◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

Germania. Problemele țării care
a fost cândva „locomotiva Europei”

Canabisul recreațional

Deținerea de canabis și cultivarea la domiciliu sunt dezincriminate în Germania începând cu data de 1 aprilie 2024: persoanelor cu vârsta peste 18 ani li se permite să posede 25 de grame de canabis și să crească până la trei plante acasă. De la 1 iulie 2024, „cluburile de canabis” necomerciale pot aproviziona până la 500 de membri cu o cantitate maximă lunară de 50 de grame per membru. „Lupta a meritat”, a scris ministrul Sănătății, Karl Lauterbach după decizie. „Vă rugăm să utilizați noua opțiune în mod responsabil. Sperăm că acesta este începutul sfârșitului pentru piața neagră”, a adăugat el.

Legislația adoptată de Bundesrat este ceea ce este cunoscut drept „primul pilon” al unui plan în doi pași de legalizare a canabisului în țară 2024 (https://cursdeguvernare.ro/canabisul-recreational-a-devenit-legal-in-germania.html): „Al doilea pilon” este așteptat să apară tot în 2024 și ar institui programe pilot municipale de cinci ani pentru canabis produs de stat, care să fie vândut în magazine autorizate. Luxemburg a fost prima țară europeană care, în 2021, a legalizat consumul de canabis.

În pofida legalizării consumului de canabis în Germania, vizitatorii Oktoberfest din Munchen ar putea avea parte de o dezamăgire: autorităţile din Bavaria au anunţat încă din 16 aprilie 2024, că au interzis ţigările cu marijuana pe terasele cafenelelor, în restaurante şi la festivaluri, Guvernul conservator din acest land din sudul Germaniei a spus că doreşte ”să limiteze consumul de canabis în public”, în pofida legalizării acestui drog la nivel federal.

 

Cel mai ridicat șomaj din ultimii zece ani

Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu realizat de Institutul Economic German (IW) (https://cursdeguvernare.ro/somajul-din-germania-ajunge-anul-acesta-la-cel-mai-ridicat-nivel-din-ultimii-10-ani.html): numărul şomerilor din cea mai mare economie europeană ar urma să crească în 2024 până la 2,7 milioane, cel mai ridicat nivel de după 2015; cifra din 2024 este cu mult sub vârful atins în anul 2005, când aproape 4,9 milioane de persoane nu aveau un loc de muncă şi Germania era considerată „bolnavul Europei”. „În 2023, piaţa muncii a fost destul de stabilă, în pofida recesiunii. Însă în 2024 vom resimţi mai acut consecinţele crizei economice”, a declarat Holger Schaefer, expert pe piaţa muncii în cadrul IW.

Conform acestuia, planurile de angajări ale companiilor „nu indică nici o creştere pentru restul anului”. În plus „numărul noilor locuri de muncă vacante, înregistrate în martie 2024 a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani”, spune Holger Schaefer. Datele IW arată că rata şomajului în Germania ar urma să urce până la 6% în 2024.

Alte mari institute economice din Germania se aşteaptă la o rată a şomajului de 5,8% în  2024, care va scădea până la 5,5% în 2025. În perspectivele lor economice de primăvară, pe care le-au pregătit pentru guvernul de la Berlin, aceste importante institute economice prognozează că puţin sub 2,7 milioane de germani nu vor avea un loc de muncă în 2024. Economia germană s-a contractat cu 0,3% în 2023. În pofida scăderii, numărul persoanelor angajate a crescut cu 340.000, sau 0,7%…

 

Costul vieții

Potrivit Institutului german de Statistică, Destatis, costul vieții în Germania este destul de ridicat. Acesta este estimat la 2.507 euro pe lună, dintre care 37% erau cheltuieli pentru locuință și energie, iar 15% pentru alimente, alcool și tutun în septembrie 2022, iar în februarie 2024, țara se afla după 1,5 ani de inflație, deci costul vieții este mult mai mare acum…

 

Decizia justiției germane

Tribunalul teritorial din Bamberg (un oraș din sudul Germaniei) a ordonat companiei AstraZeneca să dezvăluie date despre cazurile de tromboză posibil legate de vaccinul său împotriva Covid-19 (https://www.stiripesurse.ro/justitia-germana-da-apa-la-moara-conspirationistilor-astrazeneca-trebuie-sa-ofere-date-despre-caz_3288203.html, postat pe 11 aprilie 2024).  Decizia a fost luată în cadrul unui proces intentat de către o femeie de 33 de ani care solicită despăgubiri de 250.000 de euro pentru daunele suferite, încă 17.200 de euro pentru veniturile pe care a încetat să le mai primească și până la 600.000 de euro pentru limitări viitoare.

Reclamanta a dat în judecată compania AstraZeneca după ce a suferit o tromboză care a făcut-o să intre în comă și de pe urma căreia mai există consecințe. Tromboza a apărut după ce a fost vaccinată cu vaccinul anti-Covid al acestui producător. Femeia a primit recunoaștere oficială din partea statului Bavaria pentru daune colaterale legate de vaccine, de la organismul competent, care este Centrul Bavarez pentru Afaceri Sociale și de Familie (ZBFS), ce a primit până acum 2.712 cereri similare, iar daunele legate de vaccin au fost recunoscute în 140 de cazuri…

Instanța consideră că datele pot îmbunătăți situația probatorie, așa că AstraZeneca trebuie să dezvăluie cazurile de tromboză suferite de persoanele care au primit vaccinul în perioada 27 decembrie 2020 – 19 februarie 2024. Potrivit instanţei, vaccinul poate provoca, în principiu, tromboza. Producătorul a oferit deja informații parțiale care trebuie acum completate. Odată ce informațiile vor fi disponibile, instanța poate solicita un raport de specialitate. Avocatul reclamantei consideră că ar putea dura ani de zile până să existe o hotărâre definitivă…

 

Economia

Economia Germaniei va continua să scadă în 2024, din cauza instabilităţii politicilor guvernamentale, a cererii slabe din partea consumatorilor, dar şi a mediului de afaceri.

Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, a arătat că „activitatea economică ar putea scădea din nou”. PIB-ul Germaniei a scăzut cu 0,4% în anul 2023, devenind cea mai slab performantă ţară dezvoltată din lume.

Guvernul a fost nevoit să taie din bugetul pe 2024, suma de 60 de miliarde de euro deoarece Curtea Constituţională a decis că nu pot fi folosite fonduri neincluse în buget.

 

Sărbătoarea Ramadanului la Frankfurt

Pe 10 martie 2024, orașul Frankfurt a fost luminat de sărbătoare pentru a marca debutul lunii sfinte musulmane a Ramadanului, într-o premieră pentru Germania: un mare panou cu mesajul „Ramadan fericit!”, lumini în formă de stea, felinare şi semilune au fost aprinse în timpul unei ceremonii oficiale desfăşurate după-amiaza, astfel fiind iluminată o stradă pietonală din centrul oraşului unde se află restaurante şi cafenele (Premieră în Germania: Oraşul Frankfurt îşi aprinde luminile festive cu ocazia Ramadanului (stiripesurse.ro)).

Vice-primarul oraşului Frankfurt, Nargess Eskandari-Gruenberg, politiciană cu origini iraniene şi membră a partidului Verzilor, a salutat aces gest „magnific”, care ilustrează „coexistenţa paşnică a tuturor locuitorilor Frankfurtului” şi „consolidează coexistenţa societăţii noastre urbane şi diverse”. În schimb, Robert Lambrou, deputat regional al landului Hessa şi membru al partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), a condamnat acest „gest de supunere faţă de Islam”.

 

Sistemul de pensii

Circa o treime din angajații cu normă întreagă din Germania, care se retrag după 40 de ani de serviciu, vor beneficia de o pensie netă lunară sub pragul de 1.100 de euro. În plus, aproximativ șapte milioane de pensionari, anterior angajați cu un venit brut de maxim 3.000 de euro, primesc pensii nete sub 1.400 de euro.

Deputată Sahra Wagenknecht, cea care a creat partidul considerat de dreapta, Alianța Sahra Wagenknecht (BSW) spune următoarele: „Problema pensiilor reprezintă, fără îndoială, cea mai gravă criză socială a epocii noastre. Ne îndreptăm spre o catastrofă a pensiilor cu potențial de destabilizare socială”.

Guvernul federal recunoaște necesitatea ajustării sistemului de pensii: „Din acest motiv, în februarie 2024, guvernul a lansat al doilea pachet de reformă a pensiilor, prin care ne propunem să garantăm pe termen lung nivelul pensiilor în Germania”, a declarat ministrul Muncii, Hubertus Heil (SPD). Această reformă vizează menținerea nivelului pensiilor la cel puțin 48% din salariul mediu, pe termen lung și introducerea conceptului de pensie bazată pe investiții în acțiuni, fără a crește vârsta de pensionare legală.

 

Vaccinat de 217 ori!

Un bărbat în vârstă de 62 de ani a fost vaccinat de 217 ori împotriva Covid (https://www.stiripesurse.ro/caz-uluitor-in-germania-pacient-vaccinat-impotriva-covid-de-217-ori_3252275.html, postat pe 5 martie 2024): vaccinurile au fost cumpărate și administrate în mod privat în decurs de 29 de luni.

Bărbatul pare să nu fi suferit nici un efect negativ, spun cercetătorii de la Universitatea din Erlangen-Nürnberg. Cercetătorii au declarat: „Este important faptul că nu susținem hipervaccinarea ca strategie pentru a spori imunitatea adaptativă. Rezultatele testelor pe care le-au efectuat pe bărbatul de 62 de ani au fost insuficiente pentru a trage concluzii de anvergură, cu atât mai puțin să fie făcute recomandări pentru publicul larg. Cercetările actuale indică faptul că o vaccinare în trei doze, cuplată cu vaccinuri suplimentare regulate pentru grupurile vulnerabile, rămâne abordarea preferată. Nu există niciun indiciu că sunt necesare mai multe vaccinuri…”.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *