Ediţia a 23-a a Festivalului Internaţional “Nopţile de Poezie de la Curtea de Argeş” s-a desfăşurat în perioada 09-16 iulie 2019. Organizator și proprietar al acestui produs și brend cultural românesc: Fundația Academia Internațională Orient-Occident (România); (președinte: acad. Dumitru M. Ion; director artistic: Carolina Ilica).
Au participat peste 100 de poeţi, academicieni, editori, traducători, artiști plastici, muzicieni etc. reprezentând 31 de ţări: 1. S.U.A.; 2. Canada; 3. Mexic; 4. Porto Rico; 5. Bolivia; 6. Chile; 7. Panama; 8. Salvador; 9. Guatemala; 10. Peru; 11. Uruguai; 12. Argentina; 13. Cuba; 14. Republica Bolivariană Venezuela; 15. Maroc 16. Israel; 17. Portugalia; 18. Spania; 19. Franța; 20. Olanda; 21. Bulgaria; 22. Scoția, Marea Britanie; 23. Anglia, Marea Britanie; 24. Albania; 25. Muntenegru; 26. Taiwan; 27. Germania; 28. F. Rusă; 29. Elveția; 30. Georgia; 31. România etc. (Aceștia s-au adăugat celor cca. 1.700 poeți, din peste 100 de țări, participanți la cele 22 de ediții anterioare ale Festivalului poetic de la Curtea de Argeș).
Conform Proiectului/ Programului au fost realizate 3 macrorecitaluri plurilingve de câte 3 ore fiecare (unul în Sala Mare, Primăria Municipiului Curtea de Argeș; 2 în sala Basarabilor, Muzeul Municipal Curtea de Argeş). Au fost recitate/ lecturate peste 1. 000 de poezii în limbile participanţilor şi în limba română, în peste 200 de microrecitaluri poetice individuale.
În dimineața zilei de 11 iulie 2019, în Holul Mare al Hotelului Posada din Curtea de Argeș a avut loc deschiderea Expoziției de Artă a doamnei Ruxandra Eugenia Socaciu.
În aceeași zi (11 iulie 2019) în Sala de Conferințe Meșterul Manole a Hotelului Posada din Curtea de Argeş, a fost deschisă Expoziţia de Carte a Editurii Academiei Internaţionale Orient-Occident (peste 300 de volume). De-a lungul a patru zile (11; 12; 13 și 15 iulie 2019), l au fost lansate: Antologia plurilingvă (în limbile: engleză, franceză, spaniolă şi română) POESYS 22 (2 volume, peste 600 pagini), precum şi alte 10 cărţi de poezie bilingve şi plurilingve ale poeţilor participanţi la festival. În data de 12 iulie, în saloanele Centrului de Cultură și Arte George Topîrceanu, cu prilejul comemorării a 130 dc ani de la moartea lui Mihai Eminescu a avut loc deschiderea Expoziției 400 de Gravuri la Sonetelor poetului național..
În seara de 11 iulie 2019, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Curtea de Argeș a avut loc, în prezența primarului municipiului Curtea de Argeș, domnul Constantin Panțurescu, o scurtă ceremonie de deschidere a festivalului, urmată de un macrorecital poetic plurilingv și de un Recital Muzical Cameral: Elena Dimitriu-Vasilieva (Federația Rusă).
În seara zilei de 12 iulie 2019 (Sala Basarabilor, Muzeul Municipal Curtea de Aregeș), a fost vernisată: Expoziţia de Artă (Cărțile Neconvenționale) a Carolinei Ilica, intitulată CĂRŢILE DE LA VIDRA * PLÂNGÂND DE-ATÂTA FRUMUSEŢE (Cartea de Lână; Cartea de Lemn, Cartea de Lacrimi și Cartea Învierii) (versuri pe alte suporturi decât hârtia: lână, lemn, borangic, ouă etc.). În aceeași seară a urmat un macrorecital poetic plurilingv și un Concert Extraordinar de Muzică Tradițională Românească susținut de maestrul Ionuț Cîrstea (nai) și taraful său..
În seara de sâmbătă, 13 iulie 2019, Centrul de Cultură și Arte George Topîrceanu, Curtea de Argeș și Fundația Academia Internațională Orient-Occident au oferit oaspeților festivalului și cetățenilor din Curtea de Argeș un Concert Extraordinar al maestrului Grigore Leșe.
În după-amiaza zilei de duminică, 14 iulie 2019, în sala de Ceremoniii a Hotelului Posada ,în onoarea oasxpeților a avut loc un Concert al Tarafului Pasăre și un Recital de Dansuri Tradiționale
(Grupul Hotelului Posada, coreograf: Mihai Ilie).
Poeţii au făcut excursii în Munţii Carpaţi (Cetatea Poenari a lui Vlad Ţepeş/ Dracula, Barajul Vidraru şi Mănăstirea Corbii de Piatră – sec. IX); ei au vizitat de asemeni celebrele monumente de artă şi cultură românească din Curtea de Argeş: Biserica Domnească (sec. XIV) şi Mănăstirea Curtea de Argeș (sec. XVI).
La amiaza zilei de deuminică, 14 iulie 2019, la Mănăstirea Curtea de Argeș, în prezența unui sobor de preoți și coriști, participanții la ediția a 23-a a Festivalului Internațional Nopțile de Poezie de la Curtea de Argeș, au adus un omagiu floral marelui scriitor și domnitor Sfântul Neagoe Basarab, asistând de asemeni și la Ceremonia unui botez.
La amiaza zilei de 15 iulie 2019, în incinta Bisericii Domnești din Curtea de Argeș, în prezența părintelui Ovidiu Vlăsceanu, Consilier al IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s-a desfăşurat:
CEREMONIA PRIMIRII NOILOR MEMBRI AI ACADEMIEI INTERNAȚIONALE ORIENT-OCCIDENT
Noii membri ai Academiei Internaţionale Orient-Occident: poetul și eseistul acad. Julio Torres-Recinos (Salvador) și poeta acad. Norah Zapata-Prill (Elveția).
În noaptea de 15-16 iulie 2019, în Sala Basarabilor a Muzeului Municipiului Curtea de Argeş, au avut loc: decernarea premiilor şi recitalul poeţilor nominalizaţi şi laureaţi. Juriul Academiei Internaţionale Orient-Occident, alcătuit din: acad. Carolina Ilica (director artistic şi preşedinte al Juriului festivalului), prof. dr. Mihai Golescu (eseist, directorul cotidianului „Argeşul” – membru) și Victoria Milescu (poet, eseist, traducător – membru), a acordat următoarele premii:
- PREMIUL EUROPEAN PENTRU POEZIE
Nominalizați: Maria Estela Guedes (Portugalia); Omar Garcia Obregon (Anglia); Lali Tsipi Michaeli (Georgia/ Israel).
Laureat: Omar Garcia Obregon (Anglia).
- PREMIUL ORIENT-OCCIDENT PENTRU ARTE ȘI ȘTIINȚE:
Laureați: Abdelouahhab Errami (Maroc) – pentru poezie și eseu; Grigore Leșe (România) – pentru arta interpretării cântecului tradițional românesc și pentru păstrarea autenticității folclorului național; Mihaela Gabriela Helmis (România) – pentru interviurile culturale de excepție cu mari personalități (Radio România); Iulian Uță (România) – pentru eseu și jurnalism autentic (ziarul Profit și Super tv).
III. MARELE PREMIU NAȚIONAL PENTRU LITERATURĂ:
Laureat: Dinu Săraru.
- MARELE PREMIU INTERNAȚIONAL DE POEZIE:
Nominalizați: Giovanna Benedetti (Panama); Roberto Resendiz Carmona (Mexic); Yawchien Fang (Taiwan).
Laureat: Roberto Resendiz Carmona (Mexic).
Premiile au fost acordate pentru întreaga operă a autorilor. Trofeele, în bronz şlefuit, au fost concepute şi donate Academiei Internaţionale Orient-Occident de către marele sculptor român acad. Gheorghe Iliescu Călineşti (în anul 2000).
Festivalul poetic de la Curtea de Argeş se înscrie printre cele 5 cele mai importante manifestări de gen ale lumii contemporane, putându-se compara – prin complexitate, prin îndeplinirea unor criterii internaţionale, prin profesionalism în organizare şi prin participare internaţională – anual între 65-125 de invitaţi din 25-35 de ţări, inclusiv din România, cu marile festivaluri poetice de la Struga (R. Macedonia), Medellin (Columbia) şi Trei Râuri (Canada).
Festivalul poetic de la Curtea de Argeş, alături de festivalurile de la Struga şi de la Medellin, îndeplineşte toate criteriile internaţionale cerute de o manifestare de gen profesionistă – a) durată de desfăşurare (minimum 5 zile şi nopţi); b) participare internaţională, minimum 20 de ţări); c) loc de desfăşurare (o localitate exemplară din punct de vedere al patrimoniului istoric şi cultural); d) publicarea şi lansarea în timpul festivalului a ANTOLOGIEI plurilingve a manifestării; e) editarea şi lansarea unor volume ale participanţilor; f) organizarea a minimum 2 expoziţii de carte, arte plastice şi a minimum 2 recitaluri de muzică, dansuri tradiţionale, clasice, moderne; g) organizarea unei excursii pentru vizitarea unor monumente de artă şi cultură; h) organizarea a 2-3 macrorecitaluri ale participanţilor.
La cele 23 de ediţii de până acum au participat peste 1.800 de poeţi şi oameni de cultură din peste 100 de ţări. Mass- media locală, naţională şi internaţională a acordat o atenţie deosebită tuturor ediţiilor festivalului: peste 300 de articole, peste 50 de emisiuni radio, peste 30 de emisiuni TV etc. (în România, SUA, Spania, Franţa, R.F. Iugoslavia, R. Macedonia, Turcia, Cipru, Albania, Uruguay, Columbia, Federaţia Rusă etc.).
Spre exemplu, Curierul Zilei din 22 septembrie 1998, în ediţia sa specială dedicată festivalului remarca: ‘Nopţile de Poezie de la Curtea de Argeş’, fără discuţie, a fost cea mai grozavă manifestare culturală care s-a întâmplat după 90 încoace.’
În ediţia din 16 iulie 2016, ziarul Argeşul din Piteşti scria: „Ajuns la ediţia a XX-a, Festivalul Internaţional ‘Nopţile de Poezie de la Curtea de Argeş’ străluceşte precum un brilliant pe coroana Oraşului Regal, diamantul cultural fiind tăiat pe zeci de faţete de poeţi din toată lumea. “