◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Gigantul Netflix, sub incidența unor obligații de a transmite posturi de propagandă rusă

Gigantul american de streaming Netflix se confruntă cu perspectiva de a fi forțat să difuzeze propagandă de la Kremlin, ca parte a noilor obligații din Rusia.

Începând cu 1 martie, Netflix intră „sub incidența” unei  serii de noi obligații în Rusia, după ce a fost adăugat la un registru de „servicii audiovizuale” supravegheat de autoritatea de reglementare a comunicațiilor din țară, Roskomnadzor, anul trecut. Registrul se aplică serviciilor de streaming disponibile pe piața rusă cu cel puțin 100.000 de utilizatori zilnici și vine cu cerințe de difuzare a fluxurilor a 20 de posturi de televiziune federale ruse. Acestea includ canale precum Channel One, NTV și un canal condus de Biserica Ortodoxă Rusă, Spas, potrivit „Moscow Times”.

Canalul 1 al Rusiei, în special, este strâns legat de Kremlin, o serie de unii dintre cei mai intimi aliați politici ai lui Putin fiind în consiliul postului care urmează să fie difuzat pe Netflix.

Noile cerințe de difuzare sunt aplicabile numai serviciilor Netflix din Rusia, unde compania are o bază estimată de aproape 1 milion de abonați.

Netflix nu a răspuns solicitării de comentarii din partea publicației POLITICO, care a dorit să știe dacă se va conforma. Cu toate acestea, experții spun că este puțin probabil ca gigantul american de streaming să se retragă de pe piața rusă, din cauza intereselor comerciale.

„Pare puțin probabil că vor respinge noile reguli și vor pleca”, a spus Cătălina Iordache, cercetător specializat în afacerile Netflix, care a adăugat că acest lucru s-ar putea datora parteneriatelor pe care Netflix le-a încheiat deja cu National Media Group din Rusia, banilor pe care i-a investit în producția de conținut rusesc, precum și faptului că „Rusia este o piață mare de abonați, care s-ar putea dovedi foarte profitabilă”, a spus ea.

În timp ce Netflix examinează analiza cost-risc a rămânerii în Rusia, există posibilitatea ca alte servicii de streaming occidentale să intre în domeniul de aplicare al obligațiilor de difuzare ale țării în viitor. Amazon Prime Video nu a răspuns întrebării POLITICO despre viitorul său în Rusia. Între timp, HBO Max a încheiat un acord cu serviciul rus de streaming Amediateka, iar din 2021 oferă o platformă exclusivă pentru producțiile HBO.

În ciuda reticenței anticipate a Netflix de a abandona piața rusă, alte regimuri autoritare l-au descurajat pe gigantul streamingului să intre pe piețele locale. După cum dezvăluie chiar Netflix, serviciile sale nu sunt disponibile în China, Crimeea, Coreea de Nord și Siria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *