◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Jurnaliștii care acoperă războiul din Ucraina „sunt la fel de curajoși ca toți ucrainenii care luptă”

Ambasadorul ucrainean Oksana Markarova a declarat, la o reuniune de la Washington, că invazia rusă a fost un moment în care „libertatea presei și libertatea de exprimare au devenit dintr-o dată o nevoie existențială”.
Vorbind la o strângere de fonduri pentru organizația Reporteri fără frontiere, care strânge bani pentru jurnalişti, inclusiv ucraineni şi liber profesionişti internaţionali, care au nevoie de lucruri precum echipament de securitate şi asistenţă medicală pentru a relata din Ucraina, Markarova a spus despre jurnaliștii care acoperă războiul că „sunt la fel de curajoși și de eroici ca toți ucrainenii care luptă”: „Este nevoie de mult curaj și de multe valori și principii pentru a-ți lăsa viața confortabilă de aici. Suntem foarte recunoscători tuturor celor care aleg să relateze povestea noastră”.
Printre cei care tocmai s-au întors din Ucraina s-a numărat și Alex Marquardt, de la CNN. El a spus auditoriului că „este o muncă periculoasă, dificilă și costisitoare”. Jurnalistul a punctat faptul că atunci când călătorea în Harkov, echipajul avea două vehicule blindate, un consilier de securitate care era medic calificat și un al doilea paramedic, care se afla în apropiere. „Știu câți reporteri spun povestea războiului din Ucraina fără astfel de resurse, în special reporterii ucraineni, care încearcă să relateze despre țara lor atacată. Există nenumărați freelanceri, atât internaționali, cât și ucraineni, care au nevoie de veste pentru corp, de conexiune la internet, de sprijin financiar și eventual psihologic”.
Clayton Weimers, directorul executiv al Biroului Reporteri fără Frontiere de la Washington, a declarat că s-a înființat un birou la Lviv, Centrul pentru Libertatea Presei, pentru a sprijini jurnaliștii de acolo.
Potrivit deadline.com, Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a remarcat pierderea unui număr de jurnalişti în Ucraina și a adăugat că „atacul nu a fost doar asupra acelor persoane, ci și asupra principiului libertății presei și libertății de exprimare”. (redacția UZPR)
Foto: rsf.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *