◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Simona Halep, prima reacție după calificarea în turul 3 la US Open: „Recunosc, am fost chiar îngrijorată! Azi am avut ceva noroc”

Simona Halep (29 de ani, 13 WTA) a învins-o slovaca Kristina Kucova (31 de ani, 111 WTA), scpr 6-3, 6-1, și s-a calificat în turul 3 de la US Open 2021. Românca a vorbit despre starea de sănătate și atmosfera specială creată de spectatorii de la New York.  Halep va da în turul III peste Elena Rybakina (20 WTA) E prima dată din 2016 când Simona ajunge în turul III la turneul nord-american Halep a învins-o în primul tur pe Camila Giorgi, 6-4, 7-6 (3), în timp ce Kucova, jucătoare…

Citește mai mult

Marșul Național „Avram Iancu” Ediția a XI-a!

În perioada 9-12 septembrie 2021 se desfășoară, conform unui ceremonial devenit tradiție, Marşul Naţional „Avram Iancu”, inițiat și susținut, începând din 2011, de poetul și jurnalistul Laurian Stănchescu, membru UZPR. Ediția de anul acesta (a XI-a) se desfășoară sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și e organizată de Asociația Cultural-Istorică „Testamentul lui Avram Iancu” (președinte dr. Mădălina Fărcaș), Asociația Culturală „Trăiască Nația și Societatea Transilvană Carpații 24.01.1882, Sus cu Dânsa” (Președinte Laurian Stănchescu) și revista CERTITUDINEA („ispravnic de concept” Miron Manega). Deschiderea oficială a Marşului Naţional „Avram Iancu” va…

Citește mai mult

„Un cosmonaut despre cosmogonia eminesciană”

Seratele „Eminescu, jurnalistul” revin la început de toamnă cu o manifestare culturală grandioasă, prin prezența invitatului de marcă, Dr. ing. cosmonaut Dumitru Dorin PRUNARIU, membru de onoare al Academiei Române, Doctor HONARIS CAUSA a mai multor Universități din România, Moldova și SUA Evenimentul își propune un remember în istoria spațiului cosmic, în anul când se împlinesc 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu, cosmonautul Dumitru Prunariu. Vom asculta o disertație-premieră despre doi deschizători de drumuri: Yuri Gagarin, la 60 de ani de când a devenit…

Citește mai mult

Omul harnic sfințește locul, iar scriitorul talentat înalță spiritul în cuvânt

În luna septembrie, numită în tradiția populară Răpciune, (nume venind din latină de la cuvântul latinesc septem, șapte, pentru că luna septembrie era a șaptea lună în calendarul roman), se împlinesc 15 ani de la înființarea Ligii Scriitorilor Români. Nu întâmplător grupul de scriitori clujeni au ales luna septembrie pentru a înființa această asociație a scriitorilor români, fiindcă fiind luna a șaptea, aceasta este una dintre cele mai înțelepte și mai spirituale cifre. De-a lungul timpului, numărul șapte a fost considerat magic și a fascinat popoarele lumii. Există o mulțime…

Citește mai mult

Insulina descoperită de Paulescu, celebrată fără Academia Română

Celebrarea lui Nicolae Paulescu (de fapt, aniversarea a 100 de ani de la descoperirea insulinei), în pofida delimitării Academiei Române de numele lui Nicolae Paulescu, va avea totuși loc. Evident, nu sub sub egida Academiei Române (care îl va omagia pe Moses Gaster), ci sub tutela Asociației Medicale Române, cea mai veche societate medicală din România (înființată în 1857 de profesorul Nicolae Crețulescu) și a treia din Europa. Ea este mai veche decât Academia Română, care a fost înființată la 1 aprilie 1866. Așadar, între 1-3 septembrie 2021 va avea…

Citește mai mult

Despre știința lui Paulescu și neștiința altora / Acad. CONSTANTIN IONESCU-TÂRGOVIȘTE

Prima remarcă pe care aș face-o lucrării „Polemică Paulescu: știință, politică, memorie” este aceea că titlul lucrării nu corespunde conținutului ei. O polemică înseamnaă confruntarea unor puncte de vedere diferite. Or, lucrarea respectivă are pe coperta doi autori (Peter Manu și Horia Bozdoghină), temeinic încadrați de amplul studiul introductiv al lui William Totok, lung de 14 pagini și încheiat de Radu Ioanid printr-o postfață mai scurtă (7 pagini), ambii fervenți acuzatori. Acuzațiile de natură politică au fost comentate recent de reputatul critic literar și om de cultură Eugen Simion, președinte…

Citește mai mult

Cum recunoști un Don Juan?

Explicaţiile psihologului Laura Maria Cojocaru Ați auzit vreodată pe cineva spunând că „el este un adevărat Don Juan”  sau „ei bine, nu sunt un Don Juan profesionist!”? Evident, este o referință punctuală la un personaj afemeiat pe nume Don Juan din piesele lui Lord Byron. Acest personaj fictiv este cineva pe care generația actuală l-ar eticheta drept „jucător”. Don Juan descrie un comportament sexual compulsiv numit „hipersexualitate”. Cine a fost Don Juan? Don Juan este un personaj notoriu într-o poveste spaniolă. Don Juan însuși reprezintă operele epice ale lordului Byron….

Citește mai mult

Brâncoveniana – în memoria domnitorului Constantin Brâncoveanu

În localitatea Potlogi din Jud. Dâmbovița există un Forumul Cultural Național ”Brâncoveniana” care, din anul 2019, de ziua martiriului Constantin Brâncoveanu organizează în Palatul de la Potlogi, pe lângă cinstirea binecuvântată de Biserica Ortodoxă și o festivitate a concursului” Sub crucea Sfântului Martir Brâncoveanu”, anul acesta fiind la a treia ediție. Cred că știți cu toții că domnitorul Constantin Brâncoveanu a devenit un martir și un erou național, a condus țara timp de aproape 26 de ani, o domnie destul de lungă, ani de pace, de înflorire culturală și de…

Citește mai mult