Salonul Anual de Carte de la Slobozia s-a constituit din nou într-o manifestare de anvergură națională. Ajuns la ediția cu numărul XXVII, derulat pe tot parcursul lunii octombrie, evenimentul a reunit, o dată în plus, sute de titluri, autori de prestigiu, un public numeros și dezbateri deschise de înaltă ținută.
Unul dintre momentele cele mai așteptate ale manifestării a fost ziua dedicată Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, care au adus cu ei, la Biblioteca Judeţeană „Ştefan Bănulescu”, dovezile legăturii strânse, de nezdruncinat, dintre carte și gazetărie, ambele ramuri ale aceleiași rădăcini nobile, care este scrisul.
Au fost lansate volumele: „Ecouri din lumină”, de Lică Pavel, „Lecturi cu premeditare”, al autorului Marian Nencescu, colaborator al Revistei UZP și reputat gazetar, precum și „Povestea unui steag tricolor”, carte-eveniment a Mădălinei Corina Diaconu, secretar general al UZPR. Volumul spune povestea emoționantă a tricolorului creat de oameni obișnuiți dintr-un sat al anului 1918, standard al unității cu care toți locuitorii așezării au plecat spre Alba Iulia, să înfăptuiască România Mare. De asemenea, la evenimentul centrat în jurul UZPR a luat parte Firiță Carp, director al Editurii „Detectiv Literar”, iar Dorel Vidrașcu, partener al Uniunii, de la Asociația „Clubul Artelor Humlexi”, a prezentat activitatea asociației și pe membrii acesteia. Binecunoscuta publicație „Cronica timpului” a fost prezentată, în reperele consistentei sale tradiții, de Rodica Subțirelu, redactor șef, iar despre „Revista UZP”, publicația-fanion a Uniunii, a vorbit Mădălina Corina Diaconu. Trupa de teatru a UZPR, Teatrul NostruM, a destins publicul cu fragmente din piesele „Domnul Goe”, „Justiția” și „Five O`clock”, de I.L. Caragiale.
Salonul Anual de Carte de la Slobozia s-a constituit astfel în amfiteatrul perfect pentru expunerea standardelor, activității și realizărilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, organizație care, prin editura proprie, își aduce însemnata contribuție la evoluția prin cultură și cunoaștere a societății românești.
Teodora Marin / UZPR