◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.07.2024

Nedeia Sânzienelor
în Ținutul Momârlanilor

În ziua de 24 iunie a fiecărui an în stațiunea Straja din municipiul Lupeni are loc Nedeia Sânzienelor, una dintre cele mai vechi tradiții din România atestată documentar de mai bine de jumătate de mileniu și reluată în Straja de aproximativ 20 de ani de către unul dintre cei mai acerbi promotori ai turismului din Valea Jiului, un pasionat păstrător al tradițiilor din Ținutul Momârlanilor, omul de afaceri Emil Părău, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Lupeni.

Ca de fiecare dată și în acest an Sărbătoarea Sânzienelor a fost celebrată cu mare fast la Straja, în Ținutul Momârlanilor de câteva sute de participanți, iubitori și păstrători ai tradițiilor populare care s-au delectat cu o spectaculoasă întrecere sportivă între 14 tineri călăreți care   s-au întrecut într-un autentic concurs de cai. Clasamentul concursului a fost următorul: Paul Solomon (Locul I), Alin Dănuț (Locul II), Darius Pavel (Locul III), urmați de tinerii flăcăi: Daniel Stanciu, Daniel Gal, Adrian Mihăilă, Gabriel Ferenczi, Alin Gal, Ionuț Gheorghe, Marius Nagy, Leonard Stain, Florin Apostol, Dan Nicu, Sebastian Miron.

Unul dinte cei mai longevivi participanți la evenimentul prilejuit de Nedeia Sânzienelor, momârlanul Petru Cioarcă, în vârstă de 82 de ani, a fost recompensat cu un premiu special.

Organizatorii au pregătit și un frumos program folcloric, pe scenă evoluând tinerii artiști ai Ansamblului Copiilor „Valea Jiului” coordonați de prof. Simona Ionașcu și dansatorii Ansamblului folcloric „Mesagerii iubirii” coordonați de prof. Mariana Peptenaru, urmând un colaj de melodii populare în interpretarea tinerei soliste din Valea Jiului Ionela Magyari,

 Programul folcloric a continuat cu un un excepțional recital de muzică populară susținut de artistul Puiu Codreanu, acompaniat de formația Codruț. „Așa păstrăm noi tradițiile din moși strămoși. Mai întâi, de dimineață, toată lumea a fost prezentă la slujba de la Schitul Straja, prilejuită de sărbătoarea creștină a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Apoi ne-am bucurat de tradiționalul concurs de cai după care ne-am prins în joc și voie bună, zi de vară până-n seară. Nedeia de Sânziene a devenit ea însăși, prin reînvierea tradițiilor seculare ale zonei și prin evenimentele specifice pe care ne străduim să le organizăm cu acest prilej în Straja, un punct de reper pentru oamenii din comunitatea noastră și un punct de atracție pentru turiștii care vin, din ce în ce mai mulți, să ne viziteze nu doar iarna, la schi, ci și vara, la astfel de momente foarte frumoase care constituie cu adevărat o carte de vizită a stațiunii Straja și a oamenilor din Valea Jiului” a declarat Emil Părău, organizatorul evenimentului.

 

 

                                                                                                        Mirela Cocheci

                                                                        membru UZPR, Filiala „Mihai Eminescu” Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *