◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024
Evenimente dedicate
Iuliei Hasdeu

Sâmbătă, 20 aprilie, între orele 10.00- 15.00, la Cimitirul Bellu se va deschide mormântul-poem al Iuliei Hasdeu Mitul Iuliei, creat de moartea Iuliei Hasdeu, are mulți oameni interesați care au cerut vizitarea mormântului. Totodată, luni, 22 aprilie, ora 19.00, va avea loc spectacolul „Iulia Hasdeu. Mesaje de dincolO”, un spectacol ce va duce mesajul artistic în multe locuri în țară și străinătate. Organizatori: Asoc UNESCO „Iulia Hasdeu” Și Internațional Artiscan. Bilete pe www.ticketstore.ro.

Citește mai mult

Bijin-ga, expoziție de stampe japoneze
la Ploiești

Cultura niponă exotică, profundă și originală a început să fie din ce în ce mai bine cunoscută de români datorită excursiilor în Țara Soarelui Răsare la care aceștia participă, dar mai ales datorită relațiilor culturale româno-japoneze și pasiunii și talentului unor tineri români ale căror dorință de cunoaștere și înclinație pentru creație se realizează la nivel individual sau instituțional. Una din manifestările culturale la care am participat a fost „Seara japoneză”, desfășurată  în Rotonda Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Ploiești, pe care am prezentat-o deja într-un articol anterior și al cărei…

Citește mai mult

Spectacolul Văii Lotrului

Valea Lotrului, aflată între munți în nordul județului Vâlcea, este una dintre cele mai pitorești zone din România, mărginită de o parte și de alta de crestele dantelate ale munților Căpățânii, în partea de sud, și de cei ai Lotrului, la nord. Ca să ajungi la ea, din stațiunea Călimănești-Căciulata, pătrunzi în spectaculosul Defileul Oltului, iar la vreo 15 km spre amonte, deodată, munții, „spintecați” de râul Olt, își deschid larg porțile la Gura Lotrului. De aici, până la hotarul cu Ardealul, se desfășoară, de o parte și de alta,…

Citește mai mult

„Back to Origins!”. Incursiune în istoria Egiptului antic

Universitatea Hyperion din București invită publicul la o incursiune în istoria Egiptului antic pentru redescoperirea rădăcinilor de la cea mai îndepărtată civilizație egipteană, pe parcursul a 50 de minute de regal egiptologic, cultural, academic, științific, de dialog inter-transdisciplinar, o trecere în revistă a moștenirii egipteane pentru lumea de azi, a dimensiunii trecutului proiectată în prezent și a învățamintelor pe care le putem trage, a rolului și importanței femeii în societatea egipteană, considerată a fi cea mai emancipată în raport cu femeile din primele societăți antice și multe alte societăți actuale…

Citește mai mult

„Ziua Mondială a Vocii” 2024
a fost sărbătorită de Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu la Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj

„Ziua Mondială a Vocii” a fost sărbătorită de Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj, prin concursul județean de interpretare artistică „Viva Voce. Arta cuvântului rostit”, ediția I, desfășurat la MansArta Bibliotecii Județene „Christian Tell” din Târgu Jiu, marți, 16 aprilie 2024. Anual, data de 16 aprilie marchează Ziua Mondială a Vocii. Aceasta are ca scop evidențierea importanței vocii în ceea ce presupune comunicarea, exprimarea stărilor și a emoțiilor în relațiile interumane. Evenimentul a avut loc marți, 16…

Citește mai mult

Zilele Porților Deschise, la Banca Națională
a României

În zilele de joi, 18 aprilie, și vineri, 19 aprilie 2024, Banca Națională a României organizează vizite pentru public în cadrul unor tururi ghidate de aproximativ 30 de minute, fără programare prealabilă, în intervalul 11:00-19:00 (ultima oră de intrare fiind 18:00), în grupuri de maximum 20 de persoane. Evenimentul Zilele Porților Deschise a fost lansat în 2019, contribuind la cunoașterea istoriei, contribuției și rolului băncii centrale a României în dezvoltarea țării noastre. În aceste zile publicul are acces la spațiile Palatului Vechi al băncii din strada Lipscani nr. 25, putând…

Citește mai mult

Europenizare. Durata medie de viață

Am căutat în dicționare și pe internet definiția vîrstei medii și nu am găsit-o. Nu trebuie confundată cu speranța medie de viață, care reprezintă, teoretic, vârsta până la care ar putea trăi o persoană. În engleză, „average age of population” reprezintă vârsta medie a unei populații, adică punctul în care jumătate din populație este mai în vârstă și jumătate este mai tânără. Vârsta medie în Statele Unite este de 38,8 ani, și aceasta a crescut cu 0,3 ani în 2021. Vârsta medie pe Terra este de 30 de ani, ceea…

Citește mai mult

Giorgiana Radu Avramescu – „La început a fost duminică”. Apoi „Scrisoare către tine”. Iubirea dintre două duminici și apoi dincolo… prin scrisori

„A fost iubire și mai e iubire/ Am fost frumoși de sus și până jos/ Eu îmbrăcat în pielea ta subțire/ Tu-n mine însumi, înger mătăsos”. Strofa, extrasă din „Arborele mut” (2021) aparține poetului Lucian Avramescu și este dedicată Giorgianei Radu – Avramescu, autoarea romanului autobiografic „La început a fost duminică” (Editura AM PRESS, 2021), precum și a volumului „Scrisoare către tine. O sută de scrisori pentru Lucian” (AM PRESS, 2023). Cei doi sunt originari din Sângeru (Ploiești), unde, împreună, după o idee de Lucian, au încropit un Muzeu al…

Citește mai mult

Ziua Internațională
a Monumentelor

De-a lungul istoriei, din cele mai vechi timpuri, a existat tendința de a marca cuceriri sau de a omagia prin monumente personalități cu un rol aparte în destinul națiunilor sau umanității. De la 1812, în Basarabia ocupată,  monumentele  românești au fost distruse, iar în locul lor au fost instalate altele ce reflectau o istorie străină sau, mai târziu, “realizările sovietice”. Abia după 1990, când a luat amploare procesul de Renaștere Națională, când s-a produs desprinderea de URSS, fiind adoptate Declarația de Suveranitate, la 23 iunie 1990, și Declarația de Independență,…

Citește mai mult

O scriitoare sub acoperire

Ceea ce surprinde dintru început la prezenta carte este arhitectura narativă. Marina Bădulescu* ne oferă o carte în carte, printr-o construcţie epică inteligentă şi captivantă, desfăşurată pe două paliere distincte, dar care se împletesc fără să se obstrucţioneze. Nucleul principal al romanului este o carte publicată de personajul principal Monica Lăzărescu sub titlul „Paşi prin viaţă”, carte care are ca personaj principal propriu o profesoară de limba engleză, Magda Barbu. Despre această carte sunt invitate/rugate să se pronunţe cele mai bune prietene din liceu ale Monicăi. Comentariile acestora, dimpreună cu…

Citește mai mult

Țări care își generează toată energia electrică din surse regenerabile; două sunt în Europa

Anul trecut a fost cel mai bun an înregistrat pentru noi instalații de energie eoliană. Lumea a instalat 116 gigawați de capacitate nouă de energie eoliană în 2023, potrivit celui mai recent Raport Global al Eolianului al asociației comerciale din industrie, Consiliul Global pentru Energie Eoliană (GWEC). Aceasta este o creștere de 50% față de 2022, ceea ce îl face cel mai bun an înregistrat pentru noi proiecte eoliene. Potrivit Euronews, China a condus atât pentru instalațiile eoliene offshore, cât și pe uscat, urmată de SUA, Brazilia și Germania. Datorită…

Citește mai mult

Festivalul internaţional „Primăvara Poeziei”

Poeţi şi artişti din România, Ungaria, Italia, Scoţia (Marea Britanie), Coreea de Sud, Cipru, Croaţia, Cuba şi Austria vor fi prezenţi, în perioada 20-26 aprilie, la Zalău şi Cluj-Napoca, la a 22-a ediţie a Festivalului internaţional „Primăvara Poeziei/ A Költészet Tavasza/ Spring of Poetry”, eveniment organizat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (CCAJS). Potrivit programului făcut public de organizatori, deschiderea festivalului va avea loc luni, în Sala Porolissum de la CCJAS, de la ora 12,00, cu vernisajul unei expoziţii semnate de artista Adorjan Ilona, alături de prezentarea…

Citește mai mult