◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.07.2024

ONU. Poziția față de micile
state insulare

„Lumea nu trebuie să permită pierderea unei singure țări sau culturi din cauza încălzirii globale sau a persistenței unei lumi financiare cu două viteze, în care bogații se îmbogățesc și cei săraci devin mai săraci”, a declarat șeful ONU la deschiderea celei de-a patra Conferințe Internaționale privind statele insulare mici în curs de dezvoltare (SIDS4), care a avut loc în Antigua și Barbuda din Caraibe, o națiune care înțelege bine puterea distructivă a schimbărilor climatice în urma uraganelor Irma și Maria, care au devastat insulele în 2017 (https://news.un.org/fr/story/2024/05/1145911): Secretarul general, António Guterres, a descris viitorul Statelor Insulare mici în Curs de Dezvoltare (SIDS) drept un „test” pentru justiția climatică și financiară pe care lumea trebuie să-l treacă.

Peste 20 de lideri mondiali și miniștri de rang înalt din peste 100 de țări s-au adunat alături de alți aproape 4.000 de participanți – precum și reprezentanți din sectorul privat, societatea civilă, mediul academic și tineret – pentru a aborda o serie de întrebări de importanță existențială pentru cele 39 de țări SIDS, sub tema ”Trasarea drumului către prosperitatea rezilientă”. Conferința SIDS4, desfășurată la Universitatea Americană din Antigua are deja un obiectiv clar – Agenda Antigua și Barbuda pentru SIDS, care stabilește aspirațiile de dezvoltare durabilă ale insulelor mici vulnerabile în următorul deceniu și sprijinul necesar pentru a le aduce la starea de siguranță – cu mult peste termenul limită pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) 2030. Domnul Guterres a spus că, în afară de frumusețea lor excepțională, apele albastre ale Caraibelor, Pacificului de Sud sau Oceanului Indian, arată că țările SIDS sunt extrem de vulnerabile: „Geografia lor unică le pune în fața haosului climatic, a creșterii nivelului mării și a degradării terenurilor. Schimbările climatice reprezintă o criză existențială pentru întreaga familie umană, dar SIDS sunt în prima linie”.

Dependența de lanțurile complexe de import și aprovizionare, de șocurile globale cauzate de vremea extremă, turismul distructiv, pandemia COVID-19 și războaiele regionale au lăsat multe SIDS într-o situație dificilă. ”Noua Agenda SIDS conturează pașii pentru a obține o prosperitate rezilientă în parteneriat cu comunitatea internațională. ONU este de partea dumneavoastră pentru a lupta împotriva crizei climatice, pentru a construi economii reziliente, societăți sigure și sănătoase, pentru a conserva biodiversitatea, și pentru a proteja și utiliza în mod durabil oceanul și resursele sale”, a spus șeful ONU. El a cerut SIDS să facă ele însele investiții îndrăznețe și durabile, dar a remarcat că nu pot reuși singure: „Comunitatea internațională are datoria de a vă sprijini – condusă de țările care au cea mai mare responsabilitate și capacitate de a aborda provocările cu care vă confruntați. SIDS sunt un caz de testare pentru justiția climatică și justiția financiară, iar cum limita critică de 1,5 grade Celsius a creșterii temperaturii se apropie cu rapiditate să fie atinsă, nu putem accepta dispariția unei țări sau a unei culturi sub creșterea valurilor mării. Ideea că un întreg stat insular ar putea deveni daune colaterale din cauza profiturilor din industria combustibililor fosili sau a concurenței dintre marile economii este pur și simplu obscenă”, a adăugat el.

SIDS sunt în prim-plan de zeci de ani încoace, servind drept conștiință globală privind criza climatică – care a făcut diferența la Paris în 2015. „Astăzi, avem nevoie de vocile voastre mai mult ca niciodată”, a spus secretarul general. Micile state insulare în curs de dezvoltare au nevoie și de justiție financiară, a spus el, îndemnând liderii din SIDS să insiste ca țările dezvoltate să-și îndeplinească angajamentele de a dubla finanțarea pentru adaptarea la schimbările climatice. „Aveți tot dreptul să solicitați contribuții noi și semnificative la Fondul pentru pierderi și daune. Unele dintre țările dumneavoastră au suferit peste noapte daune în valoare de peste jumătate din PIB din cauza cicloanelor și furtunilor”, a spus domnul Guterres.

Povara datoriilor îneacă economiile SIDS pe măsură ce oceanul erodează coastele lor: „Acest lucru crează un cerc vicios de stres și vulnerabilitate și vă limitează capacitatea de a investi în ODD”. António Guterres a subliniat necesitatea de a revigora ODD-urile și de a reforma în mod fundamental „arhitectura financiară globală învechită, disfuncțională și inechitabilă”, acordând prioritate nevoilor țărilor în curs de dezvoltare. Trebuie să evităm tentația de a ne întoarce spre interior și de a reduce așteptările. Acesta nu este calea SIDS. Colaborarea și sprijinul reciproc vor ajuta SIDS să facă față furtunilor geopolitice și fizice. Și când vorbiți împreună, SIDS poate face zgomot. Vă îndemn să faceți acest lucru în acest moment critic pentru planeta noastră și viitorul nostru”.

Reluând opiniile șefului ONU, Li Junhua, subsecretarul general al ONU pentru afaceri economice și sociale (DESA) și secretarul general al Conferinței SIDS4, a declarat că angajamentul cuprins în Agenda Antigua și Barbuda pentru SIDS (ABAS) spune povestea actuală a SIDS: „Dar, cel mai important, arată comunității globale cum putem sprijini împreună țările SIDS. Acest lucru oferă oportunitatea de a inversa tendința și de a pune SIDS pe calea către o prosperitate rezilietă. Conferința SIDS actuală este un catalizator pentru parteneriate noi și revigorate, finanțare și acțiuni ambițioase pentru a ajuta aceste națiuni insulare extraordinare să-și atingă potențialul”. Li Juhua a făcut apel la toți cei din sală să implementeze împreună ambițiosul program ABAS.

Președintele Adunării Generale a ONU, Dennis Francis – din statul vecin din Caraibe, Trinidad și Tobago – a declarat că această conferință SIDS4 „oferă o platformă puternică de acțiune, o dată la un deceniu”, pentru acțiune, în cadrul programului de acțiune ABAS. „Dacă vom întreprinde o reformă substanțială a cadrului financiar internațional, a arhitecturii multilaterale și a guvernării acestora, țările în curs de dezvoltare, inclusiv SIDS, își vor putea elibera întregul potențial de a mobiliza resursele necesare pentru realizarea Agendei 2030 și a ODD-urilor care se referă la ele”.

 

Este imperativ să acţionăm acum

Prim-ministrul din Antigua și Barbuda, Gaston Browne, a spus că vulnerabilitățile SIDS le dezavantajează semnificativ: „Criza climatică a subminat serios eforturile de realizare a ODD-urilor, făcând căutarea de soluții crucială. 2024 a fost cel mai bogat an în schimbări climatice extreme din istorie aproape oriunde, subliniind urgența situației noastre dificile. A ignora acest lucru înseamnă a ne juca cu viitorul nostru colectiv. Indiferența față de efectele schimbărilor climatice extreme va avea repercusiuni dezastruoase asupra fiecărei națiuni, asupra fiecărei comunități și asupra fiecărui individ de pe planetă. Trebuie să încetăm să acordăm prioritate profiturilor în detrimentul durabilității. O taxă globală pe carbon trebuie să fie impusă companiilor petroliere extrem de profitabile. Eșecul de a acționa va dicta soarta SIDS… Este imperativ să acționăm acum, nu mâine, ci, astăzi, cu convingere și cu hotărâre neclintită”.

Reprezentantul Tineretului, Lutrell John, s-a adresat în termeni similari participanților la cea de-a Patra Conferințe Internaționale privind Statele Insulare Mici în Dezvoltare (SIDS4): „Generația mea își dorește un viitor mai bun și mai sigur. Uraganul Irma din 2017 a produs devastări care ne-au schimbat viața și suntem din ce în ce mai conștient de agravarea crizei climatice.  Îmi iubesc țara, este frumoasă, este casa mea, dar mi-e teamă pentru viitorul meu. Dacă vrem cu adevărat dezvoltare durabilă, vocile copiilor trebuie să fie în centrul dezbaterii. Trebuie să ne ascultați și să ne respectați ideile și soluțiile propuse”.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *