Pe pragul de trecere de la vară la toamnă, un București cald și primitor, aidoma amintirilor celor mai dragi din anii petrecuți aici odinioară, ne-a întâmpinat cu efervescență culturală fără egal. Weekendul celei de-a treia săptămâni a lunii septembrie, cu temperaturi aproape de 30 de grade Celsius, a fost pur și simplu împănat cu evenimente culturale, festivaluri de literatură și muzică, unele în aer liber, precum concertele mamut din fața Palatului Parlamentului, cu Gheorge Zamfir, Enrico Masias sau Rod Stewart, însoțite de inaugurarea unui feeric program de lumini și muzică, sincronizate pentru întâia oară cu o coregrafie nemaipomenită a fântânilor de pe Bulevardul Unirii, mai abitir decât în Las Vegas.
La Sala Dalles, Festivalul de film dedicat memoriei actorului Șerban Ionescu – neuitat mai ales în personajul Ion, din ecranizarea romanului lui Liviu Rebreanu – ne-a adunat sub bagheta distinsei Doamne Magda Catone, ca pe o familie cuibărită în sala intimă, primitoare.
La Palatul Copiilor, într-o zi anterioară, un spectacol de teatru și coregrafie în regia actriței polivalente sibience Amalia Ciolan, amintind de parabola întoarcerii fiului rătăcitor, după o piesă scrisă de Valeriu Anania, acordase deja simțurile noastre cu diapazonul artelor împletite armonios.
Biblioteca Centrală Universitară, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române oferea concomitent, făcându-și parcă în nesăbuită generozitate concurență proprie, numeroase concerte și lecturi în aer liber în cadrul festivalului” Strada de C´Arte”. O surpriză plăcută, trezitoare de nostalgii a fost să-i auzim pe Doru Stănculescu și Sorin Minghiat cântând neuitatele cântece pe care le cunoșteam de la Cenacul Flacăra,” Cântec șoptit” și” Fără Petale”.
Inspirați de acest elan liric a tot prezent, ne-am aliniat și noi și am dat tot ce-am avut mai bun la cele două lecturi de poezie pentru care am venit de fapt la București, din Spania, împreună cu poetul flamand Germain Droogenbroodt (vezi afișul).
Atât manifestarea de luni, de la Centrul Cultural din Pitești, care a fost filmată în întregime și poate fi vizionată pe facebook, beneficiind de o prezentare de-a dreptul încântătoare și cu sclipici de minte din partea Academicianului matematician George Păun, cât și cea din ziua următoare, de la Centrul Cultural Jean Louis Calderon, din capitală, au fost ovaționate cu spor de un public extrem de ospitalier, care aproape nu se mai dădea dus.
Imediat după aceea au implodat temperaturile, coborând cu 20 de grade, toamna anunţându-se cu reverență rece, îmbătându-ne cu aer curat și cu melancolii poetice. Ne întoarcem în călduroasa Spanie purtând nostalgii în suflet, cu gândul la o revenire pe meleagurile natale în viitorul cât mai apropiat.
Bucureștiul rămâne în continuare reper inegalabil la capitolul ofertei culturale, care nu doar ține piept cu cele mai atrăgătoare orașe din Europa, ci le și depășește cu regularitate de ceas. Vivat România!
1. Octombrie 2018
Gabriela Căluțiu Sonnenberg / UZPR, Spania