◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.07.2024

Un spirit enciclopedic, Alexandru Toma Firescu, omagiat la Craiova

Scriitorul și jurnalistul Alexandru Firescu va fi omagiat, vineri, 1 septembrie, la Craiova, la 15 ani de la trecerea în neființă. Evenimentul va avea loc în Sala Oglinzilor de la Muzeul de Arta din Craiova, începând cu ora 14.00.

Vor vorbi ziariști și scriitori care l-au cunoscut, precum și oameni de marcă de la Teatrul Național, unde Alexandru Firescu a fost secretar literar.

În context, va fi vernisată o expoziție de pictură semnată Ionut Pătularu (care s-a și ocupat de organizare) și intitulată „În căutarea Magului: Craiova, mon amour”.

Va fi lansată, de asemenea, o carte recent reeditată.

Alexandru Toma Firescu s-a născut la Craiova, pe 3 mai 1935, si a absolvit Facultatea de Filosofie din București, specializarea ziaristică.

A început să colaboreze cu presa locală în 1949, apoi si cu alte periodice în care a publicat reportaje, cronici literare, teatrale și muzicale, iar din 1976 a activat la Teatrul Național Craiova, urmându-i lui I.D. Sîrbu.

Autor a peste 40 de cărti dedicate Craiovei și Teatrului Național, pe care le-a iubit și slujit, inițiator, alături de alții, al Festivalului de Teatru Istoric (patru ediții), al Zilelor Caragiale (22 de editii), al Zilelor Marin Sorescu, a fost co-fondatorul unor asociații și fundații de reală afirmare: asociații de prietenie cu Israelul, cu Grecia, cu valahii din fosta Iugoslavie și din Bulgaria, cu toate etniile din Craiova.

Cel despre care Andrei Bantas spunea: „Mi-a căzut cu tronc prin cultura sa teatrală, prin politețea boierească (…). Prețuiesc limpezimea de cristal a unui spirit asociativ si generos!”, cel care prin activitatea sa în diverse domenii a ilustrat un spirit efervescent și o capacitate de dăruire proprii unui intelectual polivalent, gata să se angajeze în orice demers în câmpul vast al culturii si literaturii, a primit, în 2003, printre multe alte onoruri, Diploma secției române a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru pentru excelenta istorie a Teatrului Național din Craiova.

Anul 2004 i-a adus premiul UNITER pentru întreaga activitate – critică teatrală – alături de prietenul și colaboratorul de o viață, Constantin Gheorghiu.

Primăria din Cetatea Banilor i-a acordat, în 2003, Diploma de Onoare a municipiului Craiova, pentru activitatea culturală si publicistică dedicată urbei.

Pentru organizarea manifestărilor dedicate lui Alexandru Firescu, de la Craiova, și-au dat mâna Muzeul de Artă Craiova, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Fliala „Tudor Arghezi” Dolj, Casa de Cultură Traian Demetrescu Craiova, TVR Craiova și Radio Oltenia Craiova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *