◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Metavers, noua frontieră a speculațiilor imobiliare

Metaversul, acest tot mai mare număr de lumi virtuale online imersive în care utilizatorii trăiesc și se joacă, a devenit un focar de speculații imobiliare. Investitorii pariază că va fi o parte integrantă a unei posibile schimbări de paradigmă în modul în care folosim internetul, o versiune descentralizată numită Web3, despre care susținătorii săi susțin că va prelua controlul web de la marile companii de tehnologie și va distribui puterea, confidențialitatea și securitatea înapoi către utilizatori.

 

Investiții de sute de miliarde de dolari… virtuali

Potrivit firmei de consultanță McKinsey, corporațiile, capitaliștii de risc și capitalul privat au investit 120 miliarde de dolari în metavers între ianuarie și mai 2022, mai mult de dublu față de cei 57 miliarde de dolari investiți în 2021.

Prețurile terenurilor din cele patru mari platforme metaverse, The Sandbox, Decentraland, Cryptovoxels și Somnium Space au scăzut cu 50 până la 80% în acest an, potrivit lui Winston Robson, CEO și co-fondator al companiei de analiză metaverse WeMeta. El a subliniat că problemele din economia reală și piața criptomonedei contribuie la declin. Privind dincolo de cifre, totuși, există multe alte profesii implicat, de la arhitecți și designeri la dezvoltatori și agenți imobiliari, notează CNN.

George Bileca, CEO al Voxel Architects, a studiat arhitectura și designul când i s-a oferit un teren în Cryptovoxels. La începutul pandemiei, l-a folosit pentru a construi o reprezentanță pentru a vinde NFT-uri (jetoane nefungibile) de mașini digitale concepute de prietenul său. Doi ani mai târziu, Bileca are o echipă de 25 de oameni care lucrează cu normă întreagă în acest metavers. Voxel Architects, cu sediul central în Portugalia, a proiectat și construit peste 100 de proiecte, menționează Bileca, inclusiv galerii pentru casa de licitații Sotheby’s, locații pentru Săptămâna modei și o fabrică de producție NFT pentru artistul american Tom Sachs. Urmează o experiență oficială Elvis Presley în The Sandbox și Decentraland.

 

„Desene” cu case pe „desene” cu „pământuri”

Inițial, procesul de proiectare pentru clădirile metaverse este aproape același ca în lumea reală. Un arhitect sau un designer se consultă cu un client și schițează idei, fie pe hârtie, fie pe computer. Odată ce un design este convenit, acesta este modelat 3D, folosind software-ul de design tradițional, dar în conformitate cu specificațiile de proiectare ale metaversului pe care îl va popula (diferitele metaverse folosesc blocuri diferite și au diferite game de textură și culori).

Apoi începe codarea. „Constructia este doar o carcasă goală. Pe deasupra acestui shell adăugăm funcționalitatea, cum ar fi posibilitatea de a deschide uși, de a interacționa cu opere de artă… pentru a crea personalizate (interfețe cu utilizatorul), misiuni de joc și multe alte elemente interactive”, a explicat Bileca.

Unii cumpără proprietăți pentru uz recreațional; alții încearcă să genereze venituri din pământul lor. Unii construiesc spații comerciale sau experiențe cu bilete; alții își închiriază terenul unor mărci care încearcă să ajungă la consumatori în metavers. Potrivit lui McKinsey, comerțul electronic în metavers ar putea avea un impact pe piață de până la 2,6 trilioane de dolari până în 2030.

Alexis Christodoulou Studio și-a făcut un nume în designul 3-D și are clienți printre care Kenzo și Microsoft. Acum lucrează la proprietate digitală, inclusiv o redare a unei case pentru The Row. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *