◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Guvernatorul Floridei pregătește îngreunarea investigațiilor jurnalistice și spectrul proceselor de defăimare

Antipatia guvernatorului din Florida, Ron DeSantis, față de mass-media a fost o parte cheie a „mărcii” sale. Susținătorii libertății de exprimare se tem că un nou proiect de lege pentru calomnie merge prea departe în codificarea acestei atitudini, relatează The Washington Post.

DeSantis evită discuțiile cu instituțiile de știri principale în favoarea interviurilor exclusive cu platformele conservatoire, iar consilierii săi de presă își bat joc de jurnaliști, împărtășindu-le e-mailurile pe rețelele sociale.

DeSantis a încadrat eforturile de a regândi legea defăimării ca „lupta tipului mic împotriva acestor conglomerate mass-media”.

Editorii și susținătorii libertății de exprimare avertizează că proiectul de lege va schimba dramatic modul în care jurnaliștii își fac treaba. Bobby Block, de la First Amendment Foundation, a numit-o „un anunț de moarte pentru tradițiile americane de libertate de exprimare”. James Schwartzel, proprietarul 92.5 FOX News, post de radio, a spus că proiectul de lege va fi „moartea discuțiilor conservatoare în tot statul Florida”: „Devastarea va fi severă și rapidă”, a scris el politicienilor.

Oponenții proiectului de lege spun că o prevedere care presupune că reportajele citate din surse anonime sunt false ar putea îngreuna jurnaliştilor investigarea corupției și celorlalte subiecte sensibile. De asemenea, ei avertizează că ar putea transforma Florida într-o destinație pentru depunerea proceselor pentru defăimare – și că cetățenii obișnuiți, nu doar profesioniștii din media, ar putea fi obligați să se confrunte cu mai multor procese.

Autorul proiectului de lege a respins preocupările ca fiind exagerate. Într-un interviu pentru The Post, reprezentantul de stat Alex Andrade (R-Pensacola) a susținut că raportările veridice și chiar insultele și satira ar fi în continuare protejate: „Ceea ce va oferi acest proiect de lege sunt oportunități pentru oamenii care au fost lezați pe drept de o declarație falsă care le-a afectat reputația să caute dreptate”.

Deși Florida este cunoscută pentru unele dintre cele mai extinse legi care permit accesul publicului la documentele și întâlnirile guvernamentale, jurnaliștii spun că a devenit din ce în ce mai greu să obții înregistrări și cooperare de la agențiile de stat. „Nimic din toate acestea nu a început cu DeSantis, dar există absolut un curent subteran de ostilitate în stat în acest moment”, a spus Nate Monroe, editorialist la Florida Times-Union din Jacksonville, care a aflat că a fost pus sub supraveghere de o companie privată de energie din Florida după ce a scris mai multe articole critice.

Un reporter din Florida a fost concediat după ce a numit un comunicat de presă despre DeSantis drept „propagandă”. „Este o nebunie că trebuie să mergem la guvern pentru permisiunea de a vorbi despre guvern”, consideră Cecile Scoon, președintele Ligii Femeilor Votante din Florida.

Proiectul pare să vizeze standardul înalt pe care Curtea Supremă l-a stabilit în urmă cu aproape 60 de ani pentru cazurile de defăimare. Acea hotărâre, New York Times v. Sullivan, spune că personalitățile publice care încearcă să dovedească defăimarea trebuie să demonstreze că inculpații știau că declarațiile lor sunt false sau au acționat cu nesăbuință făcându-le.  Carol LoCicero, avocat specializat în Primul Amendament din Florida, a declarat că legislația ar putea forța o creștere a primelor de asigurare pentru calomnie pentru organizațiile de știri. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *