-vã la plimbare – noaptea sau dimineața devreme – când sunt mai puțini oameni în jur. Dacã dați de cineva, pãstrați-vã distanța. Nu lãsați câinii sã se atingã. Dar aerul curat va fii bun pentru dvs. ºi pentru cãței.
Cel mai important, asigurați-vã cã mențineți legãtura cu familia și prietenii prin telefon sau videochat. Textele sunt bune, dar chipul cuiva (chiar dacã pe un ecran) ajutã mai mult sã elimine senzația de izolare.
……………………
pt. Observatorul
Ottawa – mai 2020
Julia Padou 5/1/2020