◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.10.2024

Dan Constantin, vicepreședinte al UZPR: De ce cred mulți că „ne-a trecut glonțul
pe la ureche”…

Judecătoria Sectorului 5 a dat recent o sentință de condamnare cu închisoare împotriva unui blogger care a făcut propagandă legionară. Pedeapsa de doi ani și patru luni de închisoare este cu suspendare, inculpatul urmând să fie pus sub supraveghere pentru patru ani. Sentința nu este definitivă și, probabil, va fi atacată în apel. Bloggerul și-a recunoscut vina, acuzația procurorilor Parchetului documentând cu probe că acesta a distribuit în spațiul public materiale rasiste și xenofobe care promovau idei sau doctrine fasciste și legionare. Timp de șase ani, Cătălin Valeriu Dănoiu, administratorul site-ului www.veghepatriei.wordpress.com,  a publicat pe blogul său sute de materiale cu discurs ofensator, folosind termeni care incită la ură rasială și dispreț față de evrei, romi și minorități sexuale și a dezvoltat un cult pentru liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu.

Inculpatul s-a apărat susținând că materialele publicate în mediul online au avut caracter educativ și postările sebucurau de apreciere publică. De asemenea, a invocat liberatea de exprimare și dreptul la opinie, care sunt protejate de Constituție. Instanța a subliniat că dreptul la liberă exprimare este garantat fiecărui cetățean român atât prin Legea Fundamentală, cât și prin CEDO, dar acest drept nu este un drept absolut, ci „trebuie exercitat în limitele drepturilor corelative ale celorlalți cetățeni, cum ar fi dreptul la demnitate”.

Am ales acest caz adus în fața justiției pentru a pune în temă una din problemele complicate care au amenințat direct sau indirect, prin fațete și factori de influență, chiar unitatea UZPR în perioada „preelectorală”. Răspunsul ferm și matur al majorității delegațior la Adunarea Generală a UZPR din 20 iulie 2024 a eliminat cu vot larg majoritar amenințările ce planau asupra statutului de utilitate publică a UZPR prin acceptarea și complicitatea tacită cu vectori de opinie promotori ai antisemitismului și extremismului de factură neo-legionară. Această despărțire netă a UZPR de exponenți care propagă deschis idei aventuriste, condamnate de istorie, ce-și arogă rolul de „salvatori ai neamului” prin izolarea de Europa este, repet, meritul comunității ziariștilor profesioniști, care au ales grâul de neghină. Cei care au cunoscut frământările din cadrul UZPR înțeleg bine de ce apreciau că „ne-a trecut glonțul pe la ureche”.

Consider că respectul pentru aplicarea și organizarea activității conform strict cu normele statutare constituie o prioritate pentru cei care au primit mandat din partea breslei să facă parte din organele de conducere ale UZPR. Ambiguitățile în interpretarea statutului în vigoare, care au facilitat și derapajele extremiste, vor putea fi eliminate odată cu aplicarea actului normativ aprobat de A.G. din aprilie 2024. Lărgirea numărului de membri ai Consiliului Director, ai Comisiei de atestare profesională și Juriului de Onoare, măsuri aprobate cu unanimitate de Adunarea Generală, măresc reprezentativitatea și autoritatea deciziilor. Acestea, odată adoptate, sunt obligatorii pentru toți membrii UZPR.

În Adunarea Generală și în primele reuniuni ale organelor de conducere s-au făcut propuneri care vizează întărirea  caracterului de reprezentare a UZPR în spațiul public, ca vocea cea mai autorizată a ziariștilor profesioniști. Mandatul încredințat de breaslă noii conduceri alese pentru următorii patru ani are toate premisele de a fi unul de succes, ferit de tendințele centrifuge de la principiile care stau la baza asocierii noastre liber consimțite.

(Revista UZP, nr. 35/2024)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *