Un nou instrument – IPI Tracker – monitorizează atacurile asupra presei în timpul războiului din Ucraina. Practic, este vorba despre o bază de date care ajută la căutarea tuturor atacurilor asupra reporterilor și a restricțiilor asupra libertății presei legate de conflict.
Noua monitorizare a fost lansată de Institutul Internațional de Presă (IPI) pentru a documenta toate atacurile asupra jurnaliștilor și restricțiile asupra libertății presei legate de războiul din Ucraina. Trackerul permite utilizatorilor să aibă acces mai facil la căutările pentru locația și sursa (dacă se cunoaște) tuturor încălcărilor libertății presei legate de război în Ucraina și Rusia, precum și în Belarus și în întreaga regiune.
Monitorizarea IPI acoperă toate formele de atacuri și restricții, de la violențe și amenințări împotriva siguranței jurnaliștilor și atacuri asupra infrastructurii media, până la acte de cenzură, blocări de site-uri web, legi represive și arestări ale jurnaliștilor. Până în prezent, există peste 200 de cazuri de atacuri la adresa jurnaliştilor şi a libertăţii presei legate de război. Se filtrează căutarea după cuvinte cheie, tip de alertă și țară, apoi se dă click pe oricare dintre rezultate, pentru a se ajunge la sursa originală.
Există, de asemenea, un instrument de vizualizare care trage datele în grafice și diagrame circulare, care pot fi partajate sau incorporate în material de presă, scrie journalism.co.uk.
Același instrument permite, de asemenea, căutarea de informații legate de atacuri asupra jurnaliștilor și a libertății mass-media sau de covid-19, care datează din februarie 2020.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024