Scriitorul și jurnalistul Alexandru Firescu va fi omagiat, vineri, 1 septembrie, la Craiova, la 15 ani de la trecerea în neființă. Evenimentul va avea loc în Sala Oglinzilor de la Muzeul de Arta din Craiova, începând cu ora 14.00.
Vor vorbi ziariști și scriitori care l-au cunoscut, precum și oameni de marcă de la Teatrul Național, unde Alexandru Firescu a fost secretar literar.
În context, va fi vernisată o expoziție de pictură semnată Ionut Pătularu (care s-a și ocupat de organizare) și intitulată „În căutarea Magului: Craiova, mon amour”.
Va fi lansată, de asemenea, o carte recent reeditată.
Alexandru Toma Firescu s-a născut la Craiova, pe 3 mai 1935, si a absolvit Facultatea de Filosofie din București, specializarea ziaristică.
A început să colaboreze cu presa locală în 1949, apoi si cu alte periodice în care a publicat reportaje, cronici literare, teatrale și muzicale, iar din 1976 a activat la Teatrul Național Craiova, urmându-i lui I.D. Sîrbu.
Autor a peste 40 de cărti dedicate Craiovei și Teatrului Național, pe care le-a iubit și slujit, inițiator, alături de alții, al Festivalului de Teatru Istoric (patru ediții), al Zilelor Caragiale (22 de editii), al Zilelor Marin Sorescu, a fost co-fondatorul unor asociații și fundații de reală afirmare: asociații de prietenie cu Israelul, cu Grecia, cu valahii din fosta Iugoslavie și din Bulgaria, cu toate etniile din Craiova.
Cel despre care Andrei Bantas spunea: „Mi-a căzut cu tronc prin cultura sa teatrală, prin politețea boierească (…). Prețuiesc limpezimea de cristal a unui spirit asociativ si generos!”, cel care prin activitatea sa în diverse domenii a ilustrat un spirit efervescent și o capacitate de dăruire proprii unui intelectual polivalent, gata să se angajeze în orice demers în câmpul vast al culturii si literaturii, a primit, în 2003, printre multe alte onoruri, Diploma secției române a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru pentru excelenta istorie a Teatrului Național din Craiova.
Anul 2004 i-a adus premiul UNITER pentru întreaga activitate – critică teatrală – alături de prietenul și colaboratorul de o viață, Constantin Gheorghiu.
Primăria din Cetatea Banilor i-a acordat, în 2003, Diploma de Onoare a municipiului Craiova, pentru activitatea culturală si publicistică dedicată urbei.
Pentru organizarea manifestărilor dedicate lui Alexandru Firescu, de la Craiova, și-au dat mâna Muzeul de Artă Craiova, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Fliala „Tudor Arghezi” Dolj, Casa de Cultură Traian Demetrescu Craiova, TVR Craiova și Radio Oltenia Craiova.