◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

Sfârșitul unei împărătese celebre

Marie Josèphe Rose Tascher de La Pagerie, cunoscută în istorie ca Joséphine de Beauharnais, a fost femeia pe care Napoleon Bonaparte a iubit-o enorm, până la sfârșitul vieții și pentru care și-a înfruntat familia, subalternii și poporul francez. Se pare că, cel puțin la începutul căsniciei lor, sentimentele nu au fost reciproce. Era cu șase ani mai mare decât viitorul împărat, fusese deja căsătorită și avea din acea căsnicie doi copii: un băiat –  Eugène de Beauharnais, și o fiică, Hortense de Beauharnais, care s-a căsătorit mai târziu cu fratele lui Napoleon, Louis Bonaparte.

Josefine s-a născut pe 23 iunie 1763 în Martinica, într-o familie franceză bogată care deținea o plantație de trestie de zahăr. În urma mai multor uragane, proprietatea părinților a fost distrusă și au început să aibă probleme financiare. Salvarea le-a venit de la sora tatălui, care era amanta marchizului François de Beauharnais, un aristocrat francez foarte bogat. Aceasta a aranjat căsătoria avantajoasă a nepoatei sale, Catherine-Désirée (sora mai mică a Josefinei), cu Alexandre, fiul bărbatului. Această căsătorie ar fi fost extrem de benefică pentru familia Tascher, dar micuța Catherine, care avea doar 12 ani, a murit înainte de a pleca spre Franța și, la ideea mătușii, copila a fost înlocuită de sora mai mare, Joséphine.

Tinerii însurăței nici nu se cunoșteau, dar la vremea aceea acest lucru se întâmpla des. Chiar dacă era destul de frumoasă, căsătoria Joséphinei cu Alexandre nu a fost una fericită. Bărbatul și-a abandonat familia timp de peste un an, apoi cuplul s-a despărțit oficial, iar Josephine și copiii au trăit pe cheltuiala lui Alexandre în Abația Pentemont, condusă de un grup de maici bernardiene. În 1794, Alexandre a fost condamnat la moarte și ghilotinat în timpul Revoluției franceze.

Tânăra văduvă bogată Joséphine de Beauharnais a avut relații cu mai multe personalități politice importante, printre care Paul François Jean Nicolas Barras. În 1795, l-a cunoscut pe tânărul general Napoleon Bonaparte, care devenise deja faimos în Franța pentru talentul său militar și i-a devenit amantă. Chiar dacă nu se potriveau, ea fiind mai înaltă și mult mai experimentată în relațiile cu bărbații, în 1796, bărbatul i-a cerut mâna, cei doi căsătorindu-se pe 9 martie.

Nenorocirea a făcut ca la numai două zile de la nuntă, Bonaparte să părăsească Parisul pentru a conduce campania franceză în Italia care a fost pentru el și armata sa un răsunător succes. Dar în timpul despărțirii, Napoleon găsea timp să-i  trimită femeii adorate multe scrisori de dragoste. În schimb, Joséphine, rămasă la Paris, a început o aventură cu un locotenent husar, Hippolyte Charles, iar zvonurile despre această relație au ajuns la Napoleon, care inițial nu a vrut să creadă că este posibil să fie înșelat. I-a rămas credincios o lungă perioadă de timp, după care, convins că nu sunt doar bârfe zvonurile despre infidelitatea Josefinei, a început să-i răspundă cu aceeași monedă, dar din suflet nu și-a putut-o scoate.

În 1804, Napoleon a devenit împărat al Franței. Ceremonia de încoronare, oficiată de Papa Pius al VII-lea, cu un fast deosebit, a avut loc la Notre-Dame de Paris pe 2 decembrie 1804.  Napoleon a fost sfătuit de toți apropiații săi să nu-i acorde Josefinei onoarea de a fi încoronată împărăteasă, pentru că nu merita acest titlu. Poporul francez nu o iubea și nici nu a iertat-o vreodată pentru durerea pricinuită împăratului. El nu a ascultat, s-a încoronat singur, apoi a pus coroana pe capul Joséphinei, proclamând-o împărăteasă. Despărțirea dintre ei s-a produs totuși, pentru motivul că Josefina era prea bătrână pentru a dărui Franței un moștenitor.

Suveranul a început să facă liste de prințese eligibile pentru a alege pe una care să-i devină parteneră. În seara de 30 noiembrie 1809, la cină, i-a comunicat Joséphinei că, în interesul Franței, trebuie să-și găsească o soție care să-i poată oferi un moștenitor. Joséphine a fost de acord greu cu divorțul, iar ceremonia de despărțire a avut loc pe 10 ianuarie 1810 și a fost o ocazie socială grandioasă, dar solemnă, în care cei doi soți au citit o declarație de devotament unul față de celălalt.

Pe 11 martie, Napoleon s-a căsătorit prin procură cu Marie-Louise a Austriei și din rațiuni politice (gândind că socrul îi va fi aliat puternic și fidel, dar s-a înșelat!), iar nunta a avut loc la Luvru, în aprilie. Napoleon a remarcat, în ciuda faptului că prințesa era îndrăgostită de el: „Este un pântec cu care mă căsătoresc”.

Chiar și după despărțirea lor, Napoleon a insistat ca Joséphine să păstreze titlul de împărăteasă. „Este voința mea să păstreze rangul și titlul de împărăteasă și, mai ales, să nu se îndoiască niciodată de sentimentele mele și să mă considere cel mai bun și mai drag prieten al ei”. De altfel, și sentimentele ei față de Napoleon se schimbaseră între timp în bine, dovadă că a dorit să-l însoțească în exil, ceea ce noua împărăteasă nu a dorit să facă.

Josefine a murit la sfârșitul lunii mai 1814, în urmă cu 110 ani, în timp ce împăratul se găsea în primul exil. Napoleon a aflat de moartea ei dintr-un ziar francez, în timp ce se afla pe Insula Elba, și a rămas închis în camera sa timp de două zile, refuzând să primească pe cineva. 

 

Ileana și Marcel Mateescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *